hits

Stor før stor nå

Peter Erskine både har vært og er en av verdens beste trommeslagere. Her følger strålende eksempler på begge deler.

Peter Erskine sammen med Palle Danielsson og John Taylor - for en trio!

Fra slutten av 70-tallet og fram til midten av 80-tallet var Peter Erskine (62) kanskje verdens mest beundrede trommeslager - han styrte da nemlig butikken sammen Jaco Pastorius, Wayne Shorter og Joe Zawinul i Weather Report. Etter at verdens hippeste hand la ned horna, fikk Erskine et stadig sterkere ønske om å reflektere mer gjennom både trommespillet sitt og musikken han formidla. Det han foretok seg mellom 1992 og 1997 sammen med svenske Palle Danielsson på bass og engelske John Taylor på piano er nydelige og spennende eksempler på det. Det var det den gang musikken kom ut og det er det den dag i dag i ECM-serien "Old and New Masters Series" med strålende og informative liner notes av norgesvennen John Kelman der blant annet Erskine ser tilbake på denne usedvanlige kreative perioden av hans karriere.

Alle de fire skivene med trioen, "You Never Know", "Time Being", "As It Is" og "Juni", er spilt inn hos Jan Erik Kongshaug i Oslo. De forteller oss hvordan en av 90-tallets aller mest spennende trioer utvikla seg i løpet av noen få år. Alle tre er solister i ypperste verdensklasse og samtidig er de lyttere i samme kategori.Taylor, som forlot tida i fjor, har skrevet mesteparten av musikken og den går fra våre usedvanlig vakker og melodisk - Erskines "On The Lake" er verdt inngangspengene aleine - til det mer frie og søkende. Da de hadde kommet fram til "Juni" i 1997 ville spesielt Erskine og Taylor gå i litt forskjellige retninger og dermed blei "Juni" ei naturlig avslutning på denne fantastiske trioen som det har vært en sann fornøyelse å stifte bekjentskap med igjen. Musikken er enkelt og greit tidløs og er like hip i 2016 som den var på 90-tallet.

Iiro Rantala, Lars Danielsson og Peter Erskine - for en trio 2!

Og Erskine i dag? Han er fortsatt en av klodens mest allsidige og smakfulle trommeslagere. I fjor sommer fikk den finske mesterpianisten Iiro Rantala, som har som ambisjon å spille melodier som er så enkle at publikum husker dem, anledning til å invitere med seg Erskine og en annen svensk Danielsson-bassist i superklassen, Lars, til to konserter og plateinnspilling. Her møter vi de tre i et knippe Rantala-låter, to av Danielsson samt en av Kenny Barron, Jimi Hendrix og Johann Sebastian Bach hver seg!!!

De gir oss vakker, melodisk og empatisk trojazz som publikum langt utenfor jazzmenigheta vil elske. Og Peter Erskine? Minst like bra som før.

Peter Erskine Trio

As It Was

ECM/Grappa/Musikkoperatørene

Rantala Danielsson Erskine

How Long Is Now?

ACT/Musikkoperatørene

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar