Kulturelle julegavetips på fallrepet

Mange sliter nå like før klokkene begynner å kime. Derfor byr jeg barmhjertigst på noen gode tips som kanskje kan være en hjelp i nøden. Her dreier det seg både om bøker og musikk – noen sikre vinnere og noen overraskelser kanskje.

En av landets aller beste matbøker, “Stiansen inviterer til fest” (Font Forlag), kom opprinnelig ut i 2008. Av forskjellige årsaker har den kommet i ny utgave i år – og den har ikke blitt dårligere. Her finnes forslag til alle typer fester, inkludert jul og nattmat, og her finnes handlelister. Min kjære kollega og venn Wenche Andersen sier at man spiser ofte med øynene og bildene til Guri Dahl er så avgjort med å gjøre dette til en perfekt julegave for de matglade.

Jeg kjenner mange mennesker som er opptatt av og glad i språk. “Hvorfor snur man på flisa” – Folk spør – Språkrådet svarer (Vigmostad & Bjørke) er et godt tips for den delen av befolkninga som bryr seg om og er nysgjerrig på hva og hvorfor når det gjelder språk. “Forfatteren” er innom en rekke aspekter ved språket og “han” svarer på spørsmål om alt fra ord og uttrykk, synonymer og antonymer, ord om kjønn og betydning og opphav – og mye, mye mer. Spennende, interessant – og så kan man kan man faktisk lære noe!

Er man ute etter å få mottakeren til å trekke på smilebåndet, anbefales Atle Antonsen og Johan Goldens “Ny hylle på Prix” (Gyldendal). Her snakker vi høydepunkter fra programmet “Misjonen” på P4. Jeg er ikke noen stor lytter av programmet, men har skjønt at ved hjelp av lytterne og sikkert en bra redaksjon får disse observante humoristene inn gode tips om alle slags uvesentligheter som preger norske lokal- og riksaviser også. Bare ved å bla i denne boka kommer smilet fram – Marit Glærum (24) bruker sommeren til å runke griser skriver for eksempel NRK Hedmark og Oppland – og avisa Fremover i Narvik slår stort opp at “Fire av 50 ansatte på Scandic Narvik har nøyaktig samme fornavn” – er bare noen av mange høydepunkt.

Quisbøker er sikre vinnere hos mange. “Julequiz – 800 spørsmål for liten og stor” (Juritzen Forlag) er unnfanga av quizmaster Jan Arild Breistein som mange har møtt i TV 2s quizshow “Jaget”. Han er en av landets mest profilerte og beste quizmastere og har laga ei quizbok med all verdens julespørsmål både for store og små som garantert kan bli en hit i mange juleselskap både nå og i mange år framover.

Jeg er ingen stor lyrikkviter eller ihuga diktleser. Men når en seniorrådgiver i Riksrevisjonen, Kjell Ivar Sandvik, som tidligere har gjendikta Bob Dylan, har skrevet “Ingen av oss er borte” (Vigmostad & Bjørke), så virker den så tiltalende, luftig og umiddelbar at den absolutt kan være et alternativ for de som har en hang til lyrikk. “Tenker du på noe, spurte jeg mot slutten av vårt første møte da hun plutselig ble så stille. På tida, sa hun, som renner ut fordi det snart er natt, og hvorfor må du hjem til ingen?”

Så skal vi over til to sikre vinnere. I 80 år har “Hvem Hva Hvor” vårt med å prege oss nordmenn. Jeg tilhører en generasjon som har hatt et slags kjærlighetsforhold til denne lille, innholdsrike boka og jeg er den stolte eier av alle utgaver siden 1963. 2016-utgava er slik den skal være og redaktør Knut Are Tvedt har gjort en framifrå jobb med å fortelle oss på et HHH-vis hva som skjedde i året vi snart er fedig med – eller rettere sagt fra oktober 2014 til september 2015 av forståelige årsaker. Og sjølsagt får vi en faktaoversikt, inkludert bilder av alle flagg av alle verdens stater. Noe annet skulle virkelig tatt seg ut! Storveis nok en gang.

Den andre sikre vinneren er “Sportsboken 2015” (Vigmostad & Bjørke). For dere der ute som kjenner noen som er interessert i sport, og det er visstnok noen, så er nok en gang denne boka, redigert av VG-journalist Egil Svendsby, det optimale oppslagsverket når det gjelder året vi snart er ferdig med. Ski-VM i Falun, alt om Kjetil Jansrud og Henrik Kristoffersens store seong, Zuccas store gjennombrudd i NHL, Moldes store fotballopptur, håndballjentene nasjonen elsker – alt dette er godt omtalt og rikt illustrert. Dessuten er resultatoversikten som avslutter boka intet mindre enn forbilledlig.

Jeg er ikke helt sikker på hva min gode gamle kollega Sarah Natasha Melbye, som nå jobber som infosjef i Juritzen Forlag, tror om meg. Grunnen til at jeg har blitt litt usikker er at hun har foret meg med to strikkebøker…….

“Flåklypa strikkebok” og “Strikk unike sitteunderlag for voksne og barn” (Juritzen Forlag) heter verkene og jeg skal faktisk ikke mene noe som helst om noen av dem – bortsett fra at jeg skjønner at de kan være utmerkede julegaver til enkelte. Det kan vel verken være rett eller vrangt for å si det sånn.

Ingen jul uten musikk og også denne gangen dukker det opp nye “vitnesbyrd” det er mulig å hygge seg med. Familien Akselsen, det vil si fader Elias og barna Kristine, Stig og Veronica, har sammen med et knippe dyktige musikanter, blant andre Freddy Holm og Baard Slagsvold, laga ei vakker samling med et bredt utvalg julesanger.

“Eg veit i himmelrik ei borg”, “Glade jul” og “Deilig er jorden” er sjølsagt med, men vi får også Guren Hagens oversettelse av “Welcome Home” – “Velkommen hjem” og Jan Vincents Johannesens nydelige “Himmel på jord”. Noe gjør familien sammen, noe gjør de hver for seg – uansett så er det så inderlig og ekte som vi har blitt vant til fra Elias Akselsen.

Familien Akselsen

Velkommen hjem

Grammofon/Musikkoperatørene

I desember i fjor samla et utsøkt knippe musikanter og sangere seg i Kulturkirken Jakob i Oslo for å synge og spille jula inn. Nå får vi som ikke kjente vår besøkelsestid eller som ikke hadde anledning mulighet til å være med på herligheten vi også.

Sondre Bratland, Anita Skorgan og Solveig Slettahjell er tre fantastiske formidlere på hvert sitt vis og palestinske Rim Banna og svenske Rikard Wolff stiller i samme klasse. Når så KORK, også kjent som Kringkastingsorkesteret, under ledelse av Christian Eggen og Tord Gustavsen Trio med sjefen på piano, Sigurd Hole på bass og Jarle Vespestad på trommer pluss Øyvind Kristiansen på orgel og Sidsel Walstad på harpe, tar seg av det ikkevokale på best mulig vis, så låter både “Stille natt” i duett med Skorgan og Banna, “Mitt hjerte alltid vanker” i duett med Bratland og Banna, “Deilig er jorden”, samt flere originallåter inkludert Skorgans nydelige “Om du bare ønsker det” og Bannas sterke “Sarah” – tilegna ei 16 måneder gammel jente som blei skutt av en israelsk snikskytter, så var og er dette en konsert så inderlig, sterk og vakker som vel tenkelig.

KORK/Anita Skorgan/Rim Banna/Sondre Bratland/Solveig Slettahjell/Rikard Wolff

Jul på orkesterplass

Kirkelig Kulturverksted/Musikkoperatørene

“Vebju – Juletonar frå Nordmøre” er laga med hjertet av to nordmøringer, Anders Larsen på fiolin og Henning Sommerro på flygel, harmonium og kirkeorgel. Begge kommer fra Surnadal der også jeg har store deler av mine røtter. La det likevel være klokkeklart: man trenger absolutt ikke ha tilknytning til området for å ha glede av denne musikken. Bortsett fra på ett spor, der Astrid Moen synger, er dette instrumentalmusikk.

Som så mange andre steder i landet er det også på Nordmøre opp gjennom tidene unnfanga lokale varianter av kjente julesanger, blant andre “O jul med din glede”, “Kling no klokka”, “Et barn er født i Betlehem” og “Mitt hjerte alltid vanker”, og med slike kapasiteter som Larsen og Sommerro, som har arrangert herligheten, blir dette “universell” musikk uten grenser verken når det gjelder geografi eller tid. Vakkert og inderlig rett og slett.

Anders Larsen og Henning Sommerro

Vebju – Juletonar frå Nordmøre

Øra Fonogram/Musikkoperatørene

I tre år har to av de flotteste stemmene i norsk musikkliv – Aasmund Nordstogas og Gunnhild Sundlis – samarbeida på denne tida av året. Det har etter hvert blitt et “folkekrav” at de også gikk i studio slik at møtene mellom dem blei bevart for evigheten. Nå har det skjedd og for et møte dette er!

Nordstoga med sin naturlige reine tøffhet i uttrykket og Sundli (ja, det er hun fra Gåte ja) med sin klokkeklare, lyse og varme måte å møte oss på, kler hverandre perfekt. Repertoaret er ei blanding av det kjente og kjære som “Et barn er født i Betlehem”, “Kling no, klokka!”, “Det lyser i stille grender” og “Mitt hjerte alltid vanker” og mer ukjente sanger, men med sitt fundament i folkemusikken gir de to og arrangementene til Jørund Fluge Samuelsen – og nydelig tonefølge fra blant andre Åsmund Reistad, Daniel Sandén-Warg, Gjermund Silset og Helge Andreas Norbakken – oss ei julegave det skal bli herlig å pakke opp i mange år framover – sjøl om vi veit hva som ligger i pakka!

Aasmund Nordstoga – Gunnhild Sundli

Sæle jolekveld

Plassen Produksjon/Musikkoperatørene

6 kommentarer

Siste innlegg