Herlig lekent!

Her følger et godt tips hvis du føler deg litt nede en dag: gå på konsert med Arild Andersen! Mer leken, livsbejaende og utadvendt musiker finnes knapt og med sin "nye" trio med unggutta Helge Lien og Gard Nilssen kom nok et herlig bevis på det.

Verden yngste og hippeste 70-åring – Arild Andersen.

Foto: Francesco Saggio

En tilfeldighet mer eller mindre førte til at denne trioen så dagens lys. Bassmaestro Andersen blei nemlig invitert til en spesiell konsert i Tyskland med tilhørende liveinnspilling i april. Hans faste trio var ikke tilgjengelig og rådyr var gode. Nå har det seg slik at Andersens kontaktbok er ganske tjukk og få, om overhodet noen, takker nei når sjefen ringer. Slik var det også med de unge gigantene pianisten Helge Lien og trommeslageren Gard Nilssen. Turen gikk til Tyskland, konserten gikk strålende må vite og skiva kom ut nesten like raskt som Andersen spiller på en god dag. Her kan du lese anmeldelsen fra juni http://torhammero.blogg.no/1465920743_legenden_arild_anders.html.

Vi har med tre av kongerikets aller travleste musikanter å gjøre – jeg tipper at Gard Nilssen er den i Norge med flest reisedøgn uansett musikksjanger. Derfor var det intet mindre enn en begivenhet å få de tre samla igjen og heldigvis kjente et fullsatt og begeistra Victoria i Oslo sin besøkelsestid.

Andersen har helt siden han satte i gang med egne band på 70-tallet vært veldig oppmerksom på unge talenter og han har alltid tatt de med nesten så fort som mulig. Når det gjelder Lien og Nilssen så er de henholdsvis 41 og 33 år unge, men begge er svært så langt framskredne og erfarne – og de kan og fikser ALT.

Det å stå, eller rettere sagt sitte, på scena sammen med Andersen må være intet mindre enn en lykkepille. Mesteren utstråler en spilleglede, en sult som skulle tilsi at det var hans første spillejobb noensinne og et ønske om å skape noe sammen med de to andre og for oss som hadde tatt turen som er helt spesiell. Slik har det for så vidt alltid vært, men det er enda morsommere å oppleve det av en som får honnørbillett på trikken og som kunne ha sittet hjemme i sin lune stue og nytt sitt otium, men det ligger liksom ikke for mester Arild og det skal vi være jævlig glade for.

Repertoaret var Andersens fra start til mål og han forteller oss nok en gang at han er en av den moderne jazzens største melodikere. Her fikk vi servert alt fra de sarteste ballader til klassikeren "Outhouse" fra 1972 – det var godt UP ikke var i salen!

Samspillet mellom de tre – dette var kun den tredje konserten de har spilt sammen – var av en annen verden og smilene, både de musikalske og de kroppslige, fortalte alt om hvor stor pris de tre også satte på møtet.

Arild Andersen har utvikla loopteknikken sin til bortimot en egen kunstform. Der uttrykker han seg med seg sjøl og sammen med de to andre på et helt unikt vis. Og den syngende og varme basstonen da – den er herfra til evigheten vakker og når så Lien og Nilssen følger sjefen hele veien og fargelegger slik kun de kan, så blei denne fredagskvelden av typen minneverdig – veldig minneverdig.

PS Her kommer en beskjed til Andersen: denne trioen oppstod ved en tilfeldighet. Den får ikke lov å bli værende en tilfeldighet – den må leve videre. OK? Takk!

Alle de strålende bildene er tatt av Francesco Saggio.

Nasjonal Jazzscene Victoria, Oslo

7. oktober 2016

1 kommentar
    1. Tilbaketråkk: zinc sulfide

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg