Både Brasil, Tyskland og ikke minst Holland vant!

I fotball-VM blei Brasil og Tyskland de store seierherrene i går. På Kongsberg var det Dave Holland som gikk videre – nok en gang. England fikk også sin revenasje med Jamie Cullum.

Dave Holland og Kevin Eubanks kom seint, spilte og vant.
Foto: Jonas [email protected]

En av den moderne jazzens aller mest sentrale musikanter, bassisten, bandlederen og komponisten Dave Holland, har i godt over 40 år vært en heftig premissleverandør. Langt i fra alt tyda på at det skulle bli slik.

Født og oppvokst i byen med den fantastiske fotballklubben Wolverhampton midt i industri-England, så lå det ikke akkurat i korta at Holland skulle bli en grensesprengende jazzmusiker av verdensformat. Dyktighet og en hel del flaks første heldigvis til at han fikk sjansen og du verden som han har grepet den.
På slutten av 60-tallet hørte tilfeldigvis Miles Davis den lovende bassisten på Ronnie Scott´s i London og noen uker seiener sendte han bud etter han: Kom deg til New York så raskt som mulig. Det førte blant annet til medvirkning på de udødelige albumene “Bitches Brew” og “In a Silent Way” og mye jobbing med Miles Davis´ første elektriske band. Resten er, som man ofte sier, historie.

Dave Holland Prism med Craig Taborn på piano, Holland på bass, Kevin Eubanks på gitar og Eric Harland på trommer. Heftig!
Foto: Jonas [email protected]

Til Kongsberg kom han denne gangen med sitt nye band Prism – aldri så lite forsinka på grunn av flytrøbbel fra Paris. Til dette stjernelaget hadde han endelig fått med seg gitaristen Kevin Eubanks igjen. De to samarbeida mye for noen tiår siden, men Eubanks valgte å bli musikalsk leder for et stjerneprogrammene på amerikansk tv, The Jay Leno Show, og flytta til vestkysten og trakk seg ut av aktiv jazzaktivitet på høyt nivå.

Nå er programmet historie og lommeboka til Eubanks forhåpentligvis så feit at han kan gjøre det han garantert har aller mest lyst til, nemlig å spille jazz. Det er en stor glede å kunne melde at han på ingen måte hadde glemt gamle kunster under capsen!
Både Holland, Eubanks og det nye pianoløftet Craig Taborn hadde skrevet låter for bandet og vi fikk være med på tolkninger som varte opp i mot 25 minutter.
Sjøl om dette er heftig og groovy jazzmusikk med stor J, så er det ingen tvil om at rockimpulsene er veldig tilstede i både låtskrivinga og i måten Prism skaper sine landskap og mye av grunnen til det er utvilsomt Kevin Eubanks og hans intense måte å spille gitar på. Han har mye å ta igjen etter årevis i tv-studio! Når så en av jazzens aller mest allsidige og beste trommeslagere, Eric Harland, er en viktig del av kollektivet, så framstår Prism som nok et glitrende eksempel på Dave Hollands visjoner og skaperkraft. Heia Wolverhampton!!!!

Lille store Jamie Cullum hadde grep om både mikrofon, piano og publikum.
Foto:@kongsbergjazz

En bortimot sikker vinner på de fleste store scener rundt om i verden er den lille engelske giganten Jamie Cullum. Med sin miks av pop, rock og ikke minst store doser jazz samt hans usedvanlige scenepersonlighet, så har han nesten nakketak på publikum fra første tone. Slik var det også på Kongsberg. Vi fikk ikke med oss hele konserten, men både “Love for Sale”, “Blackbird” og hans egen sjølironiske “When I Get Famous” fortalte oss om en musikant og en entertainer av sjeldent kaliber som alltid gir av seg sjøl i store doser. Det som er flott å observere fra et jazzståsted er at han absolutt ikke har glemt hvor han kommer fra – han er så absolutt en jazzmann!

Jamie Cullum sparer ikke på noe når han ser ei scene og et villig publikum.
Foto:@kongsbergjazz

Cullum er jo en underholder av sjeldent merke også og visste hvordan han skulle “snakke” til et norsk publikum.
Det er vel ingen hemmelighet at han er gift med forfatteren Roald Dahls barnebarn, modellen Sophie Dahl, noe som førte til følgende melding fra ektemann Cullum som ikke rager mer en ca 1.60 over bakken: “We have all loved Norwegian girls. I even married one! I´ve spent a lot of time looking up (fruen er 1.77). That´s my favourite position!”
Dessuten fortalte han om sin kraftige fascinasjon for norsk jazz som han spiller mye av på sitt faste radioprogram for BBC. Ikke rart vi liker en slik mann.

Jamie Cullum hadde et solid grep om sitt store publikum med sitt meget dyktige sjumannsband.
Foto: @kongsbergjazz

I tillegg fikk vi med oss en herlig halvtime med Jan Gunnar Hoff som sammen med trompeter og vokalist Arve Henriksen, bassist Anders Jormin og trommeslager Audun Kleive bekrefta at den nydelige musikken på skiva “Fly North”

også fungerer perfekt i levende live. Nydelig – intet mindre!

I dag står Arild Andersens drømmeband, Jon Ebersons Funkensemble og en Stevie Wonder på programmet. Det bør være mulig å komme seg gjennom denne avslutningsdagen på jubileumsfestivalen også. Om jeg lykkes er det mulig å finne ut på denne bloggen i morra formiddag.

Tor Hammerø

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg