En helt egen verden

Ayumi Tanaka, Johan Lindvall og Christian Wallumrød er tre av "våre" aller mest søkende pianister. Her møter vi dem sammen med hvert sitt flygel.

Lindvall, Tanaka og Wallumrød leter etter noe helt eget.

Japanske Ayumi Tanaka og svenske Johan Lindvall har begge flytta til Norge for å utvikle seg som musikanter og fordi de har vært tiltrukket av det som har skjedd i norsk musikkliv generelt og improvisert musikk spesielt de seineste åra. En av de største inspirasjonskildene deres vil ikke overraske meg om heter Christian Wallumrød. Her setter de altså hverandre stevne i en usedvanlig sjelden setting – tre flygeler og intet annet.

Christian Wallumrød har vi lært å kjenne helt siden Airamero på 90-tallet som en sjelden begavelse som hele tida har søkt langs egne spor. Han har aldri latt seg båssette og hver gang man åpner et nytt kapittel i boka hans, så veit man at det er forskjellig fra det forrige.

Når det gjelder Tanaka og Lindvall så har de begge i løpet av kort tid markert seg kraftig i flere settinger med høyst personlige vitnesbyrd. Tanaka ofte sammen med Christian Meaas Svendsen og det meget originale og spennende miljøet rundt Nakama Records. Lindvall har imponert med sin egen signatur i sitt eget band Torg og sammen med saksofonstjerneskuddet Mette Henriette.

Her har de altså satt seg fore å skape et eget samfunn med musikk skapt for og av tre flygeler, tre hjerner og seks hender. Dette er tre musikanter som er i stand til å komponere musikk på stedet og i nuet og tre av de sju "låtene" er unnfanga på det viset. De fire andre er skrevet av Lindvall.

De tre har ønska å utforske pianoets grenser ved hjelp av sine forskjellige erfaringer blant annet ved å stemme flygelene på spesielle måter og ved å benytte de dynamiske mulighetene til det fulle. Andre virkemidler er også tatt i bruk, men som når man skal omtale en kriminalroman så bør mye overlates til lytteren.

Det som i alle fall kan avsløres er at alt som skjer i løpet av de de rundt 35 minuttene er totalt originalt og langt bortenfor det meste man har hørt av pianomusikk tidligere. Det er åpent, løst, kontemplativt og egna til mye ettertanke.

PS Dessuten mener jeg at Trump må avsettes snarest mulig.

Tanaka Lindvall Wallumrød

3 Pianos

Nakama Records/digerdistro.no

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg