To velsmakende italienere

Nei, vi snakker ikke om vin i denne omgang, men derimot om to pianojazztrioer som har kommet oss for øre på grunn av god svorsk hjelp.

Ground 71 i aksjon på en italiensk festival.

Jeg har skrevet det før og skriver det med glede igjen: hadde det ikke vært for idealister som Anders Thorén og plateselskapet AMP med base i Oslo, så hadde vi vært mye fattigere. Jeg lurer ofte på hvordan de får ganske så marginale prosjekter som for eksempel disse to innspillingene til å gå rundt, men nøyer meg med at det er musikk som er verdt at flere enn en engere krets får høre og krysser fingrene for at flere slike innspillinger kommer opp til overflata.

Blant de mange produksjonene AMP har vært fødselshjelper for har nå turen altså kommet til to italienske trioer. Ground 71 blei etablert av pianisten Giampiero Locatelli i 2015 og består ellers av bassisten Stefano Dallaporta og trommeslageren Andrea Grillini. De to førstnevnte spiller både akustiske og elektriske horn. Alle tre er nye bekjentskaper for meg, men har åpenbart markert seg solid på hjemmebane både i egne og andres konstellasjoner.

Med et repertoar bestående av kun originalkomposisjoner som alle tre har bidratt med, møter vi musikk med masse rom for alle til å fortelle oss hvem de er. Det kollektive, akustisk/elektriske, melodiske uttrykket er sentralt, men tilliten de viser hverandre og lytteegenskapene er av sorten som bare musikanter på svært høy hylle er i besittelse av.

Ground 71 har brukt åra fram til debuten på et svært godt vis.

 

Bassisten Marco Rottoli i sentrum for sine fine trio.

Bassisten Marco Rottoli debuterer også som leder med “New Year´s Eve”. Denne trioen, som ellers er befolka av pianisten Simone Daclon og trommeslageren Pasquale Fiore, hører hjemme i samme generasjon som Ground 71 – alle musikanten er mellom 35 og 45.

Rottoli har arrangert all musikken som enten er skrevet av han sjøl, samt to låter fra den eldre jazzskatten pluss Monks “Bye-Ya”.

Det musikalske idealet til Rottoli har sitt fundament i et melodiøst seinbop-språk som tilhengere av blant andre band som Eastern Rebellion vil kjenne seg igjen i. Som Grund 71 så holder også trioen til Rottoli meget solid nivå og forteller oss at det skjer mye fint i Italia som et jazzpublikum her oppe ved Nordpolen sjelden får høre.

PS Ti dager, eller forhåpentligvis noe mindre, før verdens farligste mann blir hjulpet ut av Det hvite hus.

Ground 71
Ground 71
AMP Music & Records/Musikkoperatørene

 

Marco Rottoli Trio
New Year´s Eve
AMP Music & Records/Musikkoperatørene
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg