hits

Stjernemøte på tvers

Jack DeJohnette er av mange regna som verdens ledende jazztrommeslager. Her møter han Ravi Coltrane og Matthew Garrison, sønnene til to av de andre største gjennom alle tider.

Ravi Coltrane, Jack DeJohnette og Matthew Garrison - et helt spesielt møte.

Dette møtet er det veldig mye spesielt ved. Tenor-, sopran og sopraninosaksofonist Ravi Coltrane var bare to år gammel da han mista sin far, den ikoniske saksofonisten John Coltrane. I hans legendariske kvartett på begynnelsen av 60-tallet spilte Jimmy Garrison bass og han døde i 1976 før hans sønn Matthew hadde rukket å bli seks år gammel. Til tross for at de var svært unge da fedrene la ned horna, så har de likevel blitt tilstrekkelig inspirert til å plukke opp de samme instrumentene som sitt opphav, sjøl om Garrison har valgt elbass i motsetning til faren som foretrakk den store akustiske fela.

Jack DeJohnette, som gjennom sine bidrag til Miles Davis, Bill Evans, Keith Jarrett, Jan Garbarek og Terje Rypdal og mange, mange andre, har siden 60-tallet vært en av verdens ledende trommeslagere. Han har kjent de to siden de var guttunger. DeJohnettes er Garrisons gudfar mens trommelegenden kjenner Coltrane som en sønn. Opp gjennom åra har de snakka om å gjøre noe sammen og endelig har de funnet anledninga og musikken til å gjøre det.

De har spilt sammen live i en periode allerede og nå følte de tre, som opplever seg som familie på alle slags vis, at tida var inne for å dokumentere samarbeidet. La det være klart med en gang: det var en korrekt avgjørelse!

DeJohnette spiller i tillegg til trommer også piano og elektronisk perkusjon,mens Garrison også trakterer elektronikk, men akkordinstrument er det altså sparsommelig med. Repertoaret, som begynner med John Coltranes sterke "Alabama" - helt spesielt å høre sønnen spille den og høre slektskapet med faren, blir komplett med Miles Davis/Bill Evans´ udødelige "Blue in Green", høyst overraskende Earth, Wind & Fires "Serpentine Fire" samt fem originallåter.

De tre har en personlig og musikalsk kjemi som er sjelden. Det kommer ikke akkurat som noen stor overraskelse at de er store instrumentalister, men det betyr jo ikke nødvendigvis at det sitter som kollektiv. Det gjør det så voldsomt i dette tilfellet - dette har blitt et stjernemøte på tvers av generasjoner.

Jack DeJohnette/Ravi Coltrane/Matthew Garrison

In Movement

ECM/Grappa/Musikkoperatørene

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar