Jeg har møtt felespilleren Erlend Apneseth i flere settinger. Dette verket med dette superbandet er uansett det heftigste møtet enn så lenge.
Bestillingsverk har blitt et høydepunkt på norske festivaler. Noen lever der og da, men heldigvis får mange muligheten til et videre liv. I 2023 fikk hardingfelespilleren Erlend Apneseth bestilling fra Oslo World og Riksscenen og heldigvis er det slik at nå får alle vi som ikke kjente vår besøkelsestid muligheten til å oppleve den store musikken.
På vent
Apneseth lot verket og tankene bak ligge til marinering et års tid før han tok med seg kremlaget og musikken til studio på seinsommeren i fjor. Nå var ikke jeg på plass da verket blei sjøsatt året før, men med fasit i hånd, eller rettere sagt i ørene, så kan jeg ikke skjønne annet enn at “Song over støv” bare har fortsatt å vokse.
Apneseth har ønska at musikerne skulle påta seg eierskap til musikken. At tida skulle sørge for at den kom skikkelig inn under huden. Med inspirasjon fra en rekke kilder nesten verden rundt, noe som har vært med å forme musikeren Apneseth helt fra barndommen, har “Song over støv” blitt akkurat så stort og mangefasettert som trolig Apneseth hadde hørt for seg.
Kremlag
Med hele fire hardingfelespillere, Selma French Bolstad, Rasmus Kjorstad og Helga Myhr i tillegg til sjefen, som ei slags kjerne for det hele, så skaper ensemblet som ellers består av Henriette Eilertsen på fløyter, Mats Eilertsen på bass, Frode Haltli på trekkspill, Hans Hulbækmo på trommer og perkusjon, Anja Lauvdal på synther og harmonium, Veslemøy Narvesen på trommer og perkusjon, Rolf-Erik Nystrøm på saksofoner samt Espen Reinertsen på saksofon på ett spor – pluss at tre av felespillerne bidrar med sine stemmebånd også – musikk med spor av mangt og mye og sørger for en musikalsk gumbo jeg i alle fall aldri har smakt på tidligere.
Erlend Apneseth og hans storslagne lag har skapt et verk som har alt i seg til å få et langt og godt liv. Dette er nemlig veldig bra, spennende og unik musikk.
«Song over støv»
Hubro/Musikkoperatørene