hits

Superhipt fra naboene

Den finske trommeslageren Olavi Louhivuori kjenner vi her hjemme fra strålende bidrag til Mats Eilertsens band og musikk. Nå møter vi han som sjef og det er moderne og superhip musikk i en rekke grenseland vi blir servert.

Oddarrang med Olavi Louhivuori i midten gir oss usedvanlig original og spennende musikk.

Sjøl om Norge grenser til Finland, så er det altså slik at vi hører alt for lite til hva som skjer på de fleste fronter i de tusen sjøers land. Av en eller flere grunner, kanskje språklige, så har vi mye mindre kontakt med finsk musikk og kulturliv enn for eksempel dansk og svensk. Basert på det som dukker opp fra tid til annen, nå med kvintetten Oddarrang, så er det både synd og skam.

Louhivuori, som har vist seg som en meget oppfinnsom og spennende trommeslager i flere sammenhenger, har stort sett skrevet all musikken her, med litt bidrag fra cellisten Osmo Ikonen og bassisten Lasse Lindgren på et par av spora. Ellers består bandet av trombonisten og synthmannen Ilmari Pohjola og gitaristen Lasse Sakara - dessuten trakterer fire av de fem synther og alle bidrar med sine stemmer som landskapsmalere.

Som man sikkert da lett vil skjønne så byr Oddarrang på noe helt eget når det gjelder lydlandskap. Her serveres det heftige riff og herlige melodier som man er sikker på at man har hørt før - noe man ikke har. Band og uttrykk som Sigurd Rós, Supersilent, Mogwai og Boards of Canada er alle nevnt som referanser og det er absolutt godt mulig å skjønne det, men Oddarrang har så definitivt landa på noe som er deres helt eget. Her snakker vi en mann - Olavi Louhivuori - med store og klare visjoner og hans fire medsammensvorne er så voldsomt med på tankene og reisa.

Musikken er groovy og tøff, melankolsk og søkende, spennende og unik - den er mye. Den forteller oss at det skjer masse originalt også i finsk jazz/post rock eller hva man nå enn ønsker å kalle det. Jeg nøyer meg med å kalle det god musikk - veldig god musikk.

Oddarrang

Agartha

Edition Records/Border Music Norway

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar