En legende leverer

Art Ensemble of Chicago-legenden Roscoe Mitchell har skapt et helt spesielt musikalsk univers med hjelp av fire forskjellige trioer i ymse konstellasjoner.

Roscoe Mitchell er intet mindre enn en levende legende.

Multisaksofonisten, og utøver på alle mulige slags andre instrumenter også, Roscoe Mitchell (76) var med i Art Ensemble of Chicago fra starten i 1966 til bandet blei lagt ned i 2006. Nå er restene oppe og går igjen, med Mitchell og Don Moye som de eneste av de originale, og de gjesta Kongsberg for noen dager siden.

Organisasjonen AACM, Association for the Advancement of Creative Musicians, med Art Ensemble of Chicago som spydspiss, var helt sentrale i "bevegelsen" i den musikalske verdenen som oppstod i det hovedsakelig afro-amerikanske miljøet med utgangspunkt i Chicago. Det har også vært viktig som inspirasjonskilde for kreativ musikk med røtter i frijazz rundt om på kloden.

I forbindelse med 50 års markeringa av AACM, fikk Mitchell muligheten til å skape noe helt nytt, men med solide røtter tilbake til alt som har blitt skapt gjennom dette halve hundreåret.

Den første trioen består av to kolleger av Mitchell fra Mills College der han har jobba i mange år: saksofonisten, pluss pluss, James Fei og perkusjonisten William Winant. Den går tilbake til 2011.

Trio nummer to inneholder trompeter Hugh Ragin og trombonist, pianist og trommeslager Tyshawn Sorey – en trio som oppstod etter at en venn av Mitchell hadde introdusert han for Sorey.

Den tredje trioen blei unnfanga i forbindelse med en jobb Mitchell gjorde på Café Oto i London. Han blei kontrakta av trommeslageren Kikanju Baku – kjemien var umiddelbar og Mitchell ville lage et nytt band med pianisten Craig Taborn.

Den fjerde konstellasjonen inneholder musikanter Mitchell har jobba med siden midten av 70-tallet, bassisten Jaribu Shahid og trommeslageren Tani Tabbal.

I september 2015, som en del av 50 års feiringa av AACM, blei Mitchell invitert til Museum of Contemporary Art Chicago med alle disse fire trioene, som også dukka opp i nye varianter underveis, og det er denne konserten vi får være med på her i løpet av denne dobbelt cd-en.

All musikken, eller alle grunnlagene, er skapt av Mitchell, men her får alle full frihet til å ta den dit de vil – med yppersteprest Mitchell i førersetet. Dette er sjølsagt åpen og fri musikk, der musikantene også får spille på Art Ensemble of Chicagos perkusjonsarsenal, totalt original og ulikt det aller meste man har hørt tidligere.

Roscoe Mitchell, som også er kunstmaler – vi får se et fargerikt eksempel på det i omslagsheftet, har vært, er og kommer for alltid til å være en original og en stilskaper.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Roscoe Mitchell

Bells for the South Side

ECM/Grappa/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg