hits

Fri flyt!

I fjor sommer oppstod det en frittflytende kvartett med blant andre nordmennene Håkon Berre og Christian Meaas Svendsen. Her får vi være med på jomfruturen.

Fire usedvanlig frilynte musikanter møttes på Blow Out i Oslo - og utblåsning har det blitt!

Bakgrunnen for kvartetten som består av den portugisiske trompeteren Susana Santos Silva, den franske pianisten Christine Wodrascka og trommeslageren Håkon Berre og bassisten Christian Meaas Svendsen, var det som var meninga skulle være en engangskonsert på Blow Out-festivalen i Oslo for et år siden. Det hele skulle vise seg å bli så vellykka at det blei bestemt der og da at samarbeidet måtte fortsette.

Årsaken til den avgjørelsen får vi være med på nå - de 36 minuttene livecden inneholder, er altså konserten fra Oslo. De fire kommer fra fire forskjellige miljøer, men har tydeligvis absolutt ingen problemer med å "snakke" sammen. De to "låtene" er så spontant unnfanga som vel mulig og er dermed fullstendig avhengig av at det er lyttende musikanter vi har med å gjøre. Det er så definitivt tilfelle her og når de fire også er ustoppelig kreative, uten å kreve for stort rom som går ut over de andre eller totalen, så er det lett å skjønne hvorfor de fire var så begeistra både for hverandre og for musikken som blei resultatet.

Santos Silva, som nå har bosatt seg i Stockholm, spilte duokonsert i Molde for vel ei uke siden, Wodrascka er et helt nytt bekjentskap, Berre er en trønder som har studert og jobba i Danmark i flere år og Meaas Svendsen begynner etterhvert å bli en etablert bassist i en rekke konstellasjoner her hjemme.

Det de skapte denne augustkvelden på MIR Lufthavna er så åpent, fritt, personlig og kollektivt som vel tenkelig. De dynamiske virkemidlene blir tatt i bruk for det de er verdt, noe som er helt avgjørende for at et slikt uttrykk skal funke for meg. Lakmustesten når det gjelder frijazz er om jeg blir frista til gjenhør, enten på skive eller live, og det blir jeg så avgjort med "Rasengan!".

Santos Silva - Wodrascka - Meaas Svendsen - Berre

Rasengan!

Barefoot Records/MusikkLosen

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar