Et høyst personlig farvel

Den originale japanske pianisten Masabumi Kikuchi forlot tida i fjor. Det er en flott hyllest fra ECM å få møte han i en solokonsert i Tokyo fra 2012.

Masabumi Kikuchi – ei vakker og original stemme.

De som har fulgt spesielt godt med i moderne amerikansk jazz har fått med seg stemma til Masabumi Kikuchi (1939-2015). Sjøl om han i stor grad holdt seg tilbaketrukket til loftet sitt i New York siden han flytta dit på 70-tallet, så var han å høre med ujevne mellomrom både med trommeslageren Paul Motian, som var som en slags beskytter for Kikuchi, og med sin egen trio Tethered Moon, der Motian også var på plass sammen med bassisten Gary Peacock. For noen år siden kom hans eneste studioalbum for ECM, "Sunrise", med bassisten Thomas Morgan og sjølsagt Motian. Pianisten i The Bad Plus, Ethan Iverson, var en stor tilhenger av Kikuchis originale pianostil og var en av ganske få som kjente han relativt godt. Han mente det bare var et tidsspørsmål før Kikuchi gikk bort etter at Motian la ned trommestikkene for godt – og slik blei det.

Kikuchi var visstnok en spesiell person og han sa en gang til Iverson: "I´ve offended everybody and I´m completely broke. It´s very interesting to be an artist." Spesiell var han også som pianist – noe han viser gjennom denne konserten fra Tokyo i oktober 2012. Ni av de elleve spora kalles bare "Tokyo Part I – IX" og oppleves som inderlige, vakre og sakte fabuleringer kanskje unnfanga der og da. På flygelet hans i New York stod det en lapp – en påminnelse: "Play slower, I sound better when I play slower". Nå har jeg aldri hørt Kikuchi spille fort, men basert på det han gjorde på sin aller siste solokonsert så stemmer det. I tillegg spiller han også den nydelige tittellåta av brasilianske Luiz Bonfá og Antônio Maria og sin egen komposisjon "Little Abi" – tilegna hans datter og innspilt først på trio med Elvin Jones og Gene Perla.

Masabumi Kikuchi var en spesiell musikant som gjorde det han følte han måtte. Publikum i den opprinnelige hjembyen Tokyo tok vel i mot han denne oktoberdagen i 2012 og det er det all grunn til rundt om ellers på kloden også. Ei vakker og inderlig stemme tar på denne måten et flott farvel.

Masabumi Kikochi

Black Orpheus

ECM/Grappa/Musikkoperatørene

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg