Endelig!

Saksofonisten Kåre Kolve har fått alt for lite oppmerksomhet i løpet av si karriere. Endelig er det forhåpentligvis hans tur.

Absolutt ingen grunn til å se skeptisk ut for Kåre Kolve.

Den uttrykksfulle og meget dyktige saksofonisten og det gode mennesket Kåre Kolve skulle rekke på bli godt og vel 50 år før det virkelig blei satt skikkelig pris på det han hadde å by på. For knappe to år siden blei han nemlig invitert «hjem» til Voss for å framføre tingingsverket under festivalen i den vakre bygda. Det er en av de mest høythengende anerkjennelse en norsk jazzmusiker kan få det å innta Vossevangen i palmehelga med musikken vedkommende sikkert har hatt på lur gjennom et langt liv.

Kolve stakk til Trondheim og jazzlinja allerede i 1984 og har for sikkerhets skyld blitt værende ved Nidelvens bredd. I åra som har gått siden den gang har han jobba med alt og alle fra Lava til Mezzoforte, Mambo Companeros, Sissel Kyrkjebø og Åge Aleksandersen. Kolves usedvanlige allsidighet har gjort han ettertrakta overalt som sidemann. Han har også fått tid til å lage to skiver under eget navn, «My Direction» (2009) og «Further Directions» året etter.

Kanskje er det Kolves voldsomme allsidighet som både har gjort han så ettertrakta som sidemann, men som samtidig har det gjort det vanskelig for han å få den oppmerksomheten han så avgjort fortjener? Kvaliteten både som tenor- og sopransaksofonist står det i alle fall ikke på – i mine ører er han en av våre aller sterkeste og mest distinkte stemmer.

Det får vi kanskje det aller beste provet på hittil i Kolves karriere gjennom denne liveinnspillinga fra Vossajazz den 19. mars for knappe to år siden. Sammen med et håndplukka storlag bestående av pianist Espen Berg, trompeter Mathias Eick, trommeslager Per Oddvar Johansen, bassist Anders Jormin og broder Ivar Kolve på vibrafon, tar Kolve oss gjennom «Interactions», et verk på vel en time bestående av åtte flotte låter.

For meg blir «Interactions» mer ei samling strålende komposisjoner tolka av ypperlige musikanter som har skjønt hvor Kolve vil med musikken sin på et vis som man skulle tro at de hadde vært på turné sammen i åresvis, mer enn et verk. Det gjør meg absolutt ingenting – Kolve & Co tar meg uansett med til vakre og spennende steder med sine nydelige, varme og melodiske ekskursjoner.

Tingingsverk og/eller bestillingsverk har en evne til å bli spilt i alt for liten grad etter at de har hatt sin premiere. «Interactions» har alt i seg som behøves for at det bør bli spilt igjen og igjen – så vakkert og tidløst er det nemlig.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Kåre Kolve med kremlaget han inntok hjembygda Voss med.

Kåre Kolve

Interactions – Live at Vossajazz

Curling Legs/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg