Vi snakker sterke saker!

Ida Maria forteller med sine tolkninger av ukjente spirituals at vi har med ei dame å gjøre som virkelig står for noe – noe ekte.

Ida Maria er enda sterkere uten glass.

Ida Maria (Børli Sivertsen) har det ikke akkurat vært stille rundt siden hun slo gjennom for fullt i 2008. 31-åringen fra Nesna på Helgelandskysten viste oss far starten at hun var utstyrt med et helt spesielt talent. Hun har ikke levd noe A4-liv for å si det sånn og hun har heller ikke prøvd å legge skjul på det.

Nå er hun på et sted i livet sitt som gjør at hun på sett og vis kanskje vil gjøre opp en slags status. Hun har blitt mor for første gang, hun har blitt lokalpolitiker og med "Scandalize My Name" møter vi henne på et inderligere sted enn noen gang tidligere.

I fjor sommer bidro Ida Maria med ei låt på Kirkelig Kulturverksteds plateprosjektet "Fabler om en Åpen kirke" og det skulle vise seg å bli starten på en drøm hun hadde hatt lenge: å gå tilbake til rockens vugge som mange mener er amerikanske spirituals. Erik Hillestad i Kirkelig Kulturverksted var garantert ikke vanskelig å be (pardon the pun) og med dette albumet har Ida Maria overraska de fleste av sine tilhengere og kanskje seg sjøl også?

Ida Maria tok med seg den musikalske arkeologspaden og djupt nede i spiritualslitteraturen fant hun melodier og salmer som til og med var nye for "salmeprofessor" Hillestad og Kjetil Bjerkestrand, som spiller på alle Herrens tangenter også her, og som har bortimot like stor oversikt som Hillestad i dette universet – om ikke større. Materialet hører hjemme hos svarte amerikanere på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av det neste århundret.

Av og til snakkes det om synge om levde liv og her blir det mer korrekt enn i nesten noen annen setting. Ida Maria makter på et inderlig, rått og upolert vis å løfte fram disse livene og gjøre tekstene til noe som er enkelt å forholde seg til også i 2016. Når hun så er omgitt av maestro Bjerkestrand, trommeslager, perkusjonist, sagist og korist Erland Dahlen og allehånde strengesjef og korist Geir Sundstøl – bedre omgivelser kunne faktisk ikke Ida Maria ha ønska seg – så har disse november- og desemberdagene i Maridalen Kapell blitt til noe helt enestående som har alle forutsetninger for å bli stående støtt i den norske, og internasjonale, spiritualslitteraturen i mange tiår framover.

Jeg må innrømme at jeg ikke har hatt det nærmeste forholdet til Ida Maria – før nå. Her forteller hun meg at det hun har å melde er tvers gjennom ekte og flott og det har ingen verdens betydning hvor du definerer deg i din søken etter ståsted i livet. "Scandalize My Name" duger uansett!

Ida Maria

Scandalize My Name

Kirkelig Kulturverksted/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg