hits

Nye høyder

Nils Petter Molvær slo gjennom med et brak som soloartist på midten av 90-tallet med "Khmer". Han har holdt seg helt der oppe siden den gang, sjøl om ikke alt han har gitt oss har vært like grensesprengende. Med "Buoyancy" kommer det et nytt høydepunkt.

Nils Petter Molvær, til høyre, tar oss med til helt nye steder sammen med Geir Sundstøl, Jo Berger Myhre og Erland Dahlen.

Nils Petter Molvær (56) har jeg hatt gleden av å følge fra hans spede begynnelse som musikant. Det har vært ei spennende reise for å si det forsiktig. Etter studietida i Trondheim, der han ikke kom inn på jazzlinja, gikk turen til Oslo for sunnmøringen og det tok ikke lang tid før han og hans medstudent fra trønderhovedstaden, saksofonisten Tore Brunborg, blei "oppdaga" av Arild Andersen og Jon Christensen og det smått legendariske bandet Masqualero var en realitet. Derfra har det bare gått én vei - straka spåret og siden 1997 har Molvær i stor grad styrt skuta sjøl.

Med sin såre, men varme og gjennomsiktige trompettone har Molvær skapt og utvikla sin egen musikalske verden siden "Khmer" så dagens lys. Han har vært null interessert i musikalske båser og har miksa jazz med samplere, breakbeats, ambient, house og sikkert mye annet også. Det har uten stans ført til original musikk og med "Buoyancy" mener jeg han har tatt sitt mest spennende steg siden "Khmer".

Nils Petter Molvær i spissen for sitt strålende band.

Molvær har nok helt sikkert visst hvor han ville med sine musikalske ideer, men medmusikantene har garantert vært viktige når det gjelder å utvikle dem - ta dem videre i studio Ocean Sound Recordings på Giske på Sunnmøre ei uke i februar. Erland Dahlen spiller trommer og et titalls andre instrumenter, Jo Berger Myhre trakterer basser og mye annet og har vært medprodusent sammen med Molvær og Norges mest ettertrakta musikant, Geir Sundstøl, spiller på alt som har strenger på seg. Molvær har også fått assistanse fra de andre i låtskriverprosessen - eller så er det slik at musikken har vokst fram i studio.

Hvor skal man så si at denne musikken hører hjemme? Jeg sliter der og det synes jeg er bare hyggelig. De ti låtene er luftige, til tider melankolske, åpne, melodiske og henter impulser far en rekke kilder - til sammen blir det altså så moldværsk, unik og vakker musikk som aldri før.

Jazzfolket har så absolutt mye å glede seg til og med her, men det har også alle andre her på kloden som synes om god og personlig musikk. Nils Petter Molvær har nok en gang flytta lista opp på nye høyder og han og de tre medhjelperne hans går elegant over i første forsøk.

Nils Petter Molvær

Buoyancy

Sula Records/OKeh Records/Sony Music

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar