hits

Inderlig og ekte

Komponisten og pianisten Ragnar Bjerkreim har vært der hele tida, men likevel har han passert under manges radar. Med denne samlinga forteller han oss nok en gang - blant annet ved hjelp av en rekke strålende vokalister og utmerkede instrumentalister - at han er en komponist som skaper vakre og sjeldne stemninger.

Ragnar Bjerkreim i arbeid - det blir det ofte vakker musikk av.

Komponisten Ragnar Bjerkreim har viet mye av sin store kapasitet til å skrive musikk for film og TV-produksjoner. Det betyr at oppmerksomheten sjelden står i stil med innsatsen og den viktigheten musikken har ført med seg. Slik er det dessverre, men den allsidige Bjerkreim har vist ved flere anledninger at han har mer å by på også og han er heldigvis av typen som ikke lar seg så lett stoppe.

Bjerkreim er også utdanna teolog og på denne omfattende samlinga makter han på et flott vis å kombinere de to "profesjonene". Utgangspunktet for prosjektet, der vi får møte musikk han har skapt gjennom en årrekke, var innviinga av den nye kirka på Ålgård i fjor. Biskopen i Stavanger oppfordra Bjerkreim til å spille inn de fire korverka som blei framført under åpninga og, som sagt så gjort: i tildels nye arrangement og med Ola Bremnes, Anne Riyah Roalkvam, Pål Rake og et barnekor som vokalister, har de fått ei vakker og inderlig drakt som strekker seg langt utenfor Ålgård kirke - eller kjerke. Oppglødd etter ei framføring i Bjerkreims hjemmekommune - som for sikkerhets skyld også heter Bjerkreim - også i fjor vinter/vår, reiste komponisten tilbake til Oslo for å lete etter annet materiale som kunne egne seg til ei slik samling.

Når Bjerkreim så har bunkevis med materiale skapt gjennom 25 år, så har han tydeligvis kunnet velge og vrake. Med tekstforfattere som Bremnes, Gunnar Roalkvam, Levi Henriksen, Jan Eggum og Erik Hillestad, samt flere bibeltekster, har Bjerkreim skapt musikk som egner seg både i kirka og langt utenfor.

Når så vokalister som de nevnte pluss Hanne Sørvaag, Espen Grjotheim og Jannike Kruse og kor og Uranienborg Vokalensemble og instrumentalister som Kjetil Bjerkestrand, Eivind Aarset, Sondre Meisfjord og Rune Arnesen har samla seg rundt Bjerkreims musikk, så ligger det nesten i korta at dette er kvalitet fra start til mål. Et orgelstykke på vel 10 minutter til slutt med sjølvaste Kåre Nordstaga på krakken, forteller enda mer om Bjerkreims allsidighet.

Jeg er et godt bevis på at man ikke trenger å ha et nært forhold til kjerka for å få et nært forhold til Bjerkreims musikk. Den er nemlig så varm, så inderlig og så ekte at det er en sann fryd å dukke ned i den og bli der værende - lenge.

Ragnar Bjerkreim

Fra kjerke og katedral

Trembling Records/tremblingrecords.no

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar