Trommeslager, bandleder, plateselskapsdirektør, innovatør og gudene vet hva, Paal Nilssen-Love, er noe av det nærmeste vi kommer en musikalsk evighetsmaskin. Her kommer det to nye bevis på det.
Paal Nilssen-Love og Frode Gjerstad gir seg heldigvis ikke.
For anledninga alt- og bass-saksofonist og klarinett- og bassklarinettist Frode Gjerstad (69) og trommeslager Paal Nilssen-Love (42) , går cirka 42 år tilbake. Det vil si omtrent siden Nilssen-Love var født. Han var nemlig mer eller mindre født inn i et spennende jazzmiljø i Stavanger og der var allerede Gjerstad en fanebærer. Det har han vært siden og Nilssen-Love har i stadig større grad vokst seg inn i ei ledende rolle på verdensbasis når det gjelder et åpent og frilynt uttrykk. Han reiser mer eller mindre uten stans kloden rundt og er ettertrakta i "alle" slags settinger. Når han stikker innom kongeriket og Stavanger, skjer det ofte at han og Gjerstad fortsetter å utforske de åpne landskapene og den 12. september i fjor skjedde det igjen.
Denne gangen ønska de å hylle en felles venn som gikk bort for fem år siden, pianisten og trekkspilleren Eivin One Pedersen. Det musikalske budskapet er som det alltid har vært, men jeg opplever det som mer ettertenksomt enn ved mange tidligere møter mellom de to. Låtene, som sjølsagt er fritt unnfanga der og da, er av det korte slaget – bortsett fra ei låt på ni minutter er alle andre fra vel to til litt over seks. De to snakker som de gamle kjenningene de er og nok en gang er samtalene spennende og unike og som alltid vel verdt å låne øre til.
Pan-Scan Ensemble er noe nær en frijazz-supergruppe.
Er det en mann som har mange musikalske baller i lufta samtidig, og som ikke har problem med å ta dem ned, så er det Paal Nilssen-Love. Tre måneder etter innspillinga med Gjerstad, inntok han og Pan-Scan Ensemble Mir i Oslo. Anledninga var konsertserien Blow Out og for et lag han og medtrommeslager og perkusjonist Ståle Liavik Solberg hadde satt sammen!
Lotte Anker, Anna Högberg og Julie Kjær trakterte saksofoner og fløyte og Thomas Johansson, Goran Kajfeš og Emil Strandberg stilte med hver sin trompet og Sten Sandell hadde ansvaret for pianoet. Stort nærmere et skandinavisk superlag udi frijazzens verden kommer man knapt og de to låtene, på henholdsvis tolv og 33 minutter, forteller oss at her er ni musikanter med enorm respekt for hverandre og musikken samla til en kollektiv ekskursjon av det sjeldne slaget.
Her er det ingen som har behov for å stjele rampelyset fremfor noen andre eller for musikken – her er det det totale uttrykket som står i fokus og med kreative og dynamiske hjelpemidler av helt spesiell karakter, leverer Pan-Scan Ensemble frijazz av typen sjelden. Urtøft – intet mindre!
PS Dessuten mener jeg Trump bør avsettes snarest mulig.
Frode Gjerstad & Paal Nilssen-Love
Nearby Faraway
PNL Records/Musikkoperatørene
Pan-Scan Ensemble
Air and Light and Time and Space
PNL Records/Hispid Recordings/Musikkoperatørene