Setter nye spor

Lars Saabye Christensen setter alltid avtrykk med sitt forfatterskap. Sjelden har de vært tydeligere enn gjennom første del av den nye trilogien som har fått det riktige navnet «Byens spor».

Lars Saabye Christensen er en historieforteller på aller øverste hylle..

Foto: Magnus Stivi

For meg har det seg slik at jeg vet, uten at det står i anførselstegn en gang, at det er en Begivenhet når enkelte musikere og forfattere kommer med nye visittkort til oss. De er ikke så veldig mange, men Lars Saabye Christensen er så avgjort en av dem. Om det er slik at jeg har bestemt meg for at det er bra det som kommer? For så vidt ikke, men med Saabye Christensen og noen få andre så har jeg aldri – ALDRI – blitt skuffa, og slik forholder det seg denne gangen også.

Saabye Christensen har aldri lagt skjul på sitt nære forhold til Oslo og spesielt Fagerborg-området, i og rundt NRK på Marienlyst, Frognerparken og Majorstua for de som ikke er lommekjent. Der har han vokst opp. Det er også i all hovedsak den geografiske settinga for «Byens spor» som tidsmessig er lagt til de første etterkrigsårene. Der plasserer han familier, enslige, skole, forretninger og alt som hører hjemme i et slikt miljø.

Det som er det spesielle nok en gang med Saabye Christensen er at han evner å gi både byen, måten han beskriver tilblivelsen av Rådhuset på er et av flere eksempler på det, og menneskene et liv som vi kan assosiere oss med og føle et slektskap til. Vi trenger på ingen måtte å komme derfra eller være kjent der – Saabye Christensen gjør dette mye større enn som så.

Ekteparet Ewald og Maj Kristoffersen, med sønnen Jesper, er romanens gjennomgangsfigurer. Vi blir kjent med dem, vi føler med dem – jeg vet ikke om noen som kan gi persongalleriet sitt så ekte kjøtt og blod som Saabye Christensen. Vi får også bli med på en liten del av gjenoppbygginga av Norge etter krigen og her er det nok en gang gjort så fantastisk research at romanen også blir en flott historietime.

Det skjer mye, både hverdagslig og dramatisk, med Ewald og Maj og mange av de andre personene vi får møte. Sjøl om alt har sin slutt her, så venter jeg allerede på hvordan det går videre med dem som har mulighet til å bli med videre. Heldigvis har Saabye Christensen fortalt oss at det kommer to bind til som garantert vil nærme seg vår egen tid – til en viss grad i alle fall.

Jeg har sikkert sagt og skrevet det før, men skjemmes eventuelt ikke for å gjenta meg sjøl: «Byens spor» er noe av det beste Lars Saabye Christensen har skrevet. Det betyr at det er litteratur som vil gå inn i norgeshistoria.

Lars Saabye Christensen

Byens spor

Cappelen Damm

3 kommentarer

Siste innlegg