Thorvald Steen har skrevet en historisk roman om den ikoniske kongen Aleksander den store og hans siste dager. Den handler om så mye mer.
Thorvald Steen tar oss med på ei spennende og lærerik reise.
Det som på overflata er en besnærende og spennende historisk roman om Aleksander den store (356-323 f.Kr.), basert på ei beretning skrevet av en av hans elskerinner – kokken Phyllis – er også en eksistensiell reise om hvem vi er både i krig, kjærlighet og når det lakker mot slutten.
Det finnes en rekke mer eller mindre pålitelige kilder når det gjelder Aleksander den stores liv, virke og død. Selvsagt har tidsaspektet ført til at usikkerheten har blitt stadig større, men det viser seg at det er ganske god grunn til å feste lit til kokka og elskerinna Phyllis.
Det er mange teorier rundt Aleksanders død, men den “tyngste” er visstnok at den sterkt alkoholiserte kongen blei forgifta med stryknin. Aleksanders “mentor”, Aristoteles, var også til stede i Babylon da slutten nærma seg og Phyllis rolle rundt Aleksander blei mer og mer omstridt og mistenkelig.
Gjennom sin usedvanlig grundige research har Thorvald Steen greid å formidle ei historie fra den gang, og gi oss et innblikk i et “glemt” liv, samtidig som han har makta å relatere det til vårt liv i dag.
Phyllis skulle få leve så lenge hun skrev alt hun visste om Aleksander den store – et tilnavn han sjøl aldri brukte, men som kom til etter hans død. Det gjør hun på et inderlig vis og Steen greier med sitt språklige mesterskap og sin innsikt å gjøre den historiske romansjangeren også om til en spenningsroman.
“Det usynlige biblioteket” er Thorvald Steens sjuende historiske roman. Det er den første jeg har lest og jeg er intet mindre enn djupt imponert. Jeg skjønner jeg har en jobb å gjøre for å si det slik.
Thorvald Steen
Det usynlige biblioteket
Forlaget Oktober