hits

Terningen er kasta

Cæsar visste at det ikke var noen vei tilbake da han hadde kryssa elva Rubicon. Det var derfor han uttalte de bevingede ord: terningen er kasta. For Mats Eilertsen er det heldigvis heller ingen vei tilbake etter at han spilte sitt bestillingsverk til Vossajazz - "Rubicon".

Avgjørelser tatt - "Rubicon" skal spilles!

Foto: André Løyning

Jeg var blant de utvalgte som ikke fikk anledning til å se og høre Mats Eilertsens tingingsverk til Vossajazz i 2014 som fikk navnet "Rubicon". Jeg er også blant de heldige som har fått høre CD-versjonen som kom ut på ECM tidligere i år. Det var derfor med store forventninger muligheten bød seg til å høre dette storverket til bassisten, komponisten og bandlederen fra Trondheim, men som nå er bosatt på Eidsvoll, for første gang live.

Med Thomas T. Dahl på gitar, Harmen Fraanje fra Nederland på piano, Eirik Hegdal på alt- og sopransaksofon, klarinett og bassklarinett, finske Olavi Louhivuori på trommer, Trygve Seim på sopran- og tenorsaksofon og Rob Waring på marimba og vibrafon, har Eilertsen håndplukka et lag som han visste både kollektivt og individuelt kunne gjøre hans intensjoner til virkelighet og kanskje vel så det.

Med lydmann Daniel Wold som en framifrå åttendemann i bandet - nydelige basslyd blant annet - blei konserten på Victoria en knappe to timers manifestasjon på hva vi hadde fått høre og oppleve på cd, men med masse nytt og ekstra krydder.

For undertegnede blei dette nesten som et musikalsk drama, ei fortelling med masse nyanser. Her var det mye humor, det meste var usedvanlig melodisk, men samtidig med mye frihet og det hele utvikla seg usedvanlig organisk. Eilertsen, som på ingen måte stjal rampelyset fra de seks andre strålende solistene, hadde "organisert" verket - for det er det på alle vis - på et spennende vis der diverse instrumenter "møtte" hverandre til samtaler: piano og gitar, to saksofoner, piano og vibrafon blant annet og dette skapte ustanselig herlige stemninger. Spesielt synes jeg Hegdal og Seim klinger nydelig sammen.

Mats Eilertsen har med "Rubicon" tatt steget opp blant våre aller største moderne jazzkomponister og med ECM som plateselskap er det å håpe at en rekke nye dører åpner seg også internasjonalt - det fortjener dette bandet, denne musikken og Mats Eilertsen på alle mulige vis.

Alea iacta est!!!!

Mats Eilertsen og hans håndplukke kremlag i aksjon på Victoria.

Foto: Tor Hammerø

Alle foto: Francesco Saggio

Mats Eilertsen Rubicon

Nasjonal Jazzscene Victoria, 14. oktober

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar