Herlig folkemusikk anno 2024

Jeg har hygga meg kraftig sammen med musikken til folkemusikkbandet Ljom tidligere og det gjør jeg så avgjort også med denne spudlende og herlige tredjerunden til det unge trønderbandet.

Ljom gir oss sprudlende folkemusikk med mykje attåt.

Til tross for at Ljom fra Snåsa har eksistert i mer enn ti år, så er det fortsatt unge musikere med åpne og allsidige sinn som befolker denne kohorten som på alle vis skaper noe som gjerne kan kalles samtidsfolkemusikk. Om du ikke umiddelbart skjønner hva det er for noe, så kan det forsøksvis forklares med at her er det elementer av både visesang, en slags bluegrass og flere andre herligheter som til sammen fører til et uttrykk som det er veldig lett å trives med. Mye humor er det også god plass til.

Sang viktig

Med Nils Andersson på akustisk gitar, ukulele, perkusjon og kor, Anne Marte Eggen på elbass, bass, perkusjon og kor, Per Walfridsson Ohls på trekkspill, trøorgel og perkusjon og Sivert Skavlan på klarinett, cello, perkusjon og kor så skal det ikke så veldig mye fantasi til for å skjønne at Ljom ikke er noe tradisjonelt spelemannslag. Når så Kjersti Kveli topper det hele med sin høyst personlige og livsbejaende vokal og perkusjon, så fører det nok en gang til at Ljom gir folkemusikken nok et solid dytt i retning vår egen tid. Kveli er enkelt og greit en flott og uttrykksfull formidler.

Låtene er stort sett unnfanga av bandets innbyggere og Kveli har skrevet mange av tekstene og min favoritt, “2500 feskvatn”, er en hyllest til hjembygda Snåsa som har det meste i seg til å bli bygdas nasjonalsang. “Moltdrolet” og “Rolls-Pols” – herlig humor – følger hakk i hæl og Kvelis formidling på uforfalska dialekt – eller på svensk og på bokmål – er direkte tiltalende og ikke minst smilfremkallende.

Gode ambassadører

Ljom er både veldig bra og unike og samtidig usedvanlig viktige ambassadører overfor nye generasjoner når det gjelder å åpne folkemusikkdøra og tilliggende herligheter. Mer makt til Ljom!

Ljom
«Trollskjegg og trillbår»
Kirkelig Kulturverksted/Musikkoperatørene
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg