Norsk verdensstjerne

Pianisten Morten Gunnar Larsen er ei verdensstjerne i sin sjanger. Her treffer vi han aleine i ei kreolsk stuing av meget høy kvalitet.

Morten Gunnar Larsen tar vare på en utrydningstrua sjanger.

Morten Gunnar Larsen tilhører den fantastiske 55-årgangen. De aller fleste jazzmusikere fødte i Norge på den tida fulgte nesten automatisk i fortspora til Arild Andersen, Jon Christensen, Jan Garbarek og Terje Rypdal – retningsgivere som hadde satt et nytt uttrykk på kartet også internasjonalt. Morten Gunnar Larsen derimot valgte ei helt annen retning. Med solid teoretisk utdannelse fra Norges musikkhøgskole platedebuterte han allerede i 1975 og ragtime, stridepiano og tidlig jazz har fra før den tid og uavbrutt fram til i dag vært Larsens “verden”.

Larsen har vunnet Spellemannpris, Buddypris, blitt kåra til Årets jazzmusiker og vunnet OBIE-pris i USA for beste Off-Broadway-oppsetning og blant virkelige kjennere av dette bortimot opprinnelige jazzuttrykket, så er Larsen regna for å være blant de aller ypperste som finnes.

Sist vi hadde gleden av Larsens eminente tangentbehandling var på duoutgivelsen “In a Rag Bag” sammen med Karin Krog. Nå møter vi han mutters aleine med et kreolsk repertaor som absolutt har tilknytningspunkter til alt det andre Larsen har beskjeftiga seg med. Vi snakker om musikk som utvandrere fra Spania, Portugal og Frankrike tok med seg til disse landenes nye kolonier i Mellom- og Sør-Amerika. Musikken blei en miks mellom europeernes folke- og populærmusikk i møte med slavenes kultur. Ut av dette oppstod blant annet tango, danza, danzon og beguine – forskjellige uttrykk fra land til land.

Her har Larsens hovedfokus vært musikken til den brasilianske pianisten og komponisten Ernesto Nazareth (1863-1934) som sies å ha vært den som forente den klassiske musikkens univers med gatas rytmer og danser. I tillegg tar også Larsen for seg musikk av komponistene Louis Moreau Gottschalk, nuevo-tango-kongen Astor Piazzolla, Hal Isbitz, David T. Roberts, Ignacio Cervantes, Ernesto Lecuona og Lionel Belasco.

Jeg går ut fra at Larsens tolkninger i stor grad er tro mot den skrevne musikken – at det med andre ord ikke er så mye improvisasjon her. Det har forsåvidt ikke så stor betydning. Larsen makter uansett å gi denne livsbejaende, vakre, melodiske og, for oss i alle fall, sjeldne musikken, et fantastisk og autentisk liv.

Morten Gunnar Larsen viser oss nok en gang at han er en ener i faget og en historieforteller av verdensklasse.

Morten Gunnar Larsen

Creole Connections

LAWO Classics/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg