Vi snakker Jazz med stor J

Den amerikanske saksofonisten Walt Weiskopf gir oss ekte Jazz sammen med sin europeiske kvartett – på tross av coronaproblemene.

Walt Weiskopf European Quartet i full aksjon.

Til tross for at tenorsaksofonisten Walt Weiskopf har rukket å bli 62 år og har spilt med alt og alle fra Buddy Rich, via Frank Sinatra til Steely Dan, så har han fortsatt til gode å få det Store navnet – i alle fall her hjemme i steinrøysa. Årsakene kan være mange, men som vår egen Knut Riisnæs befinner han innenfor et uttrykk der det er mange som er usedvanlig bra, men som ikke akkurat har brøyta ny mark. Hvorfor i alle verdens dage skal alle gjøre det? For meg holder det lenge at musikken er veldig bra, at den er ekte og at den er inderlig. Walt Weiskopf er alt dette – and then some.

Weiskopf holder seg til tradisjonen med røtter tilbake til det amerikanske 60-tallet og et hardbop-uttrykk som John Coltrane, Dexter Gordon og Wayne Shorter var med å legge grunnlaget til. En annen tradisjon han åpenbart ikke har det minste mot å følge opp er å ta turen over til Europa får å spille med noen av de beste på vår side av dammen. Mange gjorde det på 50- og 60- tallet og flere slo seg også ned her, blant andre Gordon og Ben Webster.

Weiskopf har lenge jobba sammen med det langt framskredne danske laget Andreas Lang, bosatt i Tyskland, og Anders Mogensen på trommer, som vi kjenner godt her hjemme fra et langt og godt samarbeid med Petter Wettre, og pianisten Carl Winther. De har turnert en hel del og gikk i studio i København i januar i fjor – like før verden stengte ned. Resultatet kom ut i fjor sommer.

Planen for nye turneer og ny innspilling var klar, men måtte av årsaker vi alle kjenner legges på is. Lysten på begge sider av Atlanterhavet til å få det til, innspillinga av nytt stoff i alle fall, var mer enn til stede og mellom januar og mars blei det skapt bidrag både i USA, Danmark og Tyskland som deretter blei mixa og mastra i USA. Det er så proft og musikalsk gjort at de som påstår at de hører at de seks låtene som er spilt inn på det viset ikke er gjort live, de ljuger!

Denne utgava består av innspillingene fra både 2020 og i år og repertoaret består av standardlåter som Weiskopf har hatt og har et nært forhold til som “When Your Lover Has Gone”, “You Taught My Heart to Sing”, “The Peacocks”, “You Know I Care” og “Be My Love”, samt en rekke låter fra Weiskopfs penn.

Her finnes hele spekteret fra ballader, medium- til up tempo-låter og kvartetten stortrives uansett temperatur og farge. Weiskopf har også lagt på litt ekstra klarinett- og fløytekrydder noen steder.

Weiskopf er definitivt en solist i ypperste toppklasse innenfor dette landskapet og Lang, Mogensen og Winther hører også hjemme helt der oppe. Kjemien og empatien er påtakelig – slik musikk kan bare skapes av svært likesinna og lyttende mennesker.

Verden begynner definitivt å lysne igjen. Det betyr forhåpentligvis at Walt Weiskopf European Quartet kommer seg på veien igjen så snart som mulig. I mellomtida går det an å hygge seg mye, ofte og lenge med “Introspection”.

Walt Weiskopf European Quartet
«Introspection»
AMM/andersmogensen.dk
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg