Vakkert fra de tusen sjøer

Finsk jazz hører vi dessverre alt for lite av i Norge. Nesten hver gang det skjer så oppdager vi i alle fall at kvaliteten er skyhøy. Den unge pianisten Aki Rissanen og hans trio er på ingen måte noe unntak.

Aki Rissanen, til venstre, og hans venner leverer triojazz av svært høy kvalitet.

Aki Rissanen er en 36 år ung finsk pianist som har gitt ut sju album tidligere, men som med "Amorandom" viser seg fram under eget navn for første gang på den internasjonale scena. Det var så avgjort på høy tid. Til tross for at han har spilt med den ledende finske trompeteren Verneri Pohjola i cirka 15 år og har jobba mye med storheter som Dave Liebman, så er dette likevel mitt første møte med Rissanen og det har vært en sann fryd.

Sammen med bassisten Antti Lötjönen og trommeslageren Teppo Mäkynen, ytterligere to unge, ukjente herrer for meg, som av meget forståelige årsaker er av de mest ettertrakta på de finske jazzscenene, har Rissanen skapt en helt egen liten verden basert på sine egne komposisjoner. Musikken var i utgangspunktet skrevet for en animasjonsfilm for noen år siden, men har utvikla seg til å stå veldig på egne bein. De som vil påstå at musikken har ingredienser fra vestlig, klassisk impresjonisme og en lyrisk nordisk tone i seg, har etter min mening virkelig skjønt det og de som samtidig hevder at musikken både er personlig, vakker og varm får også mi stemme.

Aki Rissanen har endelig kommet fram til meg – og han og musikken hans har så avgjort nykommer for å bli.

Aki Rissanen

Amorandom

Edition Records/Border Music Norway

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg