Varmt fra sør

Trioen Trippel Boooka kommer fra det blide Sørlandet og slik låter da også musikken.

Oscar Jansen, Arild Nyborg og Per Sigmond – Trippel Boooka – leverer varme til kalde høstkvelder.

Hvor vi enn snur og vender oss i kongeriket, så dukker det opp musikanter og musikk som leverer på et høyt nivå – i alle fall innen jazzsjangeren. Denne trioen, bestående av Oscar Jansen fra Kristiansand på tangenter, Arild Nyborg fra Arendal på perkusjon og Per Sigmond fra Grimstad på flygelhorn, er et for meg nytt eksempel på det.

Nytt er det likevel ikke. Trioen har eksistert siden 2012 og har vært et overskuddsforetak som de tre har henta fram igjen med ujevne mellomrom – garantert til glede både for de sjøl og for publikum langs den bløde kyststribe.

Det har seg nemlig slik at Trippel Boooka – artig navn forresten – enkelt og greit har som ambisjon å spille låter de sjøl synes er fine og som har som ambisjon å gi herrene sjøl glede og energi. Noe forteller meg at trioen og musikken har en evne til å smitte over på samme vis til publikum som har fått gleden av å oppleve dem.

Det får vi for så vidt bevis på her. Sigmond har nemlig vært så forutseende at han har tatt opp det meste av konserter med trioen og her blir vi servert musikalsk varme både fra kirke og klubb i opptak gjort i 2013 og året etter. Kvaliteten både på opptakene og på musikken holder høyt nivå.

Fem av de ni låtene er skrevet av enten Jansen eller Sigmond, mens de resterende er Lennon og McCartneys «The Fool on the Hill», salmen «The Old Rugged Cross», Harlan Rogers´ «Greatest Love» og Yellowjackets-sjefen Russell Ferrantes «Revelation».

Her snakker vi melodiøs, stemningsfull og vakker musikk dandert av dyktige musikanter – for en flott tone Sigmond har skapt i hornet sitt! Dette er musikk som egna for varme i stua uten at en eneste merkestein blir flytta på. Det fine coveret forteller oss at Oscar Jansen også er en mer enn dyktig billedkunstner.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Trippel Boooka

Live

Normann Records/Musikkoperatørene

Drittøft fra Brexit-land

Den engelske punkjazz-kvintetten WorldService Project er et nytt bekjentskap for meg. De røsker opp i mangt og mye.

WorldService Project – tøffe saker på alle vis.

WorldService Project debuterte i 2010 og har tre album på samvittigheten før «Serve» nå har sett dagens lys. Med ei besetning som består av Dave Morecroft på tangenter og vokal – han skriver også all musikk og alle tekster -, Raphael Clarkson på trombone og vokal, Arthur O´Hara på elbass, Tim Ower på saksofon og Harry Pope på trommer og perkusjon, så gir WorldService Project oss beskjed om at det er alvor på gang og det med masse energi.

Ryktet skal ha det til at WSP byr på et urheftig og intenst liveshow. Basert på det som blir servert på «Serve» kommer ikke det som noen bombe akkurat. De fem er åpenbart meget dyktige instrumentalister med en solid jazzbakgrunn i ryggmargen. Det viser seg sjølsagt gjennom både de solistiske bidragene og gjennom et supertett kollektiv.

Som Morecroft sier: «We throw ourselves into it and hope to come out alive at the other end». Med livet som innsats med andre ord!

WSP holder ikke på med noe som er i nærheten av likegyldig eller intetsigende. På låta «Now This Means War» er både Trump, Brexit og ståa i verden generelt tema – her blir det ikke spart på noe som helst. WSP tar klar en klar politisk anti-etablissementet-vinkling til det aller meste og med et beintøft tonefølge – melodisk, men ofte tøft og heile tida kompromissløst – så blir dette noe ganske for seg sjøl. I tillegg unndrar de seg ikke for å benytte humor også.

Det WorldService Project holder på med er jazz for rockere og rock for jazzere – for alle andre er det bare tøff musikk. Beintøff faktisk!

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

WorldService Project

Serve

RareNoiseRecords/MusikkLosen

En ny favoritt

Noen ganger kommer man for seint til start. I dette tilfellet har det skjedd to ganger for min del. Når det gjelder Ellen Sofie Hovland skal det aldri skje igjen.

Ellen Sofie Hovland er en sjelden historieforteller.

Med «Og solen renner over» gir Ellen Sofie Hovland (39) oss sitt tredje musikalske visittkort. I forbindelse med de to første, som altså har gått meg hus forbi, blei hun først nominert til beste tekst og deretter tildelt Spellemannprisen i viseklassen. Det sier en hel del om at psykolog, sanger, tekstforfatter, gitarist og komponist Hovland har relativt mye å fare med.

Det tar det svært kort tid å få bekrefta og etter mange runder sammen med Hovlands foreløpig siste hilsen, så slår jeg like godt fast at vi i Hovland, opprinnelig fra Mysen, men bosatt i Oslo, har en historieforteller av aller ypperste klasse. Hun skriver tekster som nesten hele tiden er å oppfatte som små noveller – hun er enkelt og greit en singer/songwriter som har flytta en viktig tradisjon et godt stykke videre.

De fleste som holder på i dette faget skriver tekster – Hovland derimot skriver poesi. Veldig mye av dette dreier seg om møter på et eller annet nivå og Hovland, som er utstyrt med ei varm og personlig stemme – som ikke er veldig omfangsrik, men det gjør absolutt ingenting – som formidler disse historiene på et elevert og inderlig vis.

Hovland er miksa langt frem i lydbildet av produsentene Erik Hillestad og Morten Qvenild. Der egner hun seg svært godt og magiker Qvenild skal også ha mye av æren for dette svært så elegante og diskret lydlandskapet der han også trakterer et arsenal av instrumenter på et vis bare han kan. Nå de så har invitert med seg et vakkert lag med Johannes Martens på cello, Ivar Grydeland på pedal steel og uforliknelige Knut Reiersrud på allehånde strengeinstrumenter, så har de fått akkurat det reisefølget de hadde hørt for seg vil jeg tro. Du verden så flott det er!

Det skulle altså ta sin tid før Ellen Sofie Hovland og mine veier skulle krysse hverandre. Det er det heldigvis mulig å gjøre noe med fra nå av. Jeg har nemlig ikke tenkt å gå glipp av noe fra en av de store historiefortellerne i norsk populærmusikk i åra som kommer.

PS Dessuten mener jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Ellen Sofie Hovland

Og solen renner over

Kirkelig Kulturverksted/Musikkoperatørene

Hipt fra Berlin

Berlin er så avgjort en av de største kulturelle smeltediglene på kloden. Bandet KUU! er nok et heftig bevis på det.

Kalle Kalima, Christian Lillinger, Frank Möbus og Jelena Kuljić- KUU! – ulikt det aller, aller meste.

En serbisk vokalist, en finsk gitarist og en tysker på gitar og en til på trommer – det er den spesielle besetninga til KUU! Det at en slik konstellasjon med musikanter fra mange land og med original musikk i en rekke grenseland skulle oppstå i akkurat Berlin, er på ingen måte overraskende.

20 år etter at Muren falt møttes de fire musikantene Jelena Kuljić, vokalist og skuespiller fra Serbia, gitaristene Kalle Kalima fra Finland og Frank Möbus fra Tyskland og trommeslageren Christian Lillinger, også han tysk, og de skjønte raskt at de hadde mye musikalsk til felles sjøl om de kom fra ganske så forskjellige geografiske utgangspunkt. Siden hare KUU! skapt seg et unikt univers der de tar for seg aktuelle og kontroversielle temaer i tekstene sine og rammer det inn med musikk med impulser fra en rekke kilder.

Jazz med store doser improvisasjon ligger i bånn for dette musikalske brygget, men her finnes det også tydelige spor av punk, rock, electronica og såkalt ny musikk. Alle fire har bidratt som komponister, mens Kuljić i all hovedsak har ansvaret for tekstene som hun framfører på et propert engelsk.

Bandets debutskive fra 2014 heter «Sex gegen Essen». Den gikk meg hus forbi, men «Lampedusa Lullaby» forteller oss om fire svært så oppegående og samfunnsengasjerte musikanter som tar for seg alt fra flyktningepolitikk jfr Lampedusa til å hylle islandsk rock.

I coveret står det at det er unødvendig å nevne impulser som Frank Zappa og Nina Hagen. Da gjør jeg ikke det – hvis du skjønner hva jeg mener. Uansett så har KUU! funnet fram til noe helt eget sjøl om impulser er henta både herfra og derfra og med de tre utmerkede instrumentalistene har den spennende vokalisten Kuljić et reisefølge som skaper noe helt spesielt hele veien.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

KUU!

Lampedusa Lullaby

ACT/Musikkoperatørene

Velkommen tilbake!

Sjøl om det er «bare» fem år siden Kristin Asbjørnsen ga oss sitt forrige visittkort, så virker det som en evighet. Du verden så fint å ha henne her med nytt påfyll.

Kristin Asbjørnsen lyser opp alt rundt seg.

Helt siden vi hørte Kristin Asbjørnsen (47) som sanger og formidler for første gang på midten av 90-tallet, så har hun i stadig større grad vokst fram som ei helt spesiell stemme. Om det har vært sammen med Kvitretten, Krøyt, Coloured Moods, Dadafon, Nymark Collective, Tord Gustavsen eller som soloartist, så har det ikke vært vanskelig å slå fast at det er Asbjørnsen som hadde noe å melde – noe viktig og ekte.

Gjennom store deler av karriera har Asbjørnsen vært opptatt av afrikansk kultur og musikk. Tilfeldigvis traff jeg Asbjørnsen i Cape Town for rundt 20 år siden og da vi blei «underholdt» av lokale krefter i en township med sang og musikk, så tenkte jeg i mitt stille sinn at de skulle bare visst hva og hvem de hadde som gjest.

Asbjørnsen har brukt mye tid spesielt i vest-Afrika for virkelig å komme under huden på den spennende kulturen og musikken hun hadde blitt så fascinert av. På «Traces of You», der Asbjørnsen synger stort sett på prikkfri engelsk bortsett fra på sluttsporet «Vil du være her bestandig», så er spora av Afrika fortsatt svært tydelige i musikken som Asbjørnsen har ansvaret for, som også med tekstene. Vi blir tatt med inn i et univers der Asbjørnsen inviterer oss til å tenke nærmere rundt hvor vi kommer fra, hvor vi er og hvor vi skal. Tilhørighet er ofte et nøkkelord her og Kristin Asbjørnsen hører hjemme uansett hvor hun er.

Sammen med den gambiske koraspilleren og vokalisten Suntou Susso og Asbjørnsens sjelevenn Olav Torget på gitar og konting, også han med svært nære bånd til afrikansk musikk, så har Asbjørnsen skapt et herlig, unikt og varmt univers på tvers av de fleste grenser. Her er det spor av jazz, folk, funk og ikke minst masse afrikansk musikk – enkelt og greit spor av Kristin Asbjørnsen. Det er flotte spor det!

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Kristin Asbjørnsen

Traces of You

Global Sonics/Øra Fonogram/Musikkoperatørene

Nydelig hyllest

De færreste av oss fikk oppleve den svenske trompeteren og komponisten Anders Garstedt (1968-2000). Nå har heldigvis kompisene hans løfta han og musikken hans fram igjen.

Fredrik Rundqvist, Mathias Landæus, Fredrik Ljungkvist, Joakim Milder og Filip Augustson hyller kameraten sin på best mulig vis.

Foto: Christer Männikus

Anders Garstedt, opprinnelig från Karlstad, men med Stockholm som base de siste åra han levde, var sett på som et av de store talentene i svensk jazz. Allerede i gymnastida måtte han gjennom en kamp mot kreften – en kamp mange, kanskje også han sjøl, trodde han hadde vunnet. Slik skulle det ikke gå – faenskapet kom tilbake og Garstedt rakk aldri å bli 32 år.

Det han imidlertid rakk var å etablere en rekke varige vennskap, å spille i Fredrik Norén Band – av mange sett på som Sveriges svar på Art Blakey´s Jazz Messengers der stadig nye talenter fikk sin «utdannelse» -, være en ettertrakta sessionmusikant, skrive flott musikk og etablere et band med Filip Augustson på bass, Mathias Landæus på piano, Joakim Milder på tenorsaksofon, med Fredrik Ljungkvist som «reserve», og Fredrik Rundqvist på trommer. Vi snakker noen av Carl XVI Gustav og Silvias aller beste menn – topp internasjonal klasse hele veien.

Nå har alle fem gått sammen, på plateselskapet til Jonas Kullhammar som også var en svært god venn og som spilte sammen med Garstedt i Fredrik Norén Band, og spilt inn noe av musikken Garstedt skrev, men som han sjøl aldri fikk gitt ut.

Er det én gang man kan si at musikk er spilt med hjertet, så er det her. De vakre og flotte sangene, i et melodisk, søkende og varmt senbop-landskap, er så inderlig tolka av noen av Garstedts aller beste og nærmeste musikalske venner at vi blir hensatt til de vakreste steder – steder der vennskap dyrkes og der styggedom som kreft ikke finnes.

Garstedt sa til en annen god venn, saksofonisten Karl-Martin Almqvist, på sjukeleiet at han trodde han ville bli fort glemt. Almqvist var svært uenig og, som han sjøl skriver, han fikk rett. Med denne hjertevarme hilsenen blir minnet om Anders Garstedt holdt ved like hos mange i tiår framover. Hvis universet er slik skrudd sammen så sitter Anders Garstedt et sted der ute og smiler og sier takk gutter. Det gjør jeg også.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Anders Garstedt har grunn til å smile hvor han enn befinner seg.

Milder/Ljungkvist/Landæus/Augustson/Rundqvist

The Music of Anders Garstedt

Moserobie Music Production/MusikkLosen

Nye stemmer

Jeg har aldri hørt om gitaristen Gaute Storsve før, men denne debuten frista til påfyll.

Gaute Storsve og trioen hans har all grunn til å smile.

Gaute Storsve (40) har studert ved Musikkhøgskolen og avlagt Cuba og den cubanske musikktradisjonen mange besøk. Dessuten har han spilt med mangt og mye og er lærer ved Jessheim videregående skole. Til tross for dette har han altså greid å passere elegant under min radar – helt til nå.

Jazz har åpenbart ligget Storsves hjerte nært lenge og har jeg skjønt dette rett, så har Storsve skrevet all musikken – sju låter – på denne debut cd-en. Det som blir servert er varm og vakker jazzmusikk med røtter i alt fra Pat Metheny til cubanske tonespråk. Sammen med seg har Storsve elbassisten Petter Barg og trommeslageren Henning Carlsen og de tre har skapt en empatisk, melodisk og groovete klangverden.

På noen av spora har trioen også fått støtte av ei fin og tett blåserekke med blant andre saksofonisten Jørgen Mathisen i spissen.

Det å få slike overraskelser inn i cd-spilleren, er noe av det som gjør denne «jobben» ekstra hyggelig og spennende. Gaute Storsve Trio har absolutt ingen grunn til å gjemme seg under noen radar i fremtida.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Gaute Storsve Trio

Attention: This Is not a Toy, for Adult Collectors Only

Ellingsongs/Musikkoperatørene

I sin egen verden

Lana Trio er nok i seg sjøl, men med Sofia Jernberg som gjest blir det noe ekstra ekstra.

Kjetil Jerve, Andreas Wildhagen, Sofia Jernberg og Henrik Munkeby Nørstebø – noe ganske så unikt.

Lana Trio, med Kjetil Jerve på piano, Henrik Munkeby Nørstebø på trombone og Andreas Wildhagen på trommer og perkusjon, har holdt i gang i over ti år allerede til tross for at det er relativt unge herrer vi har med å gjøre. Sjøl om alle «bare» er rundt 30, så har de alle sammen solide CV-er og gitt oss mange bevis på at de har noe helt i toppen å gjøre – både nasjonalt og etterhvert også internasjonalt. Alle tre dukker opp i stadig nye spennende konstellasjoner og har store deler av kloden som sin arbeidsplass, men Lana Trio vender de altså stadig tilbake til.

Dette samarbeidet med den svenske stemmekunstneren og improvisatoren Sofia Jernberg utvider paletten til Lana Trio på bandets tredje utgivelse så langt. Nok en gang er det fritt improvisert musikk unnfanga av alle fire der og da i i legendariske Athletic Studio i Halden under Kai Andersen og Dag Erik Johansens kyndige ledelse som står på kjøreplanen.

De fire relativt lange «låtene», stort sett langt unna tradisjonell melodikk og rytmikk, er uten stans utfordrende og spennende – både for de fire og for oss som har gleden av å sitte ytterst på stolen for å få med oss alle detaljene i disse eleverte samtalene.

Lana Trio og Sofia Jernberg er virkelig et møte der de «to» får det beste ut av hverandre. Det skal bli spennende å møte de i levende live – inntil videre er dette ei veldig god erstatning.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Lana Trio with Sofia Jernberg

Lana Trio with Sofia Jernberg

Clean Feed Records/MusikkLosen

Nye høyder

Jeg er ekstremt imponert over forfattere og musikere som hele tida makter å legge lista høyere og høyere. Tom Egeland hører hjemme i den kategorien.

Tom Egeland er en kriminelt dyktig og original forfatter.

Det tok meg dessverre litt tid før jeg blei innlemma i Tom Egelands spennende univers. Nå er jeg ferdig med den vanskelige tredjerunden, som det heter på skøytespråket, for min del og jeg er klar for mer. Mye mer.

Med «Codex» tar nemlig Egeland oss videre inn i sin fascinerende og spennende verden. Dan Brown får ha meg unnskyldt, men Egeland er den som gjør denne formen for krimlitteratur aller best. Muligheten for at min vurdering havner ned på det, er sjølsagt at Egeland er norsk og at hans helt, arkeologen og bortimot antihelten Bjørn Beltø, alltid fører historia nært oss, sjøl om den foregår helt andre steder i verden.

Slik er det også denne gangen. I utgangspunktet tar Egeland oss med til Roma der engelske arkeologkolleger av Beltø gjør funn som kan snu opp ned på det meste av det som er opplest og vedtatt om vår «kunnskap» om Jesus og kristendommen. Beltø er invitert med som observatør, men blir sjølsagt raskt mye mer enn det.

Nok en gang makter Egeland, med sin heftige fantasti, urgrundige research og sin meget elegante språkføring, både å ta oss tilbake til historiske sannheter/usannheter – jeg ønsker fortsatt ikke å vite hva som er sant/usant, sjøl om Egeland også inviterer leseren til det hvis man ønsker etter at punktum for romanen er satt – og hensette oss til vår egen samtid. Det er spenning, både når det gjelder det historisk-religiøse innholdet og framdrifta av kriminalhistoria, fra første side og Egeland holder oss i sitt herlige grep gjennom de knappe 500 sidene som fyker unna på rekordtid.

Heller ikke denne gangen tyr Egeland til overdrevent blodige scener når de som «må» det forlater tida – de dør på et elegant vis for å si det slik og alle snubletråder forfatteren spenner ut for oss, blir ikke samla før helt til slutt. Som i de aller beste krimromaner så finnes det mange plausible mordere/syndere og som i de beste blir heller ikke løsninga åpenbar før helt til slutt.

«Codex» er en roman av suverent Tom Egeland-merke. Hadde jeg drevet med terninger og slikt, så hadde det blitt full pott. Men nå driver jeg ikke med terninger, så da så.

PS For ordens skyld: jeg har vært kollega med Egeland i TV 2 i en årrekke.

Tom Egeland

Codex

Capitana

Inn til kjernen

Jeg har vært Torun Eriksen-fan fra det første møtet. Likevel «ba» jeg om fornyelse sist jeg hørte henne. Og som hun har svart på tiltale.

Torun Eriksen inviterer oss helt inn.

Om noen få små uker blir det for andre gang arrangert jazzfestival i

Skien. Den gleder jeg meg fælt til å besøke. Jeg har blitt invitert

til å intervjue en kvartett av byens flere generasjoner sterke

jazzmusikerstyrke – og for en styrke denne byen kan by på! Det er

nesten ikke til å tro hva Skiensjazzdraget har frembragt av strålende

jazzmusikere de seineste 50 åra – sammenlikna med nesten hva som helst

så kommer Skien ut som vinnere når det både gjelder kvalitet og

kvantitet på dette området. En av dem som definitivt er med i

tetsjiktet fra Skien og på landsbasis er Torun Eriksen (41) som med

«Luxury and Waste» gir oss sitt sjette soloalbum – det aller beste og

næreste av dem alle.

Helt fra starten på platekarrierea til Eriksen har elbassist Kjetil

Dalland spilt ei viktig rolle. Han er en usedvanlig smakfull musikant

som spiller eller har spilt ei usedvanlig viktig sidemannrolle for

blant andre Mari Boine, Anneli Drecker, Lena Marlin og Vamp – vi

snakker eliteserien med andre ord. Nå har de to – og ingen andre –

inntatt Kysten Studio i vestlendingen Dallands adopterte hjemby Tromsø

og med disse åtte nye låtene, pluss den herlige tolkninga av «hitlåta»

«Glittercard», kommet så nær kjernen som vel tenkelig.

Meininga var opprinnelig at det skulle hentes inn andre stemmer etter

at fundament var lagt av de to, men de slo heldigvis fast at det

trengtes ikke. Det har ført til at Eriksens budskap – hun skriver

nemlig tekster/lyrikk om viktige saker som gjør at vi blir tvunget til

å tenke en gang til – kommer helt inn til de som ønsker å lytte og bli

inspirert til å gå et stykke til.

Eriksens nydelige stemme forteller historier om det å finne seg til

rette, om egoisme, om styrke kontra svakhet – enkelt og greit om rett

versus galt. Om det å leve og om å bruke vår tilmålte tid på et klokt

vis.

Med et tett, varmt og empatisk tonefølge av medprodusent Dalland –

Eriksen komper seg sjøl på piano på ei låt – så blir dette til ei

perle av musikalsk historiefortellerkunst. Torun Eriksen har tatt

akkurat det steget jeg ønska hun skulle ta og som jeg visste hun hadde

i seg. Gleder meg til å høre henne på Jazzfest i Skien, men både før

og etter skal jeg forsvinne inn i hennes «nye» verden på «Luxury and

Waste». Hun har blitt "that someone" som hun synger. Herlig!

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Torun Eriksen

Luxury and Waste

Jazzland Recordings/Musikkoperatørene