Styr unna Svalbard

Det er veldig mange gode grunner til å besøke Svalbard. Støter du på miljøet Odd Harald Hauge presenterer oss for oss i sin thriller «Storebjørn», så anbefales det likevel å holde seg borte.

Odd Harald Hauge tar oss med til skummelt og ikke minst spennende Svalbard.

Odd Harald Hauge har en mangslungen karriere bak og sikkert foran seg også. I tillegg til å være en av gründerne bak Nettavisen, så er han polfarer og forfatter. Han har skrevet boka om John Fredriksen, «Storeulv», og han har skrevet thrilleren «Everest».

Han er lommekjent på Svalbard etter utallige turer dit og det var vel bare et tidsspørsmål før «Storeulv» fikk sin oppfølger – «Storebjørn».

Slektskapet mellom ulven og bjørnen i denne forbindelsen, skal ikke dras for langt – heller tvert i mot. Det Hauge tar oss med på her har nemlig ingenting med det norske eller internasjonale finansmiljøet å gjøre – her dras vi derimot inn i et storpolitisk spill som får oss som lesere til å lure på om dette kunne ha skjedd i vår umiddelbare nærhet.

Det er jo ikke veldig lenge siden Svalbard blei norsk og med Russlands annektering av Krim-halvøya friskt i minne, så er ikke plottet Hauge drar opp helt urealistisk. I det storpolitiske spillet med stadig mer spente fronter er ingenting så trygt som vi trodde for bare kort tid siden.

Det er altså bakteppet som trer fram i Hauges spennende thriller der russiske og amerikanske interesser spiller helt avgjørende roller. Norske myndigheter er mer eller mindre uvitende om hva som foregår på og rundt øya, men eventyreren, snøscootereksperten og guiden Martin Moltzau skjønner ganske raskt hva han har blitt en sentral brikke i og som han må legge livet i potten for å unnslippe.

Hauge har en flott evne til å bygge spenning sjøl om det likevel blir enkelte passasjer som oppleves som hvileskjær. Han fører et fint og lett språk som får oss til å kjenne på kulden og avmakten i dette spillet og dramaet som foregår i og rundt Longyearbyen og Pyramiden som tilhører Russland.

Vi befinner oss nesten sjølsagt i et miljø der alle mer eller mindre er overlatt til seg sjøl. Det makter Hauge med sin enorme lokalkunnskap å beskrive på en overbevisende måte og han gjør det hele tida på et vis som gjør at jeg tror på han.

Hvem bestemmer over norsk et område? Er det norske myndigheter eller er det de som er mye større og sterkere enn oss? Det er spørsmål man stiller seg underveis her og som Hauge benytter ei spennende, men forhåpentligvis urealistisk historie til å løfte frem. Eller kanskje den ikke er så urealistisk likevel……

Odd Harald Hauge
Storebjørn
Kagge Forlag

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

    Dette skjemaet er beskyttet av reCAPTCHA.
    Googles Personvernregler og vilkår for bruk er gjeldende.

Siste innlegg