Det som skjer, det skjer

Tre av Danmarks ledende jazzmusikanter har så avgjort funnet noe å “snakke” om og hvilke samtaler er det de fører!

Thomas Blachman, Carsten Dahl og Lennart Ginman – en strålende trupp.

Det er snart 20 år siden jeg hadde gleden av å høre trioen GinmanBlachmanDahl for første gang med trioens sjøltitulerte debutskive innspilt live på Copenhagen JazzHouse. Da tok bassist Lennart Ginman, trommeslager Thomas Blachman og pianist Carsten Dahl for seg en rekke standardlåter stort sett i et helvetes tempo.

Fritt frem

Nå har de danske drenge blitt 20 år modnere og samarbeidet enda mer solid fundamentert. Denne gangen har de gått i studio uten at noe som helst var avtalt – kunne at de skulle improvisere frem musikken der og da. Basert på de tres langt framskredne musikalitet, deres lytteegenskaper og store tillit til hverandre, så tryllet de frem 15 låter på tre dager og her kan vi så avgjort bruke begrepet låter. Hadde jeg ikke visst bedre, så hadde jeg vært sikker på at dette var skrevet materiale – så melodisk, rytmisk og harmonisk på plass er det nemlig hele veien.

Bedre kjent

Carsten Dahl kjenner vi godt her hjemme som den virtuose elfenbeinsplukkeren som jobba mye sammen med Arild Andersen i en lengre periode for noen år siden. Blachman og Ginman er langt i fra så kjente her, men forteller oss med all ønskelig tydelighet hvorfor de kler hverandre så godt både kollektivt og solistisk.

“What´s To Come!” kan gjerne oversettes med det som skjer og her skjer det mye og flott fra start til mål. GinmanBlachmanDahl er en trio som hører hjemme helt der oppe der det skjer.

GinmanBlachmanDahl
«What´s To Come!»
Storyville Records/storyvillerecords.com

Dronning Karin I

Jeg lar meg ofte begeistre og fascinere av musikk. Karin Krog er et av de aller beste eksemplene på det og her begeistrer og fascinerer hun med liveinnspilling for aller første gang.

Karin Krog omringa av Staffan William-Olsson og Terje Gewelt – truppen sin!

Helt siden jazzen festa grepet på meg for ganske mange tiår siden, så har snart 87 år unge Karin Krog vært et fantastisk reisefølge. Når jeg/vi trodde vi visste hvor vi hadde vokalkunstneren Krog, så staka hun ut en ny kurs – hun har aldri blitt stående fast noe sted musikalsk. Hun har utfordra seg sjøl og oss og om det har vært folkemusikk med familiære røtter, straight jazz, elektronisk musikk eller frijazz, så har Karin Krog vært en foregangskvinne og stor inspirator.

Endelig Live

Karin Krog har med andre ord vært med på det aller meste og derfor er det smått utrolig at det aldri har kommet et livealbum fra den uhyre produktive og heldigvis ustoppelige Karin Krog. Det skulle ikke skje nå heller, men lydteknikeren Pete Hurst på BLÅ i Oslo hadde opprydding i sin harddisk da han skulle slutte i jobben. Der fant han et opptak fra en konsert Krog gjorde på BLÅ den 20. september 2019 sammen med Terje Gewelt på bass og Staffan William-Olsson på gitar – The In Between Times. Det er en trio som har jobba sammen siden 2008 og de “kan” hverandre for å si det mildt.

Nydelig opptak

Denne konserten var jo aldri ment som noe plateutgivelse og kanskje akkurat derfor opplever jeg ei veldig avslappa stemning blant de tre – noe det for så vidt alltid er når jeg har hørt trioen live.

Krog fikk tapen tilsendt av Hurst, synes det låt ok og plukka ut elleve låter inkludert Joni Mitchells “All I Want”, Michel Legrands “Once Upon a Summertime/Watch What Happens”, “On a Clear Day”, “My Romance”, “Every Time We Say Goodbye” og flere egne låter, bl.a. den morsomme samarbeidslåta med John Surman, “Canto Mai”.

Dette er så varmt, stilsikkert og samtidig så unikt som det alltid er når Karin Krog inntar estraden som Bengt Hallberg sa de to spilte sammen. Gewelt og William-Olsson kler Krog og hennes uttrykk perfekt, for en varme og for en lytteevne, og denne livedokumentasjonen er det beste provet på det.

Pete Hurst og ikke minst Karin Krog, Terje Gewelt og Staffan William-Olsson skal ha all mulig takk for det som skjedde denne seinsommerdagen på BLÅ.

Karin Krog
«Live»
Meantime Records/Musikkoperatørene

Fint og annerledes fra fotballøya

“Duoen” Acording To The Sound har skapt varm musikk på et originalt vis to ganger tidligere. Det fortsetter de heldigvis med på “Pitch” også.

According To The Sound skaper flotte landskap.

For et par år siden møtte jeg musikken til den engelske “duoen” According To The Sound for første gang. Norske Losen Records hadde da allerede gitt ut ei plate med synthisten, gitaristen og programøren Patrick Case og pianisten Adam Parry-Davies og nå er altså den vanskelige tredjerunden unnagjort. Den har de to fiksa på best mulig vis.

Samme oppskrift

Som sist så har de to skrevet mye ny musikk, elleve svært melodiøse og stemningsfulle låter i alt, i en miks som henter inspirasjon fra både ganske så straight jazz og chill-out groover. De to preger absolutt musikken og miksen, men nok en gang har de henta strålende hjelp fra et titalls musikanter.

Besetninga varierer fra spor til spor, men når det kan nevnes at blant andre tenorsaksofonist James Carter og trompeter Mike Rodriguez er blant gjestene, så er det lett å legge sammen på hvilket nivå vi befinner oss.

According To The Sound byr på varm og tiltalende musikk som er så produsert som vel mulig, men som likevel funker utmerket.

Det er nok høyst tvilsomt om disse musikantene noen gang kommer til å møtes alle mann alle i det virkelige liv, men du verden som det funker i heimen uansett.

According To The Sound
«Pitch»
Losen Records/MusikkLosen

Tøft og annerledes

Sjangeren nesten jazz og dikt har fått en spennende avlegger med trønderduoen Enok Monk. Rap/resitasjon og kontrabass. Ikke akkurat hverdagskost.

Trond Wiger og Erlend Smalås – Enok Monk – gir oss noe ganske så unikt. Foto: Arne Hauge

Gudfaren når det gjelder lyrikk og jazz her til lands er så avgjort Jan Erik Vold. Sammen med de fire store i norsk jazz på slutten av 60-tallet, åpna Vold & Co opp nye dører. Seinere har Vold dukka opp i en rekke andre konstellasjoner også – blant annet i en eksklusiv liten duo med bassmaestro Arild Andersen, inkludert gitargigant Bill Frisell ved enkelte anledninger.

Forlengere

Sakte og sikkert har det dukka nye spennende avleggere og forlengere også i dette skrinne landskapet. Ikke minst Buicken med Lars Saabye Christensen og Tom Stalsberg har skapt usedvanlig mye spennende i samarbeid med noen av våre upperste jazz- og bluesmusikere, men hverdagskost i disse grenselandene har det likevel på ingen måte blitt.

Derfor er det mer enn hyggelig at det dukker opp en ny avlegger i denne faunaen eller floraen. Rapisten (ser at den kan misforstås), resitasjonisten og ordsmeden Trond Wiger forteller sine historier på et novelle-liknende vis – på kav trøndersk, må vite – og at det er en herre som har et liv å hente fra er det ikke mye tvil om.

Når så Erlend Smalås – som også spiller bass på trøndersk – og Wiger åpenbart har truffet hverandre både på det personlige og musikalske planet, så har det ført til eleverte samtaler i mange spennende grenseland.

Enok Monk er en flott tilvekst i det skrint befolka landskapet der lyrikk møter jazz. Herlig!

Enok Monk
«føkt mose»
Sonic Transmissions Records/Musikkoperatørene

Svært tidlig musikalsk julaften

I forbindelse med Record Store Day har det strålende selskapet Elemental Music gitt ut seks fantastiske plater med noen av de største. Her snakker vi gull – intet mindre.

Cannonball Adderley, Chet Baker, Yousef Lateef, Sun Ra og Mal Waldron/Steve Lacy – saker!

Elemental Music med produsent Zev Feldman i førersetet er intet mindre enn et fantastisk selskap med en visjon og en vilje og evne til å virkeliggjøre det de setter seg fore. I flere år har de drevet jazzikalsk arkeologiarbeid mer eller mindre verden rundt for å finne uutgitt musikk med noen av jazzens aller største utøvere, sette opptakene i tipp topp stand og i tillegg lage omslagshefter med tekster med en rekke relevante mennesker – inkludert de musikerne som fortsatt er i live.

Etter Bill Evans

Etter en rekke flotte utgivelser med liveopptak med Bill Evans, så har Feldman & Co nå kasta nettet både vidt og bredt. All musikken som blir presentert på disse seks utgivelsene hører hjemme i kategorien aldri tidligere utgitt og Feldman har funnet frem til de opprinnelige kringkastingsopptaka, i de aller fleste tilfeller, og remastra dem etter alle kunstens regler. Det har ført til at det låter fantastisk også målt med dagens ører.

Cannonball Adderley

Cannonball Adderley får vi altså møte i to tapninger, begge i Frankrike, fra henholdsvis 1969 og 1972. Joe Zawinul er pianist på den første og George Duke på den andre – skjønner? Mye av musikken er skrevet av Zawinul og du verden for noen band Adderley satte sammen og du verden som det groova av uttrykket de skapte.

Chet Baker

Chet Baker møter vi i en blowing session fra California i 1972 sammen med en annen trompeter og vokalist, Jack Sheldon, som ikke når Baker til ankelkulene en gang. Her serveres det elleve standardlåter på tradisjonelt Baker-vis, med blant andre Dave Frishberg på piano, og det er interessant å høre Baker med amerikanske musikere – nesten en sjeldenhet fra 70-tallet og utover.

Yousef Lateef

Tenor- og sopransaksofonisten og fløytisten Yusef Lateef (1920-2013) vare en melodiøs modernist som jeg mener aldri fikk den store anerkjennelsen han fortjente. Det bekrefter han så definitivt på denne konsertinnspillinga fra Avignon i Frankrike fra 1972. Med seg har han en framifrå trio med Kenny Barron (piano), Bob Cunningham (bass) og Albert “Tootie” Heath, som nylig la ned trommestikkene for godt. Bortsett fra “I´m Getting Sentimental Over You”, så er det mye bluesbasert originalmateriale som det swinger varmt av og som nok en gang forteller oss hvilken underkjent kapasitet Lateef var.

Sun Ra

Vi blir også invitert ut i sfærer langt der ute med sjølvaste Sun Ra som reiseleder. Gjennom hele si karriere så skapte Sun Ra landskap og musikk så høyst personlig som vel tenkelig og sjøl om han transenderte i 1993, så har hans ånd blitt tatt vare på og hans Arkestra kommer fortsatt ned og hilser på oss med snart 100 år unge Marshall Allan i sjefsstolen.

Her blir vi tatt med på to konserter i Chicago i 1976 og 1977 og dobbelt-cden, samt nok ei fantastisk og omfattende “bok” med unike bilder av vår venn fra stratosfæren, understreker igjen hvilket helt spesielt musikalsk sinn Sun Ra var utstyrt med.

Mal Waldron/Steve Lacy

Denne retrofesten blir avslutta med sjelsfrendene Mal Waldron på piano og Steve Lacy på sopransaksofon. Med seg på denne konserten fra Antwerpen i Belgia i 1995 har de Andrew Cyrille på trommer og Reggie Workman på bass – et modernistisk a-lag med andre ord.

I tillegg til originalmateriale er det de to Monk-låtene “Epistrophy” og “Monk´s Dream” som er utskytingsrampene for de fires unike tilnærmingsmåte til det å skape musikk.

Alt dette blir utgitt i begrensa opplag på både vinyl og cd og er unntak strålende eksempler hvilke store artister de var.

Elemental Music er noe av det flotteste og viktigste som har dukka opp i jazzverdenen de seineste åra og Zev Feldman skal ha så mye skryt som overhodet mulig. Det er bare å håpe at de fortsetter med sitt detektivarbeid – det ligger helt sikkert mer gull på lur der ute.

Cannonball Adderley
«Burnin´ in Bordeaux: Live in France 1969»
Elemental Music/elemental-music.com
Cannonball Adderley
«Poppin´ in Paris: Live at L´Olympia 1972»
Elemental Music/elemental-music.com
Chet Baker & Jack Sheldon
«In Perfect Harmony: The Lost Album»
Elemental Music/elemental-music.com
Yousef Lateef
«Atlantis Lullaby – The Concert from Avignon»
Elemental Music/elemental-music.com
Sun Ra
«At The Showcase – Live in Chicago 1976-1977»
Elemental Music/elemental-music.com
Mal Waldron/Steve Lacy
«The Mighty Warriors – Live in Antwerp»
Elemental Music/elemental-music.com

Rogaland – New Orleans

Jo da, jeg har både hørt om og hørt Arne Skage i flere sammenhenger opp gjennom åra. Dette er likevel første gang han viser seg frem i full bredde og det frister til mer blues, funk og mere til fra Rogaland – og New Orleans.

Arne Skage i herlig driv. Foto: Eirik Luka

Gitaristen, vokalisten og låtskriveren Arne Skage (59) har vært sentral i musikklivet i Rogaland og dalstrøka rundt helt siden begynnelsen av 80-tallet. Sammen med Frank og Rita Eriksen i Eriksen, Reidar Larsen og flere andre har Skage stått på en rekke scener over hele landet og han har også samarbeida med artister som Thomas Dybdahl, Jørn Hoel og Roy Rogers. Grunnen til at han vært en ettertrakta sidemann tar det ikke mange takter å avsløre; Skage er nemlig en langt framskreden slidegitarist, gitarist, bassist, vokalist og en hel del annet. I 2021 debuterte han under eget navn med “Procrastination Blues” og nå foreligger oppfølgeren “Rootwork” – stort sett unnfanga i New Orleans.

NOLA

Ballet åpner med tradlåta “Tootie Ma” der både pianør Dr Bekken og en rekke mer eller mindre kjente NO-musikere og norske sjelsfrender forteller oss med all ønskelig tydelighet at her spiller New Orleans-musikken og kulturen ei stor rolle. Big Chief Juan Pardo og blåserekke fra New Orleans Nightcrawlers, sjøl om det er ukjente navn for meg, er kvalitetsgarantister så det holder.

De ni låtene, som i tillegg til de egenskrevne er henta fra den store og særdeles groovete NO-skatten, viser hele tida hvilken genuin musikant Arne Skage er. Dette er ekte og jeg tror på han fra start til mål.

Ikke til New Orleans?

De fleste av oss kommer nok aldri til New Orleans. Det gjorde heldigvis Arne Skage for oss og han formidler den unike NO-sounden og grooven på et ypperlig vis sammen med strålende musikalske venner fra begge sider av dammen.

Arne Skage
«Rootwork»
Slide Productions/skage.com

Den største i dag

Blant nålevende jazzmusikere mener jeg Charles Lloyd befinner seg helt der oppe. Til tross for voksen alder leverer han på det ypperste nivået fortsatt.

Charles Lloyd omkransa av Brian Blade, Larry Grenadier og Jason Moran – blir ikke bedre.

Charles Lloyd (86) har vært en av de viktigste retningsgiverne i moderne jazz helt siden 60-tallet. Etter at han oppnådde tilnærma popstjernestatus med live-albumet “Forest Flower” fra 1966, så valgte han å trekke seg tilbake fra alt som hadde med musikk å gjøre i løpet av 70-tallet. I 1981 greide heldigvis den franske pianisten Michel Petrucciani å lokke han tilbake til musikken og siden har Lloyd befunnet seg på den ypperste kreative topp i en rekke konstellasjoner.

Lang inkubasjonsperiode

I løpet av covid-perioden, mer eller mindre fra 2020 til 2023, kjente Lloyd på følelsen av at han ville skape ny musikk med en helt spesiell kvartett. Det er godt mulig Lloyd samtidig kjente på at timeglasset begynte å renne ut – denne musikken måtte bli en realitet så raskt som mulig. Når man er i Kongens og Lloyds aldersgruppe så har man få garantier om hvor lang tid man har på seg. Det skulle heldigvis vise seg å være mer enn nok tid for Lloyds del til å skape nok et mesterverk.

De beste fødselshjelperne

Det å få fire tettpakka kalendere til å gå opp er ikke lett, men Lloyds kone og manager, Dorothy Darr, greide det til slutt. Trommeslager Brian Blade, bassist Larry Grenadier og pianist Jason Moran er en blanding av nye og gamle bekjentskaper for Lloyd, men uansett akkurat de han så/hørte for seg til denne musikken. Vi har da også med tre av de mest personlige, lyttende og uttrykksfulle musikantene i dagens jazz å gjøre og du verden som de kler Lloyds musikk og visjoner.

Eget materiale

I stor grad har Lloyd skrevet ny musikk for anledninga og i tillegg bys det på tradlåtene “Balm in Gilead” og “Lift Every Voice”. Her er det nydelige, neddempa melodiske utflukter og noen ganske så frie ekskursjoner på denne dobbelt cden – alt umiskjennelig i Lloyds ånd. Hans tenortone er unik og hans fløytespill har en helt egen karakter – Charles Lloyd spiller et levd liv på et vis som gjør at tårene triller. Han er enkelt og greit en av jazzens aller største nålevende utøvere.

Charles Lloyd
«The Sky Will Still Be Here Tomorrow»
Blue Note/Universal Music

Flotte og tøffe sanger

Gitaristen Håvard N. Funderud debuterer i tøffe og heftige landskap.

 

Håvard N. Funderud har mye spennende å by på.

Håvard N. Funderud (30), fra jazzmetropolen Rygge utenfor Moss, har jeg hatt gleden av å møte som en del av det spennende bandet Master Oogway. Bandet hadde sitt utspring i miljøet rundt Musikkhøgskolen og jeg har en mistanke om at slik henger det sammen med bandet Funderud har satt sammen til sitt debut-visittkort også.

Heftig og herlig

Funderud er en spennende gitarist som også trakterer synth, orgel og perkusjon. Han henter hemningsløst fra rimelig straight jazz, fra impro og fra rock og setter det sammen til et veldig personlig brygg. De som aner at dette er musikk som befinner seg et aldri så lite stykke til venstre for taffeljazz-universet har helt rett i sine antagelser.

Saksofonisten Sigrid Aftret, bassisten, synthisten og perkisten Petter Asbjørnsen, trompeteren Ben Rodney og trommeslagerne Tore Ljøkelsøy og Ingvald Vassbø, sørger på et utmerka vis å sette Funderuds ideer ut i livet og her er det plass for alle de involverte til å fortelle oss hvem de er og hva de står for.

Flott start

Håvard N. Funderud har med debuten fortalt oss at vi har fått ei ny, svært spennende stemme med noe helt eget på hjertet. Han har definitivt lagt ut på en utflukt det skal bli svært interessant å følge i åra som kommer.

Håvard N. Funderud
«The Birds Sing a Pretty Song»
Nice Things Records/nicethingsrecords.com

I stadig vekst

For vel to år siden hørte jeg den argentinsk-amerikanske tenorsaksofonisten Julieta Eugenio for første gang. Nå er hun tilbake med samme trio – enda bedre og tydeligere.

Julieta Eugenio skal man låne øre til.

Mange, som for eksempel den chilenske saksofonisten Melissa Aldana, har tatt sjansen og etablert seg på den aller tøffeste scena, nemlig New York. Julieta Eugenio (34) fra nabolandet gjorde det samme for vel ti år siden og er nå absolutt i gang med å nærme seg den statusen Aldana har gjort seg fortjent til.

Slektskap

Det er absolutt mulig å finne forbindelseslinjer mellom Aldana og Eugenio. Begge bekjenner seg til det tidløse akustiske uttrykket som stammer fra 60-tallet og når tonen til Eugenio har røtter i både Ben Webster, Dexter Gordon og Sonny Rollins så er det mulig å legge sammen i hva slags landskap hun befinner seg.

Apropos Rollins så er “Stay”, som “Jump” i 2022, også ei trioinnspilling uten piano eller gitar – med et par unntak. Nok en gang er det de ukjente, men høykompetente Jonathan Barber på trommer og Matt Dwonszyk på bass som kler både Eugenio og musikken på et utmerket vis. Nå har de åpenbart fått jobba mye sammen og kollektivet låter så tett og empatisk som det gjør når gode venner og dyktige musikanter møtes. Eugenios landsmann, Leo Genovese, bidrar også flott på to spor med sitt elpiano.

Eget materiale

Eugenio skriver også fine låter i denne tradisjonen – musikk som gir rom for mye luft og tid til ettertanke både for musikerne og for oss på mottakersida. Denne eneste standardlåta er Ellington-klassikeren “Sophistacated Lady” som passer utmerket inn i universet Eugenio og vennene hennes har skapt.

Julieto Eugenio er en stilsikker og uttrykksfull musikant som med sitt tidløse budskap har alt i seg til å ha ei lang og god karriere foran seg.

Julieta Eugenio
«Stay»
Cristalyn Records/julieta-eugenio.com

Grenseløst

Bassisten, saksofonisten, komponisten og bandlederen Erlend Albertsen har vært fødselshjelper til et helt nytt univers.

Erlend Albertsen, nummer to fra høyre, med sin unike trupp.

Å være frempå eller foran beatet er ikke noe særlig i jazzsammenheng, men siden Erlend Albertsen fyller 36 i morra, så synes jeg likevel at det er på sin plass med en solid anmeldelse av den ferske plata hans dagen før dagen. Fersk og fersk fru Blom; jeg har hatt skiva stående siden før jul sjøl om den altså ikke er gitt ut før nå. Uansett har plata og musikken tålt langtidsmarineringa på best mulig vis – dette er nemlig tidløse og unike saker.

Kremgjeng

Erlend Olderskog Albertsen kommer fra jazzmetropolen Stjørdal, bror og trommeslager Simon gjør faktisk også det pluss bassist Bjørn Marius Hegge. Sistnevnte er av mer eller mindre forståelige årsaker ikke med her, men det er altså Simon – på synth også på flere spor – som vi etter hvert kjenner godt fra Espen Berg Trio, Egil Kalman på synth og bass, Hogne Kleiberg på piano og synth på et par spor og Ellie Mäkelä på bratsj og hardingfele. Alle ektefødte barn av jazzlinja i Trondheim, men på litt forskjellige tidspunkt.

Unik miks

Om noen tror ut fra besetninga og instrumenteringa at dette har noe helt spesielt i seg, så tror de helt rett. Som den oppvakte vil skjønne så er dette et møte i en miks av akustiske og elektriske landskap og denne ekskursjonen tar oss med til steder som har henta inspirasjon fra ganske så straight jazz og tradisjonsmusikk fra Norge, Vest-Afrika og Nord-India.

Alt dette har altså Erlend Albertsen Basspace satt sammen til en gumbo så velsmakende, variert og ikke minst unik at det er en sann svir å smake seg gjennom alle de ni musikalske rettene. Påfyll, takk!

Erlend Albertsen Basspace
«Name of the Wind»
Dugnad rec/Subversive Vibrations