hits

Alexander de store

Dee Alexander er en amerikansk vokalist mange vil sette stor pris på og Joey Alexander er en 12-åring fra Bali som kanskje kan bli jazzens neste superstjerne.

Joey Alexander er i besittelse av et svært sjeldent talent.

Barnestjerner dukker opp innenfor de fleste områder av livet fra tid til annen. Mange blir værende akkurat det og de forsvinner fra rampelyset når de blir voksne - de har ikke vært i stand til å videreutvikle talentet sitt og modenheten har ikke stått i stil med de tekniske ferdighetene.

Som 11-åring gikk Joey Alexander i studio og laga "My Favorite Things" på tre dager. Nå har han blitt hele 12, og jazzinteresserte fra Bali via New York til Havøysund og Sandefjord og hvor det enn måtte være, har med rette fått ørene opp for talentet som jeg føler meg overbevist om kommer til å ta de stega som trengs både som pianist og menneske som trengs.

Reint teknisk som pianist kan jeg forsåvidt ikke skjønne at det er så voldsomt mange steg som må tas - Joey Alexander er allerede usedvanlig langt framskreden. Det at han begynner denne innspillinga med en vel 10 minutters versjon av John Coltranes svært krevende mesterstykke "Giant Steps" ikke bare antyder, men bekrefter at det Alexander har å komme med er langt forbi karakteristikken lovende - det er smått genialt faktisk. Sammen med Brad Mehldau-bassisten Larry Grenadier og trommeslageren Ulysses Owens, Jr., som spiller på knapt halvparten av låtene, gir Alexander oss en versjon som kommer til å bli referert til mange ganger i jazzhistoria i åra som kommer. Det setter jeg faktisk en cognac på og vi snakker ikke Eau de Vie akkurat!

"Lush Life", "It Might As Well Be Spring" og "Over the Rainbow" samt Monk-låtene "´Round Midnight" og "I Mean You" og Dizzy Gillespies "Tour de Force" pluss en egenkomponert blues, står på repertoaret og det er enkelt og greit så imponerende det Joey Alexander gir oss både når det gjelder teknikk, musikalitet og modenhet at det bare er å gi seg nesten ende over. Du verden så morsomt det skal bli å følge denne guttungen i tiåra som kommer.

Dee Alexander er ei stemme med mye på lager.

Dee Alexander kommer fra Chicago og er ikke i slekt med Joey. Det de har til felles er derimot en godt utvikla musikalitet og Dee er en utmerka vokalist som, muligens på grunn av at hun ikke har New York som base, ikke har fått den store oppmerksomheten som hun virkelig fortjener.

Kjærligheten til musikk og jazz fikk hun inn med morsmelka og gjennom moras store platesamling og lidenskap for jazz. Med "Songs My Mother Loves" er det på tide å betale tilbake og Dee har plukka 10 låter både mor og datter har et sterkt forhold til. Det betyr sanger som "Now Or Never", den fantastisk sterke "Guess Who I Saw Today", "Perdido" i to versjoner, "Nature Boy", "What a Difference a Day Makes" og "Softly as in a Morning Sunrise".

Sammen med et utmerka komp med lokale storheter og gjester som saksofonistene Ari Brown og Oliver Lake som fargeleggere, forteller Dee Alexander oss med sin sterke stemme og sitt inderlige foredrag at hun har alt i seg for å innta de store jazzscenene når det enn måtte være. Hun er klar!

Det å hete Alexander til etternavn er tydeligvis ikke noe minus hvis man vil til topps i jazzverdenen. Det har allerede saksofonisten Eric Alexander vist oss. Her kommer Dee og Joey Alexander og forsterker "påstanden" noe så vederstyggelig!

Joey Alexander

My Favorite Things

Motéma Music/Naxos Norway

Dee Alexander

Songs My Mother Loves

PAO Records/Naxos Norway

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar