hits

Først tar vi Brooklyn

Cortex er en svært heftig og original norsk kvartett som nå har vist seg fram i New York - med glans!

Thomas Johansson, Kristoffer Alberts, Gard Nilssen og Ola Høyer - Cortex - vi snakker saker!

Cortex, det vil si Kristoffer Alberts på tenorsaksofon, Ola Høyer på bass, Thomas Johansson på trompet og Gard Nilssen på trommer, egen frilynt kvartett som begynner å nærme seg 10 års-jubileum. Etter to tildels strålende studioskiver samt et livealbum spilt inn på Nasjonal Jazzscene i Oslo, så tar de nok et nytt steg med denne liveinnspillinga gjort i Brooklyn, New York i fjor.

Cortex har med sitt kompromissløse uttrykk, der Johansson er ei tydelig ledestjerne som bandets leder og komponist, aldri lagt skjul på sin fascinasjon for den musikalske verden som blei åpna opp av Don Cherry og Ornette Coleman. Instrumenteringa, uten akkordinstrument, er også lik, men Johansson & Co har så avgjort staka ut sin egen kurs med grunnlaget de har tatt med seg fra det amerikanske 60-tallet. Her møter vi bandet på klubb i Brooklyn og de tre låtene fra Johansson perfekte utskytingsramper for ekskursjonene vi, og de som var tilstede, blir tatt med på.

Kvartetten er uhyre samspilt og at det er snakk om musikalsk og personlig empati her bør det ikke herske tvil om. Solistisk er det også skyhøyt nivå og både Alberts og Johansson og ikke minst allestedsnærværende Nilssen - de to sistnevnte fra norsk jazz´ utklekkingsby nummer en, Skien, forresten - forteller oss at de hører hjemme i jazzens toppdivisjon - uansett hva de blir målt mot.

Det Cortex nok en gang serverer oss er fri, åpen, men samtidig melodisk sterk og usedvanlig intens, kollektiv og groovy musikk med tidløshetens stempel på seg. Vi snakker heftige saker!

Cortex

Live in New York

Clean Feed Records/MusikkLosen

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar