Ustoppelige Frøydis

Saksofonisten og fløytisten Frøydis Grorud dukker opp i en rekke sammenhenger. Det betyr kvalitet hver gang.

Anne Gravir Klykken og Frøydis Grorud tar vare på tradisjonen.

Du skal ha gjort en grundig jobb for å ha unngått den vakre og inderlige tonen i saksofonene og fløyta til Frøydis Grorud. For den store hvite flokk er det sjølsagt gjennom Beat for Beat på NRK hun er mest kjent, men for de som ønsker å stifte nærmere bekjentskap med henne så finnes det etterhvert mange andre og bedre “steder” å møte på henne. Denne gangen er det med to flotte, men ganske så forskjellige vokalister Grorud inviterer oss inn i varmen – bokstavelig talt.

Anne Gravir Klykken har jobba sammen med Grorud i trioen Vintermåne helt siden 1997. Begge har store hjerter, ikke minst for folkemusikk og for jazz og improvisasjon.

Utgangspunktet for “Blåsang” er et masterprosjekt i tradisjonskunst ved Høgskolen i Telemark og de to har jobba med samspill, arrangering, fargelegging og improvisasjon over opptak gjort helt tilbake til 1915 og fram til i dag.

De to tar oss med på ei vakker reise der vakre stemninger og melodier får ei tradisjonstro, men samtig moderne innpakning. “Blåsang” gir oss inderlig og vakker musikk dandert av to musikanter som kjenner hverandre ut og inn og som gjør dette av kjærlighet.

Trude Kristin Klæboe og Frøydis Grorud – et herlig møte.

Trude Kristin Klæboe er et helt nytt navn for meg. I tillegg til å synge vakkert både på norsk og svensk med ei klokkeklar og innsmigrende stemme, så spiller hun også piano og orgel. Multiinstrumentalisten Tarjei Nysted, på alt fra nøkkelharpe til oktavfele og autoharpe og mye, mye mer, gjester på mange av låtene og har også produsert sammen med Grorud.

I Bragernes kirke i Drammen tok de med seg 13 kjente sanger fra forskjellige kilder og skapte ei varm og inderlig stemning med en religiøs overbygning, men som man langt i fra trenger å være religiøs for å hygge seg med.

På mange vis er det en slags ønskekonsert de gir oss og noen av låtene er også uten vokal. Når “Den fyrste song”, Erik Byes “Vår beste dag”, “Vårsøg”, Jan Eggums “Myrsnipa”, Frode Alnæs´”Vitae Lux” – hvor fant han den????, Bjørn Eidsvågs “Eg ser” og “Gabriels obo” er blant de utvalgte, så kan man trygt si at Klæboe og Grorud har tatt sjanser. De kommer godt ned på beina hele veien sjøl om noen av originalene er veeeeldig vanskelig å konkurrere med.

Fellesnevneren her er Frøydis Grorud og nok en gang, spesielt med sin nydelige soprantone, så løfter hun de musikalske møtene hun er en del av.

Anne Gravir Klykken & Frøydis Grorud

Blåsang

Jazzland Recordings/Universal Music

Trude Kristin Klæboe & Frøydis Grorud

Duften av liv

MUDI AS/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg