Det reisende folket

Musikere i det øverste sjiktet, der Magnus Öström hører hjemme, er blant de som reiser aller mest. De beste gjør seg også tanker om hva det fører til og fører med seg.

Magnus Öström i sentrum for sin utmerkede trupp.

Trommeslager, komponist, bandleder, perkusjonist, stemmeskulptør og tidvis tangentør Magnus Öström (58) har jeg hatt gleden av å møte i en rekke konstellasjoner de seineste tiåra. Jeg tror faktisk det første møtet, både på plate og live var med legendariske Esbjörn Svensson Trio der han var tett på sin barndomsvenn fra Västerås, Esbjörn Svensson, helt til han gikk bort i 2008. Etter det gikk det flere år før Öström var tilbake for fullt og spesielt trioformatet var vanskelig å vende tilbake til.

Smått om senn var tida likevel inne til å stake ut en ny triokurs og sammen med Dan Berglund, også han en sentral brikke i est, og en Jens Christian Bugge Wesseltoft så Rymden dagens lys i 2018. Trioen har oppnådd en formidabel suksess fra første dag og fortsetter å legge hele Europa for sine føtter.

Öström har jeg mistenkt for å konkurrere med de to hjemlige trommeslagerne Gard Nilssen og Paal Nilssen-Love om å være blant verdensdelens travleste musikanter. I tillegg til Rymden, dukker Öström ofte opp sammen med Lars Danielsson også og, mellom klesskiftene og koffertbyttene hjemme i Stockholm, så holder han definitivt sitt eget band i gang også.

“A Room for Travellers” er bandets fjerde utgivelse og nok en gang er det utelukkende Öströms musikk som er utgangspunktet til ekskursjonene til elbassist og synthbassist Thobias Gabrielson, elektrisk- og akustisk gitarist Andreas Hourdakis og tangentist Daniel Karlsson.

Musikanter og komponister av Öströms klasse har alltid sin egen signatur og slik er det sjølsagt med sjefen her også. Om det er med Rymden eller her så tar det liksom et hundredel av et sekund å slå fast at det er Öström som er i aksjon.

Det er et melodisk og rytmisk driv i uttrykket til Öström som er hans og ingen andres. Det er et lys og en livsbejaenhet i det han formidler som gjør at man veldig gjerne vil være med på ferden og de tre sjelsfrendene har på alle vis skjønt hvor sjefen vil og alle bidrar på usedvanlig personlige vis.

Öströms visjon med denne utgivelsen har vært å anskueliggjøre reiser i den urolige verden vi lever i samtidig som han håper den benyttes til reiser innover for å forstå seg sjøl og sine omgivelser på et djupere plan. Ambisiøst, ja vel, men musikanter av Öströms kaliber både kan og skal legge lista høyt. Han og bandet hans er aldri nærheten av å rive.

Dette er melodisk, varm og empatisk musikk med impulser både fra jazz og rock som det er herlig å tilbringe kvalitetstid sammen med.

Magnus Öström Group
«A Room for Travellers»
Jazzland Recordings/Musikkoperatørene
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg