Islandske Jón Kalman Stefánsson inntok en av topplassene på favorittlista mi når det gjelder forfattere etter at jeg leste «Sommerlys, og så kommer natten» i fjor. Han rykker absolutt ikke ned etter «Historien om Ásta».
Fjorårets store møte med Stefánsson dreide seg om ei bok som var skrevet i 2005, men som først blei oversatt til norsk i fjor. Den hadde tålt tidens tann på alle mulige vis. Årets treff handler om hans seineste roman som kom ut på Island for to år siden. Den forteller oss om en forfatter som har utvikla seg voldsomt.
»Historien om Ásta» er ganske så forskjellig i fortellerform fra «Sommerlys, og så kommer natten». Han sier sjøl at han hele tida leter etter nye måter å utfordre seg sjøl og romanformen på og det er det ingen tvil om at han har makta.
Stefánssons to romaner som har kommet min vei så langt forteller oss om en historieforteller som alltid beskriver levd liv. Liv som er mangefasetterte og som er spennende og unike..
Unge Ásta spiller ei viktig, men likevel ganske så beskjeden rolle underveis. Vi møter henne gjennom seks brev til kjæresten som har forlatt henne. Ellers møter vi store deler av familien hennes, blant annet hennes far som har falt ned fra en stige utenfor et hus han var i ferd med å male – i Stavanger.
For første gang skriver også Stefánsson seg sjøl inn i en av sine romaner der han som en patetisk forfatter sitter i ei leid bondestue på Island og sloss med det litterære stoffet sitt.
Persongalleriet Stefánsson løfter fram er både troverdig, høyst personlig og består av skikkelser av kjøtt og blod som er med på å bekrefte Stefánssons mesterskap.
Det er usedvanlig spennende å bli med på denne reisa der vi følger en hel families opp- og nedturer gjennom mange tiår fortalt på et fortetta og helt spesielt vis.
Ankepunktet mitt er at historia blir fortalt litt springende. Av og til var jeg i ferd med å miste tråden, men Stefánsson hanka meg inn igjen når det holdt på å glippe.
Uansett er «Historien om Ásta» en fantastisk bekreftelse på at Jón Kalman Stefánsson hører hjemme i stjernesjiktet blant dagens forfattere – samme hvor man leter på Tellus.