Et sjeldent liv

Johannes S. Andersen, bedre kjent som Gulosten, levde et liv som ingen andre. Heldigvis får stadig nye generasjoner stifte bekjentskap med kjeltringen, motstandsmannen og kongevennen gjennom denne biografien.

Johannes S. Andersen – Gulosten – hadde et nært og godt forhold til Kong Haakon.

Flere hundre tusen nordmenn fikk møte Johannes S. Andersen (1898-1970) – alias Gulosten – i Fredrik Horn Akselsens dokumentar “Gulosten – gangsteren som ble kongens venn” da den blei vist på NRK for et års tid siden. Heldigvis var folka i Juritzen forlag blant dem og de var raskt frempå og spurte dokumentarskaperen om han kunne tenke seg å lage bok om denne spesielle mannen med den utrolige historia. Han takka ja og sammen med journalisten Tormod Halleraker har han laga en biografi over en mann som satte spor etter seg på så mange slags vis. Det betyr at enda flere får anledning til å lære mannen og historia å kjenne og bra er det.

Gulosten hadde en trang oppvekst for å si det mildt, i Oslo og på to skolehjem – Bastøy og Toftes Gave. Veien til utstrakt kriminalitet var kort og oppholda i diverse fengsel blei både mange og lange. Gulosten – et tilnavn han fikk på et av skolehjemmene – blei på sett og vis den første kjendiskjeltringen i Norge og han fikk mye avisomtale.

Gulosten gjorde en viktig jobb som motstandsmann.

Forfatterne greier på et flott vis å fortelle oss hvorfor Gulosten blei som han blei og hvor “viktig” andre verdenskrig skulle bli for han. Etter han hadde lagt ei “stor” karriere som spritsmugler bak seg – der han hadde en god del kontakt med tyskere – så skulle krigen vise at Gulosten hadde menneskelige kvaliteter som sikkert ikke mange tiltrodde han. Han gjorde en viktig innsats for Norge, men han blei også drapsmann – flere ganger både under og etter krigen.

I løpet av sin tid i England fikk han også etterhvert nær konatkt med Kong Haakon – en kontakt som skulle vare livet ut.

Kontakten med Kongen førte blant annet til at Majesteten stilte opp som personlig økonomisk garantist for Gulosten da han skulle etablere sin snekkerbedrift i Horten og Gulosten besøkte også Kongen på Slottet en rekke ganger. Det spekuleres også kraftig i om det var Kongen som sørga for at Gulosten blei “benåda” for et dobbeltdrap på to tyske krigsfanger – et drap Gulosten beviselig var mannen bak etter at freden var et faktum. Fram til Gulosten gikk bort i 1970 levde han et relativt lovlydig liv – med et par feilskjær.

For de aller fleste av oss er historia om dette spesielle mennesket ukjent fram til dokumentaren og denne biografien dukka opp. Herrene Halleraker og Horn Akselsen skal ha all mulig slags ære for å ha gjort et meget solid stykke arbeid med å løfte fram en på sett og vis viktig del av vår nære historie og Juritzen forlag for at de tar sjansen på å gi ut slike ganske smale, men viktige biografier.

Gulosten – Kjeltring, motstandsmann og kongevenn

Tormod Halleraker og Fredrik Horn Akselsen

Juritzen forlag

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg