Fra Østerdalen til Elfenbenskysten

Eli Storbekken kommer fra Østerdalen og Diom de Kossa har sine røtter i Elfenbenskysten. De har begge tatt vare på sine musikalske tradisjoner, men likevel finnes det forbindelseslinjer.

Sigurd Hole og Eli Storbekken har funnet hverandre på tvers av musikalske utgangspunkt.

Sangeren Eli Storbekken kommer fra en svært sterk folkemusikktradisjon. Hun er datter av legenden Egil Storbekken, som både var musiker, instrumentmaker og komponist. Her kan man trygt snakke om at eplet ikke falt langt fra stammen. Tilbake til det forrige århundre var Eli en viktig del av et miljø i Oslo, med utspring i legendariske Club7, som både tok vare på den eldgamle norske folkemusikkskatten samtidig som de var åpne for å flytte den inn i vår egen tid, også med å samarbeide med musikere som kom fra andre ståsteder – ikke minst jazz.

Med "Fabel" har Storbekken forlenga den tankegangen og med nok en østerdal, bassisten, komponisten og arrangøren Sigurd Hole, har hun tatt for seg ti sanger som stammer fra middelalderballader, skillingsviser, skjemteviser, kjærlighetsviser og ridderviser og gitt dem ny drakt samtidig som de to har total respekt for hvor de kommer fra.

Med et framifrå band bestående av Hole på bass, Karl Seglem på saksofon og bukkehorn, Olav Torget på gitar, dobro og konting, Jarle Vespestad på trommer og dhol og Nils Økland på fele og hardingfele, blir Storbekkens vokal løfta fram og gitt rammer som både tradisjonstro og mer frilynte og åpensinnede musikkelskere med ymse sjangerprefernser vil finne både spennende og fristende. Dette er tøft, annerledes og nytt og om du synes folkemusikk eller jazz er tingen, så vil alle finne mye å glede seg over her.

Olav Torget, Tiago Mendez, Diom de Kassa og Kenneth Ekornes har skapt unike landskap.

Og hvor går så tråden fra disse tolkningene av norsk folkemusikk og musikk med solide røtter i vestafrikansk musikk? Vokalisten og perkusjonisten Diom de Kossa fra Elfenbenskysten har bodd i Norge i flere tiår etter at han hadde ei lang karriere bak seg som leder for perkusjonistene i nasjonalballetten i hjemlandet. Med "Wasso" får vi hans andre CD med fullt band og i rundt 15 år har han jobba sammen med trommeslageren, perkusjonisten og vokalisten Kenneth Ekornes, med masse erfaring spesielt fra brasiliansk musikk, og gitaristen, n´gonisten og vokalisten Olav Torget, med solid erfaring fra vestafrikansk musikk. I tillegg har bandet blitt supplert med elbassisten og vokalisten Tiago Mendez fra Brasil. Og her finner vi også fellesnevneren: Olav Torget. Han er en strengekunstner og musikant med vidåpne ører som bidrar til å åpne musikalske dører uansett hvor han dukker opp og jeg skjønner veldig godt godt hvorfor han blir invitert med både hit og dit – og mange andre steder.

Musikken til de Kossa, som synger med ei varm og sterk stemme, har solide afrikanske røtter med tydelige spor av highlife, men her finner vi åpenbare spor av funk, soul, rhythmn and blues, rock og jazz også. Det er tøff og groovy musikk fra start til mål og det er ganske vanskelig faktisk å sitte stille når herrene byr opp. Diom de Kossa & Co inviterer oss inn i en grenseløs og fargerik verden og det er bare å takke for invitasjonen.

Eli Storbekken, Sigurd Hole og Diom de Kossa har med sine folkemusikalske røtter og åpne sinn tatt oss med til nye landskap. Det skal vi være veldig takknemlig for!

Eli Storbekken – Sigurd Hole

Fabel

Heilo/Grappa/Musikkoperatørene

Diom de Kossa

Wasso

Heilo/Grappa/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg