Den store Bill Evans-dagen

Det er vel slik for mange av oss at alle dager egentlig er en Bill Evans-dag, men når det dukker opp to nye live Resonance-utgivelser fra henholdsvis 1973 og 1979, så blir det en ekstra stor Bill Evans-dag. For en musikant!

Bill Evans – et musikalsk geni.

Jeg var så heldig å få være flue på veggen da Bill Evans sjekka pianoet i Molde Kino før han spilte en av sine aller siste konserter. Det var i august 1980 – vel en måned seinere gikk han ut av tida, kun 51 år gammel.

Til tross for at det var en tydelig prega Bill Evans som satte seg på pianokrakken og behandla flygelet, som stage manager Reidar Aunan kan bekrefte at Evans mente “she looks beautiful” til tross for at det ikke var av hans foretrukne pianofabrikant, slik vi håpte mesteren ville behandle det. Han leverte en mesterlig konsert sammen med bassist Marc Johnson og trommeslager Joe LaBarbera. Jeg satt ved siden av 10 år gamle Anja Garbarek og hun sa ikke et ord i løpet av hele den to timer lange konserten. Etterpå skrøt jeg av henne og da kom det veslevoksent: “jeg vet at pappa synes det er fint at det er stille når han spiller, så da er jeg stille når andre spiller også”. Både pappa Jan og mamma Vigdis himla med øynene!

Nå har det fantastiske plateselskapet Resonance Records, som har spesialisert seg på å finne frem tidligere uutgitte konsertopptak, sette dem i topp lydmessig stand og lage utgivelser som blir fulgt av fantastiske “bøker” på 30 til 50 sider med ditto bildefølge, funnet frem til et par gullklumper med pianolyrikeren fremfor noen.

Med den samme trioen som i Molde blir vi tatt med på en konsert i Buenos Aires, Argentina, den 27. september 1979. Det er kjent Evans-repertoar som “Stella by Starlight”, “Theme from M*A*S*H”, “My Romance”, “Someday My Prince Will Come” og “Nardis” vi blir servert, og det begeistra publikummet i Teatro General San Martin får møte trioen, som mange regna som Evans´ beste sammen med det tidlige 60-tallets med Scott LaFaro og Paul Motian, i like bra slag som i Molde. Vi snakker piano- og triolyrikk på aller øverste nivå.

Bill Evans
«Inner Spirit»
Resonance Records/resonancerecords.org

Buenos Aires var åpenbart et favorittsted for Evans. Den 24. juni 1973 gjesta han Teatro Gran Rex i den argentinske hovedstaden. Sammen med seg hadde han en annen besetning som var veldig bra og viktig for han i mange år, nemlig Eddie Gomez på bass og Marty Morell på trommer. “Emily”, “What Are You Doing the Rest of Your Life”, “T.T.T. (Twelve Tone Tune)”, “Waltz for Debby”, “My Foolish Heart” og nok en gang “My Romance” var noe av det som stod på programmet og igjen er det en Evans-trio i toppslag vi får møte. Interaksjonen mellom de tre er som alltid på et helt spesielt sted når geniet Evans leder an.

Bill Evans
«Morning Glory»
Resonance Records/resonancerecords.org

Selskapet Elemental Music er en nær slektning av Resonance Records. Det er de samme folka som driver begge selskapene og kvalitet befinner seg på samme høye hylle. I et års tid har dobbelt cden “Behind the Dikes”, med innspillinger fra Nederland i mars og november 1969, blitt liggende på ei hylle i heimen av uforståelige årsaker. Ankomsten av de to foregående var ei fin anledning til å plukke frem den også.

Bill Evans
«Behind the Dikes»
Elementa Music/elemental-music.com

Trioen består også her av Gomez og Morell og på to av spora bidrar også Nederlands svar på KORK, Metropol Orkest, på sedvanlig og ypperlig vis. Også her følger det med ei strålende “bok” blant annet med intervjuer med Gomez, Morell og Vijay Iyer.

Dette er altså tre dobbelt cder med tidligere ukjent materiale fra mesteren Bill Evans. Større lyriker har ikke jazzen fostra verken før eller etter.

Iberg Goes Beatles

Helge Iberg er en framifrå pianist som overasker mange, kanskje også seg sjøl, med å tolke deler av Beatles-skatten.

Helge Iberg legger en ny dimensjon til klassiske Beatles-låter. Foto: Torgny Skogsrud

Helge Iberg er 68 år ung. Det betyr at han på mange vis hører hjemme i Beatles-generasjonen. Likevel er det sånn at de som kjenner Ibergs musikalske løpebane neppe vil forbinde med han med verken Beatles eller annen elevert popmusikk. Samtidsmusikk, klassisk musikk og jazz er det garantert mange flere som vil kjenne han igjen fra og de seineste åra har han blant annet levert herlige bidrag til Bendik Hofseths musikk og band.

Beatles kom derimot selende på ei fjøl i forlengelsen av at Iberg blei oppfordra til å spille ei Beatles-låt i et vennskapelig lag. Der og da gjenoppdaga han raskt at det lå flere lag i dette tidløse og ofte geniale materialet og snøballen begynte å rulle.

Fra det vennskapelige laget har turen gått til flygelet i Sofienberg kirke i Oslo en mai- og en julidag i fjor. Der tok Iberg for seg et dusin kjente Lennon og McCartney-låter og George Harrisons “Here Comes the Sun”. Det hele starter med en av mine favorittlåter uansett sjanger, “Blackbird”, og blant mange høydepunkter, både når det gjelder låtskriverkunsten og Ibergs tolkninger, finner vi “Michelle”, “Come Together” og “She´s Leaving Home”.

Uten unntak gir Iberg det hele noe høyst personlig, med en dybde, dynamikk, inderlighet og klangrikdom som vil få Beatles-tilhengere og ekte musikkelskere fra alle leire til å finne sjelefred.

Bendik Hofseth har bidratt med en forbilledlig coverhefte-tekst og perkusjonsprogrammering på “Lady Madonna” og “Come Together”.

Helge Iberg har bidratt med å overraske meg, mange andre og som sagt kanskje også seg sjøl med nydelige og sterke Beatles-tolkninger som skal hentes fram i heimen både støtt og både stadig.

Helge Iberg
«The Black on White Album»
NXN Recordings/Naxos Norway

Takk for invitasjonen

Standardlåter er per definisjon spilt millioner av ganger. Gitaristen og arrangøren Rolf Kristensen har så avgjort funnet en personlig vei med et knippe av dem.

Rolf Kristensen har mye flott å melde både som gitarist og arrangør.

Årsaken til at skatten fra The Great American Songbook er spilt så mye og er satt så stor pris på, er sjølsagt at det er så uendelig mye flott og tidløst i den skattkista. Så er det dette med å gjøre den interessant; finne på noe nytt og spennende som kan skjerpe ørene og de andre sansene da slik at det er verdt å tilbringe tid sammen med nok ei ny tolkning av “Blue in Green”, “Love for Sale” eller hva de nå heter.

Det har altså gitaristen, arrangøren og pedagogen Rolf Kristensen, opprinnelig fra Brattvåg på Sunnmøre, men bufast og virkende i Kristiansand og i miljøet rundt Universitetet i Agder i ei årrekke, greid på et framifrå vis.

Kristensen har dukka opp med alt for ujevne mellomrom i min bevissthet og fortalt meg hver gang at han har mye godt og personlig å fare med. Spesielt viste han det frem på sin Losen Records-debut “Timelines” i 2018 der han møtte oss med kun egetskrevet materiale.

Denne gangen har han invitert med seg fire av sine favorittvokalister – alle med røtter til Sørlandet – og arrangeret materialet rundt dem. Hilde Hefte tolker “Blue in Green”, Torun Eriksen tar for seg “I´ll Be Seeing You”, Hilde Norbakken kler “Invitation” og Kari Iveland sørger for å gi “Love for Sale” nytt liv.

Med de fires unike uttrykk har Kristensen skrevet arr og fundert seg frem til hva slags instrumentering som kunne egne seg til hver enkelt. Her møter vi alt fra trio til stort band med ekstra blås og alt “stemmer” i mine ører.

I tillegg fikk Kristensen muligheten til å invitere en av sine favorittgitarister, Allen Hinds, til å tolke Chick Coreas “Crystal Silence” mens han var på Kristiansand-besøk, samt at Kristensen også gjør personlige versjoner av Ornette Colemans “Broadway Blues” og avslutter ballet med en inderlig duoversjon av “You Must Believe in Spring” med bassisten Jan Mathiasson.

Gitaristen Rolf Kristensen får også vist oss hvilken uttrykksfull og inderlig solist han er og med denne varme og inderlige invitasjonen i høyttalerne så er det bare å bukke og takke.

Rolf Kristensen
«Invitation»
Losen Records/MusikkLosen

Alle gutta var der – i toppform

Et forsinka 10 års jubileum for det unike universet Buicken blei akkurat den høytidsstunda man kunne håpe på – og vel så det. For en fest!

Buicken – for et «band» – for en fest! Foto: Vidar Ruud

Det har seg slik med meg – jeg kommer jo fra Nordvestlandet – at jeg har litt tungt for det. Det skulle altså ta tolv år, egentlig ti, men pandemien ville det annerledes, før Buickens og mine veier skulle krysse hverandre i det egentlige livet. Men alle tårene, utsettelsene og kollisjonene var så absolutt verdt ventetida – for et jubileum.

Jeg må innrømme at forventningene var av typen store. Når ordkunstnerne Lars Saabye Christensen og Tom Stalsberg har med seg Stian Carstensen på pedal steel-gitar, trekkspill og fløyte, Mathias Eick på trompet, piano og vokal, Amund Maarud på gitar og vokal, Knut Reiersrud på det samme og Odin Staveland på trommer, vokal og piano, så er det ensbetydende med å legge lista skyhøyt. Og her var det ikke snakk om riv i første, andre eller tredje forsøk – her blei alle høyder passert med god margin.

Saabye Christensen, som fraber seg fortiden og som skriver for å glemme, har vært mi litterære favorittstemme i mange tiår. På mange vis er han et litterært lydspor til mitt liv – og mange andres vil jeg tro. Buicken er et con amore-prosjekt for han og han stortrives åpenbart i slike musikalske landskap. Morsom og underfundig er han også og med en solid dose sjølironi: etter en av mange fantastiske musikalske ekskursjoner, kom det fra Saabye Christensen: nå har dere vel ventet veldig på flere dikt, vil jeg tro.

Tom Stalsberg er også ei stemme jeg har lest og humra til i flere tiår – i stadig større grad som poet. Han har en observasjonsevne som er Riksforsamlingen på Eidsvoll verdig og han er en (stunt)poet og humorist av Henrik Wergelands nåde. Han og Saabye Christensen kler hverandre perfekt – punktum.

Diktene til Saabye Christensen og Staslberg er både til ettertanke og til sinnets forlystelse. Foto: Vidar Ruud

Når store deler av kremen av musikk-Norge løper beksømmene av seg for å være med denne musikalske og litterære duoen for å lage et unikt univers både musikalsk og litterært, og når alle var så spellekåte og virtuose som vi veit de er, så blei dette akkurat den festkvelden det var lov å håpe på. Dur er døden og moll er moro, som vel er Buickens motto.

Saabye Christensens vei til å bli forfatter – hans beskrivelse om hvor upraktisk han er: sandpapir er ikke mitt fag og jeg strøyk i sløyd og Stalsbergs hyllest av sitt kjære Nebbenes, vi snakker biffsnadder poste restante, var bare to av høydepunktene.

Carstensen, Eick, Maarud, Reiersrud og Staveland kunne det vært skrevet spaltemil om – strålende alle som en – men det kommer garantert nye anledninger for alle fem. Buicken derimot måtte vente i tolv år!

Usigelig vakkert

Fiolinisten Harpreet Bansal har dukka opp i en rekke konstellasjoner de seineste åra. Det er alltid like spennende og fascinerende og møtet med  to av hennes beste musikalske venner og KORK er så avgjort ikke noe unntak.

Harpreet Bansal og KORK – et herlig møte.

Harpreet Bansal (41) er født og oppvokst i Norge, men hennes indiske opphav lar seg heldigvis ikke fornekte. Hennes første fiolinlærer var da også hennes far Harbhajan Singh Bansal og dattera i huset har på alle vis tatt med seg kulturen og musikken i sitt uttrykk.

Om det har vært med sitt eget band, sammen med Jens Christian Bugge Wesseltoft eller i andre settinger, så har den høyst personlige stemma til Bansal løfta musikken til helt spesielle steder hver eneste gang.

Som fundament for Bansals mange og flotte ekskursjoner er raga-tradisjonen i mange av dens avskygninger helt sentral. Denne gangen har to av hennes raga-komposisjoner blitt arrangert for KORK av Jan Martin Smørdal og Jon Øivind Ness. Med seg hele veien har hun den tsjekkiske harmoniumisten Vojtěch Procházka og den nepalske tablaisten Sanskriti Shrestha og de to sistnevnte spiller også en tredje Bansal-raga sammen med sjefen uten KORK.

Melodisk, rytmisk og stemningsmessig tar Bansal og vennene hennes, KORK under ledelse av Hannu Koivula og arrangørene oss med til underskjønne og nydelige steder de færreste av oss har besøkt tidligere.

Bansals herlige fiolintone flyter over, i og rundt disse stemningene på et vis som kun hun er i stand til. Samarbeidet med KORK er av typen akkurat slik vi forventer når KORK stemmer opp – altså ypperlig.

En tur inn i dette universet anbefales. Det kan gjøre godt for både kropp, sjel og sinn.

Harpreet Bansal
«Parvat»
LAWO Classics/Musikkoperatørene

Friskt og finsk

Den unge finske kvartetten OK:KO bekrefter at de holdet skyhøyt nivå sin unge alder til tross. Her er det musikalsk modenhet så det holder.

OK:KO er en uhyre energifull kohort.

Den unge finske kvartetten OK:KO bekrefter at de holdet skyhøyt nivå sin unge alder til tross. Her er det musikalsk modenhet så det holder.

Det er nå vel fem år siden jeg hørte det finske bandet OK:KO for første gang. Det var med utgivelsen “Land E.” på det norske selskapet AMP. Det var intet mindre enn imponerende fra et band leda av den da 22 år unge trommeslageren, bandlederen og komponisten Okko Saastamoinen.

Nå har Saastamoinen blitt fem år eldre og både han og musikken har blitt enda bedre og enda mer moden. Nok en gang står sjefen for alle låtene og er melodisk, energisk, moderne og akustisk jazzmusikk med mye energi din greie, så har du kommet i havn.

Bandet har sikkert jobba mye sammen siden “Land E.” så dagens lys og fortsatt består kvartetten av pianisten Toomas Keski-Säntti, bassisten Mikael Saastamoinen – som ikke er i slekt med sjefen og saksofonisten Jarno Tikka.

Jeg har ikke hørt OK:KO siden den forrige skiva og det er interessant å observere hva og hvor mye som har skjedd på fem år. Modenheten, retninga, kjemien og samspillet er nå tatt opp til et nytt nivå og det swinger og groover av bandet på et vis som gjør at jeg mer enn gjerne plasserer OK:KO på et svært høyt internasjonalt nivå.

Sjøl om Finland bare ligger rett der borte i øst, så kjenner vi alt for lite hva som skjer på jazzfronten i et av nabolanda våre. OK:KO kan være et utmerket sted for å gjøre noe med det. “Liesu”, som betyr noe sånt som å utforske eller å oppleve noe, er nemlig veldig bra.

OK:KO
«Liesu»
We Jazz Records/wejazzrecords.bandcamp.com

Brecht går aldri ut på dato

Bertolt Brecht er blant dem man skal lytte til med jevne mellomrom – gjerne ofte. Her sørger Jørn Simen Øverli, Vigdis Hjorth, Ruth Wilhelmine Meyer, Espen Leite og Rolf-Erik Nystrøm for at vi får en flott ny mulighet.

Fem flotte stemmer, her ved fire av dem, gir oss en ny dose Brecht.

Da de fem inntok Kulturkirken Jakob for et lite år siden var det garantert ingen av dem som tenkte tanken at verden skulle se slik ut som den gjør akkurat nå. Bertolt Brecht (1898-1956) derimot mer enn ante at historia kunne gjenta seg sjøl.

I sangen “Tysk tragedie” skriver han i Øverlis oversettelse:

“En dag fikk vi ordre av makta at for deres

skyld så måtte byen Gdanzig okkuperes.

Vi rulla inn i Polen med bomber og granater

og okkuperte byen på fjorten dager..”

Her er det bare å bytte ut navn på by og land så er vi i Mariupol og Ukraina akkurat nå. Bedre prov på hvor aktuell Bertolt Brecht er den dag i dag er det vel ikke mulig å få.

De fem har løfta frem mye ukjent og noe kjent Brecht-stoff. De fleste har Hanss Eisler skrevet musikken til og tonefølget til Øverli på gitar, Leite på trekkspill og Nystrøm på saksofon er “korrekt” hele veien. Når så det vokale blir tatt hånd om av Øverli på sang , Hjorth på resitasjon og stemmekunstneren Meyer, så har dette blitt en flott bekreftelse på Brechts tidløse storhet. Ikke for svarene han kom med, men for spørsmåla han stilte som fikk stadig nye generasjoner til å tenke en gang til.

Som han skriver i “Tysk tragedie”:

Generalen: Jeg måtte utslette byen for å erobre den.

Den som blir Gud blir dum.

Regjeringene skriver fredsavtaler. Lille mann: skriv testament.”

Fremmedgjøring, utbytting, avmakt og kjærlighet – evige og tidløse temaer går ofte igjen i Brechts univers. Her blir de satt lys på igjen – dessverre viktigere enn noen gang.

Jørn Simen Øverli – Vigdis Hjorth – Ruth Wilhelmine Meyer – Espen Leite – Rolf-Erik Nystrøm
«Bertolt Brecht – en kynisk menneskevenn»
Kirkelig Kulturverksted/Musikkoperatørene

Flott og personlig stemme

Den spanske pianisten, komponisten og bandlederen Marta Sánchez har vært bosatt i New York siden 2011. Der har hun etablert seg som ei viktig og spennende stemme.

Marta Sánchez i sentrum for sin utmerkede kvintett.

Det er vel fire år siden jeg hørte Sánchez og hennes musikk for første gang med utgivelsen “Danza Imposible”. Hun imponerte med noe høyst personlig og med en mer enn lovende kvintett fra “hele verden”.

Fra sitt musikalske utgangspunkt i Madrid hadde Sánchez med seg et solid klassisk fundament til jazzhovedstaden New York. Hun fortalte meg raskt at hun hadde makta å fisjonere disse to universene på et fint vis.

På årets visittkort har den uttrykksfulle pianisten “fortalt” oss hvordan hun opplevde pandemiperioden. Hun mista mora si på grunn av covid uten at det var mulig for henne å reise til Spania. Det får hun uttrykt gjennom tekst og musikk tolka av den chilenske vokalisten Camila Meza og den glitrende trompeteren Ambrose Akinmusire.

Musikken viser at Sánchez fortsatt har tatt vare på sine spanske røtter samtidig som hun har tilegna seg et moderne, melodisk new yorksk jazzvokabular. Det er både melankoli, temperament og livsbajaenhet i uttrykket og hennes fine band skal ha mye av æren for det fine sluttresultatet.

Med fra 2018-innspillinga er den cubanske tenorsaksofonisten Roman Filiu mens de tre andre er nye. Både bassisten Rashaan Carter, altsaksofonisten Alex LoRe og trommeslageren Allan Mednard, passer utmerka inn i Sánchez univers og sørger for at “SAAM (Spanish American Art Museum)” har blitt en flott stadfestelse av hvilken flott stemme Marta Sánchez er og har.

Marta Sánchez
«SAAM (Spanish American Art Museum)»
Whirlwind Records/martasanchezmusic.com

For en melodi – for ei låt!

Ketil Bjørnstad fyller 70 og den ustoppelige og unike kunstnersjela gir oss alle en presang vi kan glede oss over nå og de neste 70 åra.

Ketil Bjørnstad – for ei låt han har gitt oss.

Ketil Bjørnstad har blitt beskrevet i flere spaltemil de seineste fem tiåra – og vel så det. Fedrelandet har vel ikke opplevd en mer allsidig og mer produktiv kunstner enn han og når det aller, aller meste har vært av bortimot fantastisk kvalitet, så forteller det at han hører hjemme blant samtidens aller viktigste stemmer – uansett hvordan han har valgt å uttrykke seg.

Etter at han hadde gjort ferdig sitt litterære storverk “Verden som var min” i seks bind, unte vel mange Bjørnstad et friår eller noe i den dur. For å si det sånn: det unte han ikke seg sjøl. Like før jul dumpa det ned både ei bok om alpinisten Kajsa Vickhoff Lie og diktsamlinga “Båt på fjorden” i postkassa Det er vel det Bjørnstad kaller å ta det med ro.

Nå kommer det altså en flott musikalsk bursdagspresang i tillegg. Nok en ustoppelig kutursjel, Christer Falck, satte nemlig i gang en streama jazzfestival da Norge og resten av verden stengte ned.. Kremen av jazz-Norge stilte opp på kort varsel og den eneste publikummeren i levende live var Falck sjøl.

Nå får alle vi andre som enten så eller ikke så konserten oppleve den og det er nok en gang er det bare å takke og bukke.. I den flotte boksen, med et nydelig Morten Krogvold-bilde på coveret, blir vi servert konserten både på cd og på dvd og både lyd- og bildekvalitet er strålende.. Dessuten har Bjørnstad skrevet et lite essay om hvordan nedstenginga sett fra hans “skrivepunkt” så ut og i tillegg gir diktet “April, 2020” også nok et perspektiv på den merkelige tida.

Og musikken er så bjørnstadsk som vel tenkelig. Tilfeldighetene ville at jeg intervjua en av Bjørnstads viktigste medspillere i mange år, Bjørn Kjellemyr, samme dag som disse ordene fant veien til tastaturet. Vi snakka om musikken til Bjørnstad og var skjønt enige om en ting: Ketil Bjørnstad har i bunn og grunn skrevet ei låt, men fy fan så bra den er!

De vel 76 minuttene her gir oss utallige variasjoner over den låta. Forskjellig temperatur, masse dynamikk og hele tida så umiskjennelig melodisk og bjørnstadsk som vel tenkelig.

Vi kan igjen bare takke og gratulere med musikken og de 70 første.

Ketil Bjørnstad
«New Morning»
Grappa/Musikkoperatørene

Musikalsk galleri

ACT-sjef Siggi Loch digger både jazz og bildekunst. Med serien Gallery Concerts løfter han frem begge deler og den mer enn lovende duoen Jakob Manz og Johanna Summer får æren av å åpne ballet.

Johanna Summer og Jakob Manz – usedvanlig lovende tysk duo.

Helt siden Loch etablerte ACT for 30 år siden, har hans fascinasjon for jazz og bildekunst vært tydelig. Loch har hele tida også vært en ivrig kunstsamler og mange av hans egne bilder har prega coverne på ACT-utgivelsene.

Hans store kunstsamling har også ført til at han har åpna sitt eget ACT Gallery i Berlin. Etter hvert har galleriet også vært stedet for private intimkonserter kjent for de innvidde som Gallery Concerts. Denne utgivelsen er den første som har blitt et større publikum til del og holder de følgende det samme nivået, så er det mye å glede seg til fremover.

Den 20 år unge altsaksofonisten Jakob Manz, som også spiller blokkfløyte på ei av låtene, og den 26 år unge pianisten Johanna Summer, er begge regna som noen av de største talentene på den tyske scena på svært lang tid. Det er det mulig å begripe og vel så det.

Med et repertoar bestående av Esbjörn Svenssons “The Return of Mohammed”, standardlåta “Someday My Prince Will Come”, Pat Methenys “Always and Forever”, Sidney Bechets “Si Tu Vois Ma Mère” samt tre Manz-komposisjoner, blir vi tatt med på ei intim, nedpå og samtidig virtuos duoreise der modenheten langt overgår de få åra de har tilbragt på Tellus.

Jakob Manz og Johanna Summer viser oss klart og tydelig og med masse empati at de er to stemmer, både hver for seg og sammen, som vi vil få svært mye glede av i åra som kommer.

Jakob Manz & Johanna Summer
«The Gallery Concerts 1»
ACT/Musikkoperatørene