Den danske trioen Køs, med Maria Dybbroe bosatt i Norge, viser oss nok en gang at de har noe helt eget å by på i skjæringspunktet mellom alvor og lek.
Altsaksofonisten Maria Dybbroe har markert seg svært så fordelaktig i en rekke konstellasjoner på begge sider av Kattegat/Skagerrak de seineste åra. Av en eller annen merksnodig årsak så er hun en av mange
kvinnelige danske saksofonister, Amalie Dahl, Mette Rasmussen og Signe Emmeluth er andre strålende representanter for de røde og hvide her oppe hos oss, og de byr oss alle på høyst personlige visittkort.
Tredje runde
Trioen Køs der Dybbroe i tillegg til saksofon/klarinett også spiller litt bass og synger, består ellers av Valdemar Kragelund på elektronikk, bass, gitar, live sampling og tangenter og Kristian Saarup på trommer, vokal, gitar og tangenter. På sin tredje utgivelse tar de oss med tilbake til en periode vi alle husker med skrekk og gru, nemlig covid 19-pandemien i 2020.
I løpet av 20 intense dager i et sommerhus på Ærø i Danmark kjente de på isolasjonen og redselen som verden hadde påført dem og oss på et skremmende og nytt vis. Hva kom til å skje med oss og verden som vi kjente?
Gjennom kollektive prosesser der ideer fikk blomstre og der instrumenter blei bytta på, skapte Køs et univers der indie-pop møtte jazz og impro, ambient, punk og lo-fi på et vis som Køs er ganske så leine om.
Verden var skremmende da musikken blei skapt for noen år siden, men den er ikke mindre skremmende nå med krig i Ukraina og Palestina og med verdens mektigste mann som samtidig er den farligste, så er
musikken og tittelen “Worldsorrow” minst like relevant nå som da den blei unnfanga.
I lost my voice, synger Dybbroe underveis – måtte de aldri miste sine stemmer.
«Worldsorrow»
Sonic Transmissions Records/Musikkoperatørene