Carola er en artist jeg har den største respekt for sjøl om ikke alt hun har gjort faller i min smak. «Via Dolorosa» er uansett et storverk som bekrefter hvilken enorm kunstner hun er og med norsk fødselshjelp nok en gang.
Noe, eller ganske mye faktisk, forteller meg at Carola Häggkvist (58) har levd et høyst spesielt liv. Hun har opplevd en form for eksponering de færreste har den minste anelse om hva fører med seg eller koster. Uten at jeg skal prøve meg som hobbyanalytiker eller psykolog, så tror jeg det er ganske åpenbart at et slikt voldsomt trykk hun har levd under har påvirka henne i større eller mindre grad.
Et samarbeid som Carola har holdt fast ved gjennom flere tiår er det fruktbare og sterke musikalske universet hun har skapt sammen med Erik Hillestad – det ideologiske fyrtårnet til Kirkelig Kulturverksted gjennom mange tiår. «Jul i Betlehem», «Blott en dag» og «Sånger för stora och små» må være høydepunkt i Carolas karriere og hele tida har Hillestad vært hjertelig til stede.
Med pasjonsspillet «Via Dolorosa – Maria Magdalenas kärlek» har de to tatt nye og fantastiske steg sammen.
Påskefesten
Det er mange år siden Carola og Hillestad begynte å snakke om muligheten for et pasjonsspill der Hillestad mente Carola kunne gestalte Maria Magdalena. Det kristne påskebudskapet står sjølsagt sentralt her. Carola har skrevet melodiene gjennom lengre perioder, sendt dem til Hillestad som har skrevet tekstene og så har bandet blitt satt sammen, koret og solistene henta inn og det hele blitt spilt inn i flere etapper. Høsten 2024 var de 15 låtene, som varer i nesten 70 minutter, i boks og akkurat nå til påske kan vi altså få nyte herligheten.
Toppa lag
Til å synge de andre rollene møter vi Anders Wyller som Jesus, Grethe Svensen som Jesu mor, Jostein Hasselgård som disippelen Johannes, Håkon Iversen som Peter og Knut Anders Sørum som tvileren Tomas. Alt og alle synger på svensk og jeg opplever at det fikser dette stjernelaget akkurat slik det skal gjøres. Kammerkoret Aurum under ledelse av Eva Holm Foosnæs samt Marian Lisland og fire sangere gjør det flott der de veksler mellom å være disipler og folkemengde. Framifrå!
Når så Kjetil Bjerkestrand og Atle Halstensen står for arrangementene og det pianistiske, Rune Arnesen – som også spilte på «Jul i Betlehem» – og Anders Engen deler på trommeansvaret, Hallgrim Bratberg (gitar) og Gjermund Silset (bass) sørger for at tonefølget er så glitrende som vi egentlig vet når de er involvert.
Tro eller ikke tro
Dette spillet, denne musikken, dette uttrykket har så avgjort et kristent budskap. Jeg har ikke den samme troa som Carola og Erik Hillestad, men det hindrer meg ikke å sette fantastisk stor pris på dette inderlige og ekte mesterverket signert radarparet Carola og Erik Hillestad. Det er nemlig akkurat det det er – et mesterverk. Og du verden for ei stemme Carola er besjela med. Sjelden er vel himmelsk en mer passende beskrivelse. God påske!
«Via Dolorosa – Maria Magdalenas kärlek»
Kirkelig Kulturverksted/Musikkoperatørene
Du verden! Så får du meg altså til å høre på Carola.
Det må være et påskemysterium verdt!