Fritt frem fra veteraner

Engelskmennene Evan Parker, Barry Guy og Paul Lytton har holdt sammen siden 1980. De har fortsatt mye unikt på hjertet.

Barry Guy, Paul Lytton og Evan Parker – voksne herrer som fortsatt har det.

Veldig mange kom opp i frijazzbevegelsen gjennom trommeslageren John Stevens borte på fotballøya. To av dem var bassisten Barry Guy og tenor- og sopransaksofonisten Evan Parker. Allerede i 1967 møttes Parker og trommeslageren Paul Lytton og de spilte sammen i flere konstellasjoner, blant annet i Barry Guys London Jazz Composers Orchestra. 13 år seinere oppsto trioen Parker – Guy – Lytton og her møter vi dem i en klubbopptreden på Vortex i London for knappe to år siden.

Det er med andre ord solide veteraner vi har med å gjøre. Herrene er mellom 71 og 74 år nå og har vært med på hele reisa til den europeiske frijazzen. De har aldri kompromissa på noe som helst og det virker det heldigvis ikke som om de har tenkt å gjøre i fremtida heller.

Den 14. juli 2016 inntok de klubben Vortex og de fire «låtene» som varer fra knappe tolv minutter til vel 24, forteller oss om tre svært langt framskredne og grensesprengende musikanter med vidåpne ører.

Dette er totalt fri musikk der garantert ingenting er avtalt på forhånd – det som skjer det skjer basert på de utallige initiativene som kommer fra de tre.

Her er det sjølsagt ikke noen tradisjonell melodikk eller rytmikk – dette er «låter» mer som abstrakte malerier der assosiasjonene strømmer på uten stans. Musikken er tilegna David Mossman, mannen som satte i gang Vortex og som har gjort det mulig for disse tre og mange andre å skape kompromissløs og spennende musikk.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Evan Parker – Barry Guy – Paul Lytton

Music for David Mossman – Live at Vortex London

Intakt Records/Naxos Norway

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg