Det blir aldri stille fra Ketil Bjørnstad. Det skal vi være veldig glade for. Her føyer han til to nye musikalske kapitler.
Det er noen mennesker man lurer på hvor de henter det fra. De som åpenbart besitter en utømmelig brønn fylt med kreativitet. Som det virker som ikke trenger pauser, men som sikkert gjør det likevel. Ketil Bjørnstad er et slikt kreativt univers. Før man får snudd seg og satt en roman eller ei diktsamling inni hylla, så dukker det opp noe nytt mellom to permer. Ikke nok med det; jeg har etter hvert ei egen cd-hylle med Bjørnstads musikk – ei hylle som stadig blir utvida. Og jeg fortsetter stadig å bli like fascinert og begeistra.
Aleine med favorittflygelet
Denne gangen er det to helt forskjellige utgaver av Bjørnstad som møter oss. “Evening Song – Aftensang” har blitt til på oppfordring fra organist og dirigent Svein Rustad i Sandefjord kirke etter at han hadde hørt Bjørnstad lese noen dikt i forbindelse med en solo-konsert. Flere av diktene var henta fra samlinga “Båt på fjorden”, og Rustad ønska at det skulle bli et korverk.
Det blir det også – i Sandefjord kirke må vite, men her får vi høre Bjørnstads musikalske utgangspunkt for verket unnfanga på C. Bechstein-flygelet i Propeller Studio med Bjørnstads faste følgesvenn Mike Hartung som tekniker.
Vi blir tatt med på ti fabuleringer for skumringstimen sett, følt og opplevd av Bjørnstad gjennom et innholdsrikt liv. Jeg har sagt og skrevet før at Bjørnstad egentlig skriver og spiller den samme melodien hele tida. Det mener jeg fortsatt og nok en gang med positivt fortegn: Ketil Bjørnstad har noe unikt i uttrykket sitt som umiddelbart forteller meg at det er hans klo som vederfarer oss det være som forfatter eller musiker.
Det er en inderlighet, ro, ettertenksomhet og skjønnhet over musikken som det gjør så fantastisk godt å flytte inn i. Jeg er så heldig at jeg kan nyte noe av den samme inspirasjonen som Bjørnstad og jeg lar meg også fascinere og forføre.
Og tro det eller ei: vi får, for første gang så vidt jeg kan huske, høre Ketil Bjørnstad synge også på ett av spora!
Flott korverk
For godt og vel et år siden hadde jeg gleden av å høre korverket “Jag etter vind” urfremført i Oslo Domkirke. Allerede i 1992 viste Bjørnstad sine kvaliteter også på dette området med “Messe for en såret jord”. Det førte til at ideen om å tonesette “Forkynneren” fra Det gamle testamentet blei unnfanga. Andre prosjekter som “Salomos Høysang” og “Salmenes bok” viste seg lettere å realisere akkurat da, men “Forkynneren” blei aldri glemt.
I 2019 spurte Bjørnstads ektefelle, Catharina Jacobsen, om han kunne tenke seg å komponere noe nytt for koret hun er med i, Nordstrand Musikkselskaps kor i Oslo. Det skjedde etter en julekonsert der barytonen Brynjar Onsøien hadde vært solist med koret.
Verken Jacobsen eller Bjørnstad hadde glemt “Forkynneren” og under pandemien satte Jacobsen seg ned og redigerte tekstene med fokus på det eksistensielle. Etter at hun hadde gjort sin del av arbeidet, blei Bjørnstad inspirert til å skrive musikken.
Som sagt så gjort, og i august 2023 gikk Bjørnstad i studio og spilte inn musikken sammen med 88 tangenter.
Jacobsen så og hørte for seg et utvida kor og Prosjektkoret Jag etter vind så dagens lys til premiera den 10. februar i fjor. Det vil si over 100 sangere fra 8 til 80 år under ledelse av Tore Brox og sjølsagt var det Brynjar Onsøien som sto på prekestolen som solist.
Det voldsomme verket og den ditto store opplevelsen blei toppa med bassist Ellen Brekken, perkusjonist Helge Andreas Norbakken, fagottist Hanne Rekdal og fiolinist Nils Økland. Fargeleggere alle sammen som løfter det hele.
Dette storverket initiert av Catharina Jacobsen og tonesatt av Ketil Bjørnstad føyer seg inn i den fantastiske rekka han har skapt opp gjennom mange tiår.
Vi får både solopianoversjonen og liveversjonen av korverket i denne flotte cd-pakka og jeg tillater meg å benytte meg av Bjørnstads egne ord som en ettertanke til “Forkynneren” – noe for de som tror og alle oss andre:
Alt har sin tid. Alt har sin faste tid. En tid til å drepe, en tid til å lege, en tid til å rive, en til å bygge.
«Evening Song – Aftensang»
Grappa/Musikkoperatørene
«Jag etter vind»
Simax Classics/Musikkoperatørene