Uendelig vakre sanger

Møtet mellom Trygve Seims komposisjoner og Tora Augestads stemme er av typen magisk. Intet mindre.

Frode Haltli, Tora Augestad, Trygve Seim og Svante Henrysson – et unikt ensemble.

Foto: Knut Bry

Det har seg sånn at jeg har hatt gleden av å følge komponisten, bandlederen og saksofonisten Trygve Seims karriere helt siden tidlig 90-tall. Han har hele tida vært i utvikling – han har søkt og funnet sin egen stemme på alle områder. Han har med andre ord vært en en usedvanlig spennende musiker å følge. Det stedet han tar oss med til nå er det mest personlige, vakre og utfordrende gjennom hele hans karriere – det sier altså ikke så reint lite.

Musikken er skrevet til poesi skapt av tenkeren og den religiøse lederen Jelaluddin Rumi (1207-1273), født i Afghanistan og som endte sine dager i Anatolia, en del av dagens Tyrkia. Det var sangeren Anne-Lise Berntsen som satte Seim i gang med lyrikken som amerikaneren Coleman Barks har oversatt og Seim har gått i dybden på alle slags vis – han har til og med avlagt Rumis krypt i byen Konya et besøk.

Prosessen fram til dette, som ligner mistenkelig på et mesterverk, starta i 2003 og har vært innom mange stoppesteder på veien. Seim har skrevet musikk til disse inderlige diktene i åresvis og han har også søkt lenge for å finne fram til det "riktige" bandet. Med mezzo-sopranen Tora Augestad, akkordeonisten Frode Haltli og cellisten Svante Henryson har han så avgjort funnet det perfekte bandet til det unike musikalske landskapet han har villet åpne for oss.

Vi har med en blanding av ensemblemusikanter og improvisatorer som er sjelden og instrumenteringa er også fullstendig unik. Når så Augestads underskjønne stemme kler tekstene og de andre instrumentene bortimot til perfeksjon, så er det ikke så veldig mye mer å spørre om.

Seims komposisjoner er så sterke og vakre at de som blir sittende igjen uberørt etter dette møtet, bør søke profesjonell hjelp. Avslutningssporet, "There Is Some Kiss We Want", er av typen Jan Garbarek kunne ha gjort en hel del for å ha skrevet. Skjønner du? Trygve Seim er der oppe nå.

Trygve Seim

Rumi Songs

ECM/Grappa/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg