Finn Bjelke og Jo Nesbø har flere tangeringspunkter. De er gode venner blant annet, men når Arsenal og Tottenham møtes så….
Hvorfor møtes de her i denne anmeldelsen? Jo, fordi sistnevnte har skrevet forordet til førstnevntes bok og fordi sistnevnte også på et vis er ute med ny bok. Skjønner? Ikke jeg heller, men det har sikkert noe med det å gjøre at jeg begynner å bli gammel – for første gang.
Finn Bjelke, født en gang etter krigen – den andre verdenskrigen hvis noen lurte, har gjennom flere tiår på sitt særpregede vis underholdt allmuen med sitt vidd, sin store kunnskap på enkelte områder og med sin kjappe tunge og ditto hjerne – eller er det omvendt?
Nå har han, mer eller mindre medvillig, innsett at han faktisk nærmer seg oppløpssida. Gjennom «Gammel for første gang» tar han mot til seg og oppsummerer og forbereder seg – og oss (vi er noen andre også som sitter på innbytterbenken på oldboyslaget) – på det som komme skal.
Bjelke er utstyrt med like rask og spenstig penn som tunge og hans refleksjoner når det gjelder å nærme seg målstreken (???) , er både morsomme og noe de aller fleste av oss kan kjenne seg igjen i og puste litt letta over at det ikke er bare jeg som har tenkt de tankene.
Er det så ille da å begynne på oppløpssida? Hvis man tar med seg noen av innspillene, tankene og humoren til Bjelke så tipper jeg det går bra for de fleste av oss – hvis jeg husker rett…..
PS Det hadde vært morsomt å være flue på veggen hvis Bjelke og Nesbø hadde sett Arsenal mot Tottenam eller Lyn mot Molde (bortimot urealistisk, men de har jo noen år igjen da) sammen. Hvis de husker hvor tilhørigheten befinner seg da……
Jo Nesbø har skapt historier og univers som har bergtatt folk over store deler av kloden. Hyttenaboen min, i Thailand, er blant annet superfan. Da dreier det seg sjølsagt om Harry Hole-universet – ikke Di Derre-universet, utrolig nok……
Her til lands er det etterhvert flere generasjoner som har et sterkt forhold til lyrikeren – på sitt beste mener jeg at Nesbø er det med sitt litterære univers av tekster til de lettfattelige poplåtene til det folkekjære bandet. Om det var nødvendig å lage ei bok om noen av disse tekstene, er vel heller tvilsomt, men for de som har levd med dem er det utvilsomt interessant å høre hva og hvordan Nesbø har tenkt i forbindelse med bakgrunnen, unnfangelsen og livet til disse tekstene.
Nå har det seg slik at jeg delvis er vokst opp i samme blokk som Nesbø i 6400 Molde – i Nøisomhedsveien, må vite. Det betyr at mange av referansene har en spesiell resonans hos slike som meg siden tekstene ofte har sitt utgangspunkt i Molde. Likevel har Nesbø makta å gjøre de allmenne og nasjonale – «alle» kan på sett og vis kjenne seg igjen flere steder underveis.
I de fine samtalene med Hallgeir Opedal, der de snakker om 23 av tekstene, «avslører» Nesbø store og små hemmeligheter – om han ljuger eller ikke, vet vi jo aldri – og det er fascinerende å få høre hvordan han sjøl har opplevd dette universet.
Mange har kjent seg igjen i mye av det som har skjedd underveis med «Erik Vea», «90 meters bakken», «Rumba med Gunn» og «Børs Café». Der Nesbø virkelig framstår som lyriker, i blant annet «Huset på Nes>» – intet mindre enn ei perle -, «Håp» og «Det går fint», møter vi han på det aller flotteste og for min del er det aller mest interessant å lese hans betraktninger rundt disse låtene.
Dette er på ingen måte ei bok for alle. De som vil lenger inn i dette Nesbø-universet derimot vil finne en hel del å hygge seg med her.
PS Til Nesbø: Det var Peppe som slo av lyset – ikke Skjalg Hostad!
PS 2 Til hvem det måtte angå: Jan Fuglset skrives bare slik – man kødder verken med det eller «Jakka mi».