På egne veier

Cortex er en kvartett med noen av våre meste spennende unge jazzmusikanter som nok en gang viser oss at de overhodet ikke har tenkt å kompromisse.

Cortex live – som på skiva.

Cortex, som har eksistert siden 2007 og fortsatt består av Kristoffer Alberts på saksofoner, Ola Høyer på bass, Thomas Johansson på kornett og Gard Nilssen på trommer, gir oss her si første live-skive etter studioalbumene “Resection” og “Göteborg”.

Johansson har skrevet all musikken slik som på de to første skivene. Det er nemlig ei klar linje i det Cortex har foretatt seg helt fra starten og til og med “Live!”. Kvartetten har sine røtter tilbake til 60- og 70-tallet med en klar referanse til det Ornette Coleman og Don Cherry holdt på med i førstnevntes pianoløse kvartett. Seinere har John Zorn og Dave Douglas forlenga denne tradisjonen og nå har Cortex flytta den enda videre inn i vår egen “tidsregning”. Innspillinga er gjort på Nasjonal Jazzscene Victoria i Oslo i september i fjor og det låter dritfett.

Jovisst har musikken flere elementer fra frijazz i seg, men dette er likevel et høyst melodisk og rytmisk definert uttrykk og de fire, som har sin formelle utdannelse fra Trondheim og Stavanger, er skjønt enige om hvor de vil og hvordan de skal komme seg dit.

Unge, staute menn som veit hvor de vil.

Solistisk holder de alle sammen skyhøye mål, men på sett og vis er det det kollektive uttrykket som gjør Cortex til et av de mest interessante bandene på denne norske jazzhimmelen om dagen. Med utgivelse det portugisiske selskapet Clean Feed Records, som har distribusjon over hele verden, kan forhåpentligvis mange nye ører også blir oppmerksomme på Cortex. Det fortjener de!

Cortex

“Live!”

Clean Feed Records/MusikkLosen

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg