Den franske altsaksofonisten Pierrick Pédron og den cubanske pianisten Gonzalo Rubalcaba hadde aldri møtt hverandre eller snakka sammen før de inntok Oktaven Studio i New York to junidager i 2022. Ikke til å tro!
Gonzalo Rubalcaba (60) kom som et skudd på jazzens stjernehimmel mot slutten av 80-tallet. Castro beholdt fortsatt sitt jerngrep på Cuba og bestemte hvem som kunne få ta seg en tur ut av øya og hvem som ikke fikk lov. Rubalcaba hadde fått lov og jeg glemmer aldri da jeg spurte han på en pressekonferanse i Molde i 1992 om forholdene på Cuba. Da blei det helt stille og det blei raskt spurt om neste spørsmål. Fire år seinere var han bosatt i den “cubanske” staten i USA, Miami.
Rubalcaba viste seg raskt som en pianist i den ypperste verdensklasse der han fusjonerte impulser fra cubansk musikk med moderne jazz og klassisk musikk. I 1992 spilte han sammen med Charlie Haden og den cubanske trommeslageren Julio Barreto og du verden for en opplevelse det var. Senere har “alle” stått i kø for å spille med Rubalcaba og hans seineste trioskive er med Ron Carter og Jack DeJohnette.
Pierrick Pédron (54) er ikke et like kjent navn i vår del av verden, men på hjemmebane er han intet mindre enn ei jazzikalsk superstjerne. Han har vunnet det som er av prestisjetunge priser i Frankrike og det tar kun kort tid å skjønne hvorfor. Vi har nemlig med en virtuos å gjøre – en virtuos med et høyst personlig uttrykk.
Med et originalt repertoar som inneholder store ytterpunkt i jazzhistoria fra Sydney Bechet til George Russell og Carla Bley, alt arrangert for anledninga av Laurent Courthaliac, får vi bli med på et smått utrolig møte mellom to storheter som altså aldri hadde møttes eller snakka sammen før det lyste rødt i studio.
Her føres det nemlig så eleverte, dynamiske og intime samtaler som vel tenkelig og som skulle tyde på at de to kjente hverandre svært godt. Her snakker vi intuisjon på et helt spesielt nivå og den eller de som kom opp med ideen om dette møtet bør gi seg sjøl et klapp på skuldera. Dette er nemlig mye av det som jazz handler om: møter, forståelse og samtaler.