Wilco forever

Wilco har vært, er og kommer til å forbli et av mine favoritt-rockeband. Her følger det flere eksempler på hvorfor – inkludert en kremutgivelse av “Yankee Hotel Foxtrot” med hele 82 tidligere uutgitte spor.

Wilco, med Jeff Tweedy i sentrum, har vært og er strålende.

Jeg er på ingen måte noen Wilco-ekspert og har heller ikke full oversikt over alt de har gjort siden bandet så dagens lys i 1994. Jeg har vært litt til og fra – egentlig av uforståelige grunner. Det har seg nemlig slik at jeg har vært like begeistra hver gang Wilco-døra har åpna seg.

Nels Cline

Jeg må også innrømme at fascinasjonen fikk seg en ekstra dytt i 2004 da jazzgitaristen Nels Cline meldte sin ankomst i bandet. Cline har ved siden av Wilco vært veldig opptatt av hva som skjer i moderne norsk jazz og har spilt både live og på skive med flere av våre egne jazzister. Seinest i fjor sommer fikk vi oppleve Cline i Molde sammen med Hedvig Mollestad og Even Helte Hermansen i Mollestads Terje Rypdal-hyllest. Cline er med på de tre ferskeste utgivelsene her, mens “Yankee Hotel Foxtrot” er fra 2002.

Høydepunktet?

Som for alle band og alle artister vil det alltid være en uendelig diskusjon om hva som var/er høydepunktet, hva som var/er bandets beste plate. Wilco er på ingen måte noe unntak og når de har eksistert så lenge de som de har, så er det stadig nye generasjoner som har sine preferanser. Uansett så er det mange som vil ha “Yankee Hotel Foxtrot” svært høyt oppe på lista blant de 13 visittkorta som har dukka opp mellom 1995 og 2023.

Denne boksen som er ute nå inneholder det originale albumet, remastra må vite, pluss følgende: tre cder med alternative opptak og saker som aldri blei fullført, en cd med demoer, ideer og instrumentalversjoner – alt som var med på å lede opp til det endelige albumet. I tillegg får vi en cd med et langt radioprogram med hele bandet gjort like etter innspillinga der de spiller live i studio også. Mer krem følger: en hel konsert fra St. Louis med mye av repertoaret fra plata.

Og dett var vel dett? Nei, langt i fra! Ei strålende 84 siders bok med flott bildemateriale og med hele storyen bak og rundt innspillinga ført i pennen av Bob Mehr samt et ferskt intervju med Wilco-sjefen Jeff Tweedy og Glenn Kotche og Jim O´Rourke om tilblivelsen av, tro det eller ei, “Yankee Hotel Foxtrot”.

Tre andre perler

Nonesuch Records har gjort en formidabel jobb med back-katalogen til Wilco – ikke bare med den omtalte boksen. På vakker himmelblå-vinyl – hva ellers? – får vi “Sky Blue Sky” fra 2007, et dobbeltalbum utgitt i begrensa opplag.

Disse to utgivelsene har også fått meg til å plukke frem “Ode to Joy” fra 2019 og dobbelt cd-en “Cruel Country” fra 2022. To fine utgivelser som viser utviklinga til Wilco – et band som har det meste av amerikansk populærmusikk i seg fra country, folk og rock og med krydder fra mangt og mye annet.

Wilco har aldri vært og kommer aldri til å bli superstjerner. Det tror jeg Jeff Tweedy, Nels Cline og de andre er svært godt fornøyde med. Bare de får fortsette med sitt americana-univers som de har skapt gjennom 30 år, tror jeg både de sjøl og fansen kloden rundt er mer enn fornøyde. Jeg er i alle fall det.

Wilco
«Yankee Hotel Foxtrot – Super Deluxe Edition»
Nonesuch Records/Warner Music
Wilco
«Sky Blue Sky»
Nonesuch Records/Warner Music
Wilco
«Cruel Country»
dBpm Records/Warner Music
Wilco
«Ode to Joy»
dBpm Records/Warner Music
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg