hits

Den største

For meg vil Radka Toneff alltid være den største. I løpet av sin korte tid sammen med oss ga hun meg uendelig mye. Denne nyutgivelsen fra en konsert i Hamburg er nok en bekreftelse på det.

Radka Toneff - alt hun gjorde har tidløshetstempel på seg.

Det er nesten nok å se på coverbildet til denne utgivelsen. For en styrke, for en autoritet, for en ekthet. Slik var Radka Toneff (1952-82), eller bare Radka som vi har "lov" å kalle henne, og alt dette og mere til kommer uten stans ut gjennom musikken hennes. Nå får nye generasjoner muligheten til å stifte bekjentskap med ikonet som bare blei 30 år.

Radka falt i jazzgryta på begynnelsen av 70-tallet da hun først møtte brødrene Erik og Jon Balke. Det førte raskt til at hennes unike talent blei oppdaga av stadig flere, blant andre Arild Andersen, Jon Arild Eberson og Espen Rud. Populariteten var nærmest voldsom både innenlands og utaskjærs og hennes første plater, "Winter Poem" og "It Don´t Come Easy", var intet mindre enn store og retningsgivende for generasjoner av sangere som har kommet etter henne. "Fairytales", den smått legendariske duoinnspillinga med pianisten Steve Dobrogosz, kom ut nesten samtidig som Radka gikk bort og i 1993 kom dette opptaket gjort på jazzklubben Onkel Pö i Hamburg den 10. mars 1981.

Årsaken til at opptaket, som blei gjort av den tyske radiokanalen NDR, kom ut var at alle rundt Radka mente det var et fint "bilde" av henne - den meget sjølkritiske Radka mente da hun fikk høre opptaket dagen etter at dette var bra! - og at hennes store publikum burde få ha henne med som liveartist også. Sammen med Arild Andersen (bass), den Sverige-bosatte amerikaneren Steve Dobrogosz (piano) og danske Alex Riel på trommer - Radkas siste band - tok hun oss med på 11 låter som viste bredden i hvem hun var.

Standardlåta "Spring Can Really Hang You Up the Most", Ornette Colemans "Lonely Woman", Phoebe Snows "Never Letting Go", Bob Dylans "Just Like a Woman", tekster av Nikki Giovanni som Andersen skrev musikk til, bulgarsk folkemusikk og Patti Austins "Havana Candy" er noe av det vi blir bydd på og sammen med den usedvanlige empatiske trioen, så hadde Radka åpenbart en stor kveld i Hamburg.

We love you, hører vi en publikummer rope etter ekstranummeret "We´ll Be Together". Vi er mange som kan istemme akkurat det. Radka vil alltid være der - hun har tatt bolig for bli.

Radka Toneff

Live in Hamburg

Odin Records/Grappa/Musikkoperatørene

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar