hits

Dronninga på vinyl

Karin Krog er den europeiske vokaljazzdronninga for meg. Her får vi to herlige tilbakeblikk på det som skjedde på 70-tallet - på vinyl!

Karin Krog - slik så hun og brillene ut på 70-tallet.

Karin Krog har vært ei ledestjerne i vokaljazz både på nasjonalt og internasjonalt nivå helt siden slutten av 50-tallet. Hun er stadig på et kreativt fantastisk sted i livet og karriera si, men likevel er det veldig hyggelig å kunne være med på et tilbakeblikk til første halvdel av 70-tallet.

Sammen med Jazzforbundets gjenfødte plateselskap Odin, og Grappa, har Krog relansert to perler på sitt eget selskap Meantime Records. I desember 1973 og juni 1974 gikk Krog i studio sammen med Arild Andersen (bass), Jon Christensen (trommer), Egil Kapstad (piano) og Bjarne Nerem (tenorsaksofon). På repertoaret stod ni klassikere av brødrene George og Ira Gershwin pluss "That Certain Feeling" som instrumental.

I arrangement av den altfor sjeldent hørte elegantieren Egil Kapstad - hvilken klangmester! - får vi tolkninger av kjente låter som "How Long Has This Been Going On?", "My Man´s Gone Now" og "Embraceable You", som Krog gjør til sine egne til tross for at de har vært gjort "tusener" av ganger. Bjarne Nerem (1923-91) er en nesten glemt saksofonist nå - her får vi utallige eksempler på hvilken gigant han var. Og om Andersen og Christensen kan spille standardjazz? Noe så inn i granskauen - bedre reisefølge kunne ikke Karin Krog ha ønska seg.

Mellom innspillingene med Gershwin-tolkningene stakk Krog også til København noen maidager i 1974. Der hadde selveste Palle Mikkelborg arrangert seks av den franske komponisten og pianisten Michel Legrands meste kjente låter, blant andre "You Must Believe in Spring", "I´ll Wait for You" og "What Are You Doing the Rest of Your Life?". Med strykere og blåsere i tillegg til et kjerneband bestående av Philip Catherine på gitar, Ole Koch-Hansen på piano, Alex Riel på trommer og Niels-Henning Ørsted Pedersen på bass pluss Mikkelborg trompet - intet middelmådig hold kan man trygt si- blei det skapt musikk av tidløs karakter.

Låtene, ofte skrevet som filmmusikk, er uten unntak vakre, og tolkningene er originale og en herlig bekreftelse på at Krog passet inn med de aller beste. Hun gir alle tekstene sitt personlige preg og hun får oss til å sitte ytterst på stolkanten slik at vi ikke går glipp av det aller minste.

Den engelske jazzskribenten Alyn Shipton har skrevet fine tilbakeblikk, som det mer enn gjerne kunne vært lest en ekstra runde korrektur på, og remasteringene, gjort av maestro Jan Erik Konghaug, er av samme kvalitet som Karin Krogs vokal - vi snakker toppklasse med andre ord.

Karin Krog

Gershwin with Karin Krog/Songs by George and Ira Gershwin

Meantime Records/Odin/Grappa/Musikkoperatørene

Karin Krog

You Must Belive in Spring - Songs by Michel Legrand

Meantime Records/Odin/Grappa/Musikkoperatørene

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar