hits

Historiske øyeblikk

Supergruppa Weather Reporter i hittil ukjente opptak fra gullperioden 1978 til 1981. Tøffere blir det nesten ikke og med Peter Erskines kommentarer til hvert enkelt spor på denne fire cders-samlinga så er dette julekvelden og vel så det for millioner av Weather Reporter-tilhengere.

Joe Zawinul, Wayne Shorter, Jaco Pastorius og Peter Erskine - Weather Report - for et band, for en musikk!

Weather Report (1970-86) både var og er favorittgruppa til mange musikkelskere - nesten uansett sjanger. Bandet hadde mange høydepunkt, men for meg er i alle fall perioden disse opptakene er henta fra, 1978 til 1981, med grunnleggerne Wayne Shorter og Joe Zawinul og Peter Erskine og Jaco Pastorius, samt perkusjonisten Bobby Thomas, Jr. i deler av perioden, det største av det største.

Shorter og Zawinul går tilbake til slutten av 50-tallet da de spilte sammen i bandet til Maynard Ferguson. På 60-tallet var de viktige ingredienser i den nyskapende musikken til Miles Davis og det blei også utskytingsrampen til Weather Report. Bandet var gjennom en rekke utskiftninger på bass og trommer, men jeg tror det er relativt stor enighet om at perioden på slutten av 70- og begynnelsen av 80-tallet, med bassgeniet Jaco Pastorius i sin aller beste form og med Peter Erskine som ei ny vitamininnsprøytning på trommer, var værmeldingas høydepunkt.

Her har Zawinuls sønn, Tony Zawinul, og Peter Erskine samarbeida om å samle liveopptak fra disse fire årene. Dette er med andre ord musikk og versjoner som aldri har blitt hørt før og, sjøl om de ikke var ment for utgivelse, så holder de meget høy standard lydmessig - hvis ikke hadde alle involverte sagt nei til at det kom ut. Opptakene er gjort av Erskine sjøl, bandets lydmann Briian Risner, radiostasjoner og "publikum" som har tatt vare på gullet.

Her snakker vi altså om nesten fem timer med fantastisk musikk der vi får ei unik anledning til å følge utviklinga til et av verdens aller tøffeste band og det er bare en versjon av alle de 27 låtene - vi snakker "Birdland", "Black Market", "Three Views of a Secret", "Teen Town", "A Remark You Made", "Rockin´ in Rhythm" og solo- og duonumre med alle fire. Opptakene er gjort i Japan, Australia, Europa og USA og her er det overhodet ikke snakk om overdubbing eller noen annen form for "reparasjon".

Erskines betraktninger rundt alle spora er usedvanlig interessant lesning fra en reflektert storhet. Når så musikken er så frisk og tidløs som vel tenkelig fra noen av jazzens aller største personligheter og et av musikkens aller hippeste band, så er det ikke noe som helst mer man kan forlange. For en fest!!

Weather Report

The Legendary Live Tapes: 1978 - 1981

Columbia/Legacy/Sony Music

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar