På begge sider

Nok en gang viser den New York-bosatte bassisten, komponisten og bandlederen Eivind Opsvik at han holder skyhøy standard på alle områder.

Fornøyd stjernelag etter innspillinga i Sear Sound i New York

Eivind Opsvik (43) stakk over fjorden fra Oslo til New York for rundt 20 år siden og har blitt værende over there. Han har blitt en sentral brikke i det spennende musikalske miljøet som har mye av sitt utspring i Brooklyn. Vi møter han ofte som sidemann med flere trendsettere, men aller best tror jeg Opsvik trives som leder for eget band og med sin egen musikk.

I 2003 begynte han med sine Overseas-ekskursjoner. Navnet kan jo tyde på at Opsvik skuer til begge sider av fjorden musikalsk og slik låter det da også.

"Overseas V" forteller oss at dette er den femte utgava av Overseas-prosjektet. Nok en gang har han med seg kremen av Brooklyn-gjengen med saksofonisten Tony Malaby, tangentisten Jacob Sacks, gitaristen Brandon Seabrook og trommeslageren Kenny Wollesen. Dette er uten unntak meget ettertrakta herrer og Wollesen har for eksempel stått på lønningslista til både Tom Waits, Bill Frisell, Norah Jones og John Zorn. Likevel er det altså slik at de prioriterer det å spille med Opsvik høyt og med musikken til "Overseas V" i høytalerne, skjønner jeg det veldig godt.

Eivind Opsvik er også en framifrå buefører.

Musikken til Opsvik er original på alle slags vis, men han henter inspirasjon fra både Terje Rypdal og annen ECM-jazz, Duke Ellington, post-punk med referanser til både Joy Division, New Order, B-52s og Talking Heads samt den moderne søkende, moderne jazzgenerasjonen med røtter i Brooklyn og New York. Han mikser rock og jazz til et eget uttrykk og dessuten har han også henta inspirasjon fra sin lille datter – både musikalsk og til låttitler!

Opsvik har hatt disse musikantene i tankene når han har skrevet musikken og de stortrives åpenbart i dette musikalske terrenget. Alle får absolutt plass til å melde, men Opsvik har ønska det hele stramt og ingen låter er over seks minutter. I tillegg til live i studio-innspilt musikk, har Opsvik også gått inn i sitt eget "laboratorium" i ettertid og blant annet lagt på litt synth bass – ytterst forsiktig, men virkningsfullt.

Fra tid til annen har Eivind Opsvik tatt med seg Overseas-prosjektet til Europa og Norge. Det burde være en obligatorisk øvelse hver gang et nytt visittkort foreligger – definitivt denne gangen, for "Overseas V" er kanskje den aller tøffeste utflukten så langt.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Eivind Opsvik

Overseas V

Loyal Label/MusikkLosen

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg