hits

Det hippeste fra Sambandsstatene

Robert Glasper Experiment blir av mange, spesielt på den andre sida av dammen, sett på som den eller det nye store og nyskapende. Jeg føler meg ikke fullstendig overbevist.

Robert Glasper Experiment med sjefen helt til høyre.

Den 38 år gamle keyboardisten, singer-songwriteren, produsenten, arrangøren og komponisten Robert Glasper har en fot innenfor de fleste sjangre og miljøer over there. Han er en glitrende straight jazzpianist og når hiphop/rap-størrelser som Bilal, Mos Def, Q-Tip, Kanye West og J Dilla har søkt Glaspers ekspertise, så er det åpenbart at han nyter stor tillit også i den verdenen.

Glasper platedebuterte under eget navn i 2004 etter å ha jobba med storheter innen jazzen som Terence Blanchard, Roy Hargrove og Christian McBride. Allerede den gang var Bilal involvert og i stadig større grad har Glasper miksa sjangre. Høydepunktet så langt var nok i 2012 da han vant Grammy for beste r´n´b´-album med "Black Radio".

Tidligere i år møtte vi også Glasper da han var sjef for "Miles Ahead", filmmusikken om Miles Davis´ liv og levned. Her er han tilbake med sitt band Experiment som består av Casey Benjamin på saksofoner, tangenter, vokal, vocoder og sikkert mye annet, Mark Colenburg på trommer og vokal og Derrick Hodge på bass. I tillegg har Glasper invitert med seg ymse gjester som dukker opp på enkelte spor.

Nok en gang er det en miks mellom jazz og hiphop som er hovedingrediensene i brygget til Glasper. Som ved flere tidligere anledninger tolker han også denne gangen en Herbie Hancock-låt, nemlig "Tell Me a Bedtime Story" og noen vil nok nikke gjenkjennende til Human Leagues "Human" fra 1986 også. Stort sett er det originallåter som står på menyen, også når det gjelder tekster, men det må innrømmes at de ikke er av den tunge typen.....

Jovisst er det hipt og tøft mye av det vi blir servert i løpet av de vel 70 minuttene. Og sjølsagt er det glitrende musikanter vi har med å gjøre. Likevel savner jeg den store originaliteten og nyskapninga i musikken til Robert Glasper - jeg synes for eksempel det Nils Petter Molvær og Jens Christian Bugge Wesseltoft holder på med er mye mer døråpnende. Det skal likevel sies at Robert Glasper Experiment kommer fra USA og de henter sin inspirasjon fra de miljøene de kjenner og stammer fra og noe forteller meg at "ArtScience" kommer til å gå hjem i mange miljøer - ikke minst over there.

Robert Glasper kan være i ferd med å åpne nye dører.

Robert Glasper Experiment

ArtScience

Blue Note/Universal

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar