Den nyeste vinen

Stadig nye og spennende norske jazzutøvere tar ansvar for sin egen framtid. Her møter vi tre ferske band på eget og nesten like ferskt plateselskap.

Mye og mangt har vært sagt og skrevet om jazzlinja i Trondheim. Og det med rette. Siden linja så dagens lys i 1979, så har den hatt en fantastisk betydning for utviklinga av norsk jazz og norske jazzmusikere. Internasjonalt har utdanningsinstitusjonen også vakt betydelig oppmerksomhet og navn som Tore Brunborg, Nils Petter Molvær, Erlend Skomsvoll, Frode Alnæs, Maria Kannegaard, Ola Kvernberg, Kristin Asbjørnsen har alle mye av sine fundament fra jazzlinja og Trondheim. Det aller morsomste nå er at det kommer stadig nye generasjoner og de tidligere nevnte har “fortalt” dem hvor lista skal ligge – høyt!
De tre cdene som blir omtalt her kommer alle fra band som har oppstått i området rundt det fallerte fotballaget Rosenborg og alle er trioer, men ganske så forskjellige.

Caffeine Patrol
Nosejob
Just For The Records/Musikkoperatørene

Caffeine Patrol består av bassisten Fredrik Gundersen fra Lambertseter i Oslo, trommeslageren Martin Sandvik fra Bømlo og ikke minst gitaristen Gudmund Bolstad Skjær fra Lærdal. Sistnevnte har skrevet all musikken og den blei spilt inn i hans hjembygd for vel to år siden. Den har tålt tidas tann svært godt og det er unik musikk med impulser fra en rekke kilder vi møter.

Hva låter så Caffeine Patrol som? Sjøl bruker de referanser som Marc Ribot, Bill Frisell, Lars Håvard Haugen, John Paul Jones, Tortoise og Jim Keltner – som man vil skjønne så er det åpne sanser og fritt fram her. Dette er så avgjort like mye rockebasert som jazzinfluert, men det er heldigvis der vi ofte finner unge musikere av i dag – de er sjangerutslettende og de trives i alle slags grenseland. Som alle som kommer ut av jazzlinja så er de dyktige instrumentalister og her finnes det potensiale til å ta mange, nye og originale steg.

Caffeine Patrol

Null
Null
Just For The Records/Musikkoperatørene

Med Aksel Jensen fra Skjetten på bass, Stian Lundberg fra Trondheim på trommer og Viktor Wilhelmsen fra Kistrand i Finnmark på gitar tar bandet Null oss med på ei reise som som først ser bakover før den ser framover.

Ikonene Miles Davis og Jimi Hendrix snakka en del om å lage musikk sammen, men det rakk de aldri før Hendrix forlot oss. Hvordan det hadde blitt kan vi bare drømme om – og det har også gutta i Null gjort. Musikken, som de har skapt kollektivt, er en herlig fusjon mellom jazz og rock, men likevel så langt unna det negativt lada fusionbegrepet som vel mulig.

Null låter tøft, rått og ekte – som en slags improvisert rockemusikk. Dette er åpenbart et sterkt kollektiv med masse empati og med en musikalsk stå på-vilje som tyter ut av høytalerne. Hipt – Null har tatt fortida med til framtida!

Null

The Sticks
The Sticks
Just For The Records/Musikkoperatørene

Nok en trio, The Sticks, men nå med piano og ikke gitar, avslutter dette første møtet med det mer enn lovende selskapet Just For The Records. Svenske Oscar Grönberg har også studert på jazzlinja og er en meget ekspressiv og original pianist. Nok en gang treffer vi på Skjettens store bass-sønn, Aksel Jensen, denne gangen på den store akustiske utgava og bak trommene, en av denne verdensdelens hippeste trommeslagere, Håkon Mjåset Johansen. Hvis du ikke stoler på meg når det gjelder vurderinga av Mjåset Johansen, så er det bare å spørre Chick Corea. På torsdag er giganten faktisk gjest i bandet til Mjåset Johansen på Kongsberg og Corea er ikke blant dem som er i beit for tilbud for å si det sånn.

Musikken her er unnfanga av de tre i felleskap og har et voldsomt spenn i seg. Vi får alt fra det lyriske og vare, via det heftige og rytmisk spennende til det åpne og frie. De tre snakker alle språka flytende og har skapt både en trio og en musikk de er aleine om samtidig som de har et solid grep på hele den moderne jazztradisjonen.

The Sticks

Just For The Records har med disse tre utgivelsene med all ønskelig tydelighet fortalt oss at det spirer og gror noe vederstyggelig fortsatt i norsk jazz. Det var vi forsåvidt ikke i tvil om, men det skader absolutt ikke med slike bekreftelser heller.

Tor Hammerø

PS I morra starter Kongsberg-festivalen og her på bloggen blir det daglige oppdateringer fra jubileumsfestivalen som virkelig slår på stortromma i forbindelse med 50 års feiringa. Tusen takk for mange og hyggelige tilbakemeldinger forresten i forbindelse med sjøsettinga av bloggen – det inspirerer!

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg